Anus Mundi

Hanu, Umpio, Joukonväinö, kari-Litteri, Maximum, Rockland

Raimo Pesonen muistelee:
Muutin Turkuun syksyllä 1989 ja sitä ennen soitin (tai "soitin") ja "vokalisoin" ainoastaan Anus Mundissa, jonka nimen keksin Wieslaw Kielarin samannimisestä (ja nuorta miestä aika lailla vavahduttaneesta) Auschwitz-kirjasta. Tai nimi oli ennen bändiä - alkuperäinen idea oli varmaan ryhtyä laatimaan jotakin todella päräyttävää UG-taide-HC:ta täysi soittotaidottomuus-pohjalta, mutta muutaman käänteen jälkeen löytyi soittava miehistö, jonka intressit olivat aivan muualla ja lopputulos oli jonkinlainen ö-tason Sleepy Sleepers -coverbändi. Jos sleepparit esiintyi humalassa, niillä oli kuitenkin ideana yleisön viihdyttäminen. Anus Mundilla tällaista ideaa ei ollut. Humalassa kyllä esiinnyttiin.

Soittotaidon karttumisen myötä tilanne varmaan huononi, kun taso nousi surkeudesta (joka voi kuitenkin olla jossain mielessä kiinnostavaa) kohti vaivaannuttavaa keskinkertaisuutta.

Totuuden nimissä siellä oli toki jokunen päteväkin soittaja mukana. Siirtolan Hannuhan oli - ja on varmaan vieläkin - ässäluokan kitaristi ja tykkäsi soittamisesta niin paljon, ettei juonut koskaan soittokuntoaan ihan tärviölle.

En usko että yksissäkään treeneissä oli paikalla ihan tismalleen yhtä ja samaan kokoonpanoa, eikä välttämättä keikoillakaan.

Paikoitellen oli todella hauskaa, välillä vaivaannuttavaa ja joskus taas sekä että. Yleisö säteili myötähäpeää lavalle ja sen voimin sitten veivattiin. Joskus genitaalit lipesivät liian kireistä esiintymisvaatteista ulos kesken keikan, joskus sitä oli yllättäen lavalla kokovartalonahka-asussa kun esiintymisasuksi sovittu lakana lipsahti päältä ja joskus nukkumatti vei rumpalin kesken biisin. Vääriin paikkoihin pissattiin ja kaikkea tällaista perushölmöilyä. Kummallisia heräämispaikkoja oli. Kukaan ei kuollut, onneksi.

Ihan ensimmäisellä keikalla Alajärven Nuorisoseurantalolla hajosi esiintymispaikan pölynimuri, kun sillä soitettiin soolo. Aholan Kimmon studiossa Kauhavalla käytiin minun aikana tekemässä demo, ja paikalle saapuessa pistettiin kaljakassien lisäksi venttiilipasuuna 25 asteen pakkasessa hankeen jäähtymään, että saatiin soundi sopivan kireäksi.

Tämä kaikki koskee siis toki vain minun lyhyttä aikaani bändissä. Olisiko perustamisvuosi ollut 1987, ja viimeisen keikkani yhtyeen riveissä tein Kyyjärven Nopola Popissa heinäkuussa 1989. Yhden vierailun tein Alajärvella tapaninpäivänä 2001, mutta sen jälkeen ei taas mitään. Yhtye on käsittääkseni edelleen periaatteessa toimintavalmiudessa, ja joka tapauksessa se on tehnyt ratkaisevasti enemmän minun lähtöni jälkeen kuin vuosina 1987-1989. Kaikesta sen jälkeen tapahtuneesta kuuluu sekä kunnia että vastuu yhtyeen nykyiselle miehitykselle.

Sinänsä olen ihan tyytyväinen siitä, että jos Alajärvelle jotakin jätin, niin yhtyeen nimeltään Anus Mundi.

Kiitollinen ja tyytyväinen olen Anus Mundi -vuosista myös sikäli, että Turkuun muutettuani ja ensimmäistä bändiä perustaessani oli hyvin kirkkaan mielessä se, että nyt ei tarvitse enää mokata itseään kännissä keikalla - kyllä sen mokaamisen voi tehdä selvin päinkin. Oli tavallaan se alkusekoilukiintiö täysi ja löysät pois. No, Nopola Popin veto 1989 taisi sekin mennä koko ryhmältä oikeastaan aika iisisti.

Tero Kalliomaa muistelee:
Pesosen lähdettyä Turkuun Anus Mundi jatkoi toimintaa ilman aivoja. 90 - luvun alussa bändi teki yhden demon ja keikkoja harvakseltaan, lähinnä aiheuttaen keikkapaikalla aina jonkin asteisen kaaoksen. Toivoipa järjestäjä kuolemaa keuhkotaudin muodossa bändin jäsenille! Kaitkaisten päävirtakytkimestä virrat ja lopettaen tapahtuman. Genitaalit ja perseet vilkkuivat lavalla ja lavan takana, hauskaa oli lähinnä bändillä. Oltiinhan tultu keikalle viihtymään. 1993 Nopola - Popin jälkeen Anus jäi määrittelemättömälle tauolle, tauko jatkui aina vuoteen 2000 asti.

Anus Mundi keräsi joukkonsa jälleen kerran taisteluun tylsyyttä vastaan. Saatiin Pesonenkin vierailulle pitkän tauon jälkeen. 2001 Anus Mundin spektaakkelimainen HÄPEÄ SUOMI DOPINGSKANDAALISHOW oli menestys Alajärven Kitronhovissa. Anus Mundi jatkoi hulvattomia keikkojaan hyvällä sukseella. 2012 Anus Mundilla oli Alajärven Rokulipäivillä ulkoilmakeikka PERS’ AUKI JO 25 - JUHLAKIERTUE, siinä olikin paikallisille ihmettelemistä. Näitä yhden keikan kiertueita Anus Mundi on suosinut, turhaan kiertää enempää.

Tuosta vuodesta 2000 asti Anus Mundi on toiminut yhtäjaksoisesti satunnaisilla keikoilla aina 2020 luvulle asti. Kokoonpanot ovat eläneet näinä vuosikymmeninä. Peruskokoonpano on säilynyt samana aivan bändin alusta asti.

Ja matka jatkuu kunhan vaan saadaan poikkeustilat lusittua. Facebookin Sleepy Sleepers ryhmän yli 7000 jäsentä perustajat ovat suunnitelleet Sleeppari tapahtumaa ja Anus Mundi on ehdolla yhtenä bändinä kyseiseen häppeningiin, sehän se olisikin kiertue.

Anus Mundi on Etelä-Pohjanmaan Rolling Stones!

Yhtyeen tuotantoa löytyy YouTubesta.


Ensiesiintyminen, Alajärven NS 1987. Kuvaaja tuntematon - Anus Mundin perhealbumista.


Kyyjärven NS 1988. Kuvat: Hanna Matintupa


Oikealla oleva kuva: Rokulipäivät 2004 Alajärvi. Pelkokerroinmies JD Umpio menee katiskaan tappajakalojen sekaan. Järjestysmies pyrkii puuttumaan tapahtumaan.
Vasen kuva: Tulivuorirock 2008 Lappajärvi. Kuva: Piia Packalen


2009 Ravintola Sopupeli Vimpeli. Kuvat: Piia Packalen


Kupperfest 2014 Alajärvi. Kuva: Virve Leppäaho