Wulganus

Alkuperäiseen kokoonpanoon kuuluivat : Asko Laukkonen (basso, laulu), Asko Uusitupa (kitara, laulu ) sekä Risto Vuorela (rummut, laulu).
Myöhemmin yhtyeeseen liittyi Timo Niskakangas (basso ja laulu ) ja Asko Laukkonen siirtyi kitaran varteen. 80-luvulla kokoonpanossa vieraili useasti myös Jari Perä (koskettimet)

Risto "Ricce" Vuorela muistelee: Wulganus perustettiin Alajärvellä vuonna 1972. Tapasin ensi kerran Askon kun hän oli kutsuttanut minut paikalle näyttämään naamaani Laukkosen liikekiinteistöön. Vierailupyyntö tuli minulle ”pikku” Askon eli Asko Uusituvan välityksellä ja syynä kutsuun olivat rummut ja maineeni aloittelevana laulajana. Minä tietenkin menin innokkaasti, kun pääsin mukaan isompien poikien piireihin.

Naaman näyttäminen sujui erinomaisesti ja viipymättä lähdettiin suunnittelemaan rumpujen siirtoa meidän vintiltä Laukkosella sijaitsevaan treenipaikkaan. Ajokortteja tai autoja ei pikkupojilla ollut, mutta Askon kanssa ei jääty neuvottomiksi vaan käytettiin tietenkin saatavilla olevia tilavia Laukkosen kärryjä. Ne olivat harmaat ja isopyöräiset kuten hautaustoimiston kärryt tuppaavat olemaan. Ja niin rummut saivat arvoisensa kuljetuksen ja päätyivät lasiterassille yhdessä muutaman vanhan putkiradion seuraksi. Siitä bänditoiminta lähti käyntiin ja vähän vähältä kartutettiin sekä kalustoa että taitoja.

Yhtyeen suurimpiin esikuviin kuului alkuaikoina Hurriganes ja triona aloitetun kokoonpanon ohjelmistoon kuuluikin luonnollisesti suoraviivainen rokki. Myöhemmin kokoonpanon kasvaessa myös genret laajenivat enemmän myös melodisemman musiikin puolelle. Aluksi keikkapaikat olivat lähikuntien koulujen järjestämät illanvietot. Reviiri laajeni myöhemmin tanssilavoille lämppäribändiksi isoimille nimille ja vähän enemmän nuorisolle suunnattuun musiikkiin. Muistuupa mieleen myös ex- tempore säestyskeikka 70-luvulla Hoiskon nuorisoseuralla. Irwin Goodman oli saapunut kitaransa kanssa keikalle ja pyysi avustamaan sessioonsa. Ohjeet oli vain, että ”sitten rumpali mennään paksummilla päillä ”tarkoittaen, että lujaa soitetaan. Eihän meillä ollut biiseistä mitään hajua, mutta hyvin saatiin kuitenkin sessio maaliin ja Irwin oli tyytyväinen.

Ohessa teimme myös omaa suomenkielistä musiikkia. Pääsimme esiintymään Yleisradion järjestämään Rock-tulva sanoitus- ja sävellys kilpailun loppukatselmukseen vuonna 1981. Tuolta ajalta jäi elämään kappaleemme Maalla, jota kävimme tarkemmin äänittelemässä silloisella Suikin studiolla Seinäjoella. Tarkoitus oli tehdä single, mutta asia jäi puolitiehen. Myöhemmässä vaiheessa muuttaessani Helsinkiin kappale saatettiin levylle Takomon studioilla levytuottajien toimesta ja legendaarisen sanoittaja/tuottajan Vexi Salmen siipien suojassa. Tuolloin yhtye ei enää kulkenut Wulganus nimen alla ja koostuikin enemmän Etelä-Suomesta kootuista soittajista.