Lukion pojat

Elina Försti (rummut), Liisa Mäkelä (basso), Merja Koskela (kitara, laulu), Jaana Eikkula (kitara, taustalaulu)

Liisa Mäkelä muistelee:
Joskus marraskuussa 1986 ajateltiin tyttöjen kanssa, että pitäisi keksiä jotain kivaa. Sitten joku sanoi, että olisi kiva jos ois oma bändi. Siitä se alkoi ja kokoonpano syntyi itsestään, kun olimme koko kouluajan kulkeneet yhdessä.

Nimensä bändi sai siitä, kun kirjaston asiakkaat kyselivät toisiltaan, että ketkä seinän takana oikein rämpyttää. Päättelivät, että lukion pojat kuten ennenkin.

Ei meistä kukaan ollut aikaisemmin soittanut bändissä, mutta kaikilla oli vähän kokemusta soittamisesta: joku oli soittanut pianoa, toinen viulua, akustista kitaraa tai poikkihuilua. Bändisoittimet valittiin enemmän tai vähemmän vahingossa. Alueella ei ollut mitään kevyen musiikin koulutusta, mutta Elinan serkku Kimmo Kaunisto Kokkolasta kävi vähän neuvomassa. Nuorisosihteeri Päivi Lappinen rohkaisi meitä ja järjesti harjoitustilat vanhalta kunnantalolta, jossa harjoitteli myös Filthy Asses -yhtye. "Kakkapyllyt" opastivat meitä myös paljon ja yhteisiä keikkojakin tehtiin.

Alkuun kylän porukka oli epäröivällä kannalla bändin suhteen, jotkut naureskelivatkin, mutta kun saimme alkeellisen itseäänityksemme Rocktulva-lähetykseen, alettiin meidät ottaa vakavasti - nehän osaavatkin soittaa! Myöhemmin Petri Åby teki meille parempia nauhoituksia. Omien kappaleiden lisäksi oli lainakappaleita mm. Status Quolta, Kari Peitsamolta ja Sex Pistolsilta. "Lukion Poikien otteessa on pitelemätöntä hellyyttä ja löytämisen riemua", kirjoitti tuolloin Rumba-lehden demosetä.

Yhtyeen musiikillinen linja oli yksinkertaisesti rock'n'roll - ränttätänttää, ilman selkeetä linjaa. Ei ollut yhteistä esikuvaa, mutta Peer Günt, Zero Nine, Joan Jett, Eppu Normaali, Black Sabbath, Miljoonasade yms. olivat tuttuja.

Yhtye osallistui Nuorison taidetapahtuman bändikarsintoihin ja esiintymisiä oli parisenkymmentä lähikuntien nuorisodiscoissa yms. aina Vaasassa ja Luumäellä asti. Vuonna 1988 esiinnyttiin Helsingin Messuhallissa 4H-kerhon kesäpäivillä monituhatpäiselle yleisölle.

Lukion Pojat hajautui vähitellen erilleen 1990, kun kolme bändin jäsentä lähti lukiosta omille teilleen ja yksi oli jo aiemmin aloittanut opinnot ammattikoulussa. Myin bassoni 90-luvun alkupuoliskolla enkä enää koskaan soittanut. Mikäli oikein muistan, rumpali soitti opiskeluaikoinaan muissakin kokoonpanoissa. Tiet veivät erilleen, muiden mahdollisista myöhemmistä musiikkiharrastuksista en tiedä.


Kuvat: Liisa Mäkelän arkistosta