Aktio

Kikmo (kitara, laulu), Mikki (basso), Tomppa (rummut)

Valo ep ilmestyi heinäkuussa 1999 ja Valheita ep helmikuussa 2001

Yhtyeen historia poimittuna 2001 haudatuilta nettisivuilta:
Aktio löysi päivän valon toukokuulla 1997 ja perustajina olivat silloin KIKMO: basso/laulu, PASI: kitara, TOMPPA: rummut. Jokaisella oli suurinpiirtein pientä kokemusta musiikista. Kikmo oli hakannaut kitaraa jonkun verta ja Pasi vähän enempi. Tomppa oli tuohon päivään mennes rumpaloinut jo 8 vuotta. Sitten vaan päätettiin lyödä soittovehkeet yhteen ja kämppä hommattiin Pesmelin b-hallin yläkerrasta. Sit hommattiin vähä laulukamoja et saatiin laulu kuulumaan ja siitä lähti yhteisen soiton ensimmäiset viipaleet.

Asenne oli tuossa vaiheessa ihan kultaa, Pasi teki biisejä jatkuvalla syötöllä ja soittamas käytiin varmaanki joka päivä (sitä ei ny enää muista 4v takaisia aikoja kovin tarkasti)...enivei kesä meni ja tuli syksy, ruskeat lehdet, tuuliset ja sateiset aamut ja yöt. Räimiskällä järjestettiin Halloween pippalot johon saimme itsemme jotenkin kummasti LOUSEn kanssa buukattua. Silloin tapahtui se mitä voidaan tapahtumana verrata sähkön keksimiseen. Aktio soitti ensimmäisen keikkansa rauhallisesti, mutta palavalla vimmalla. Siitä eteen päin on keikkoja ja biisejä tehty tasaiseen tahtiin. Oltiin mm. Kasinon bändikisas kolmansia (jeejee, saa taputtaa) ja palkinnoksia saimme lämppärikeikan Apulannan kanssa. Siitä keikasta voi laskea alkaneeksi alamäen. Pasilla alkasi jotenkin meininki latistumaan ja siltä meni mielenkiinto. Sitä ei oikeen näkyny enää reeniis ja keikoillekki se piti melki hakea. Sit koitti alkutalvi 1998 ja pasi ilmoitti lähtevänsä.Toisaalta vitutti ja toisaalta oli helpottunut olo, että saatiin se mätänevä osa pois ja mahdollisesti korvattua uudella.

Sen lopputalven Kikmo ja Tomppa soitteli kahdestaan, koska niitä voinut koskaan mikään erottaa. Vuosien saumaton yhteistyö oli hionut heistä sanoinkuvaamattoman voimakaksikon, mitä ei kukaan tai mikään saisi hajotettua. Tuli vuoden vaihde ja sopivaa basistia (Kikmo oli tässä vaiheessa päättänyt siirtyvänsä kitaraan ja uutta basistia oltiin hakemassa). Sitten erään läheisen sukulaisen toimesta saatiin tietoomme Kauhajoen aronkylässä majaansa pitävä MIKKI ja hänet päätimme koesoittaa. Koe soitto osoittautui menestykseksi ja Aktio oli saanut uuden basistin ja tästä päivästä eteenpäin oli kokonpano: Kikmo: kitara/laulu, Mikki: basso, Tomppa: rummut ja tulevaisuus ei voinut näyttää kuin valoisalta. Yhdessä päätimme että kaikki mikä oli mennyttä, haudataan ja aloitetaan täysin uudelta linjalta.

Kikmo rupesi värkkäämään biisejä joista tuli erilaisia kuin alkuaikojen biisit ja tätä toivoimme. Kauniita, tunteellisia ja rankkoja melodiota sekoitettuna sanoituksiin joita ei voi olla ajattelematta syvällisemminkin. Uuden kokonpanon asenne vahvistui niin suuresti että päätimme mennä oikeaan studioon tekemään ensimmäistä oikeaa cd-levyä. no se sitten tapahtui huhtikuulla 1999 ja syntynyt VALO ep julkaistin virallisesti heinäkuulla 1999. Levyn myötä tuli jonkun verran keikkaa lähialueille ja esim. Nummirockiin levy avasi suoran ja avonaisen tien. Ajat kuluivat ja uusia biisejä syntyi hitaasti, mutta sitäkin varmemmin ja keikkoja tehtiin silloin tällöin pääasiassa lähialueilla.

Sitten koitti kevät 2000 ja tilanne oli se, että Tompan ja Kikmon piti siirtyä ruotoväkeen eli inttiin eli armeijaan, miten sen ny kukin haluaa sanoa. 03.07.2001 Kikmo matkusti Säkylään Porin Prikaatin palvelukseen. Tomppa siirsi nenänsä kohti suomen kenttätykistön kehtoa eli Niinisalon tykistöprikaatia. Ajat kuluivat ja aktio nukkui kesä-/syysunta. Koitti päivä jolloin ensimmäinen 2/2000 erä kotiutui ja se päivä oli myös Kikmon ja Tompan vapauden hetki 19.12.2000.

Tämän jälkeen alkasi uusien biisien tekeminen ja vanhojen hiominen studiokuntoon. Yhteisesti oli sovittu, että studioon mennän niin pian kun vaan biisit ovat kunnossa ja päiväkaupalla reenattiin ja sovitettiin biisejä kunnes valmiina olemisen tunne oli voittamaton. Aktio matkusti helmikuulla 2001 Jalasjärvelle Studiojussin tiloihin ja silloin sai alkunsa VALHEITA ep. Valheita ep oli tarkoitettu enempi promootiotarkoitukseen kuin suoraan myyntiin ja senpä tähden levyä asetettiin myyntiin vain muutama kymmenen kappaletta ja loput lähti promootion. Julkaisu tapahtui vielä samalla kuulla ja tähän päivään mennnessä (nyt on siis 29.3.2001) lähes kaikki on jo jossain. Osa myytynä ja osa promootiona. Keikkarintaman oli tarkoitus taas aueta ja tällä kertaa vähän laajemmaltikin mutta parasta aikaa ollaan keikka promotointiakin harrastamassa, joten seuraa sivustoa niin sieltä löydät kaikki tarpeelliset tiedot PS. älä usko huhuihin. Rakkain terveisin SPIRIT AKTIO29.3.2001

Mikko Kuja-Lipasti