Porossa polvin

(1987-1990):
Jouni Tamminen (laulu, basso, ak. kitara), Henrik Niemelä (kitara), Janne Mäki-Turja (rummut), Pasi Kytöharju (basso, laulu), Jani Luoma (rummut, taustalaulu)
Demoilla 4-5 mukana myös: Kari Lounela (äänitys, miksaus, tuotanto, kitara, mandoliiini, huuliharppu), Jyrki Koivisto (kitara, rummut), Kari Mäkiranta (äänitys, miksaus)

Jouni Tamminen muistelee:
Porossa Polvin sai alkunsa 1987, kun tykkäsimme lukiokaverini Henkan kanssa rämpytellä yhdessä kitaraa. Vaivihkaa biisejä alkoi syntyä ja lopulta huijasimme luokkakaverimme Jannen mukaan rumpaliksi. Nimi syntyi muistaakseni äidinkielen tunnilla, pöllimme sen Eino Leinon runosta Ylermi (Helkavirsiä 1, 1903): Ylermi ylpeä isäntä, ajoi keskikäytävälle, keskiristiltä kirosi: ”Täss’ on mies tämän sukuinen, ei ole porossa polvin, surustansa suurentuvi.”

Henkka oli muuttanut muutama vuosi sitten Ruotsista Kauhajoelle, ja hänen kultivoitunut brittipop-diggailunsa sekä Jannen alternatiivisempi musamaku vaikuttivat varmasti Porossa Polvin -biiseihin, joissa silloin kuultiin kaikuja mm. REM-, The Smiths- ja The Feelies –yhtyeiltä.

Janne rumpaloi, Henkka helkytteli kitaraa ja minä pompottelin laulamisen ohella bassoa. Harjoittelimme seurakunnan pommisuojassa ja ehkä jossain muuallakin, en muista.

Alusta lähtien koitimme saada hommaamme treenikämppää pidemmälle, ja ainakin Rumba-lehden silloinen demopalsta-auktoriteetti Jukka Sundholm arvioi kolme demoamme suopeasti. Saattoi olla muitakin, mutta muistijälkeä tai dokumenttia moisista ei ole.

Ensimmäinen demo äänitettiin KaiMix-studiossa Alahärmässä joulukuussa -87, ja ehkä toinenkin. Toisella demolla basson otti hoitaakseen Pasi, joka myös teki biisejä ja joitakin myös itse lauloi. Minulla basso vaihtui akustiseen kitaraan.

1988 menin Kauhajoen opistoon pop/jazz-linjalle, ja opiston studiossa saatoimme kätevästi äänittää hengentuotteitamme. Kolmannesta demosta (04/89) eteenpäin rumpuja paukutti Jani. Neljännellä (11/89) ja viidennellä (05/90) nauhalla tärkeä henkilö oli samalla linjalla häärännyt Kari Lounela, joka äänitti, miksasi ja tuotti demomme yhdessä meidän kanssa. Soittipa hän raidoille myös kitaraa, mandoliinia ja huuliharppua. Myös Jyrki Koivisto oli vahvistuksena joissain biiseissä, kitarassa ja rummuissa.

Keikkojakin oli matkan varrella myöhemmällä kokoonpanolla jokunen, ainakin Kauhajoen pizzeria La Lindassa, jossakin Ilmajoen baarissa (luultavasti Mixed-Up Kidsin kanssa) ja maakunnan bändikisoissa, myös Ilmajoella. Muistan kun soitimme kisoissa jo yliaikaa, ja joku tuomaristosta viittelöi lopettamaan. Tällöin Veltto V. osoitti keskisormensa hänelle ja kehotti meitä jatkamaan. Tällainen sitten jäi mieleen, höh.

Lopulta pojat hajaantuivat kukin tahoilleen; viides demo jäi viimeiseksi ja maailmanvalloitus tekemättä. Yksityiskohdat ovat haalistuneet, miltei mitään niistä ei mieli enää tavoita. Päällimmäiset muistikuvat noista vuosista ovat soittamisen ilo, kaveruus ja yleinen huoleton meininki.

Kunpa olisikin maltettu ja tajuttu säästää kuvia, livetallenteita, demojen saatekirjeitä yms. enemmän. Jotain sentään löytyi, ja tämänkin muistelmatyyppisen bion tekeminen on näin mahdollista. Jos joku asianomainen muistaa lisää tai jollakulla on tallessa PP-materiaalia, saa olla yhteydessä. Kun keräsin materiaalia tätä kirjoitusta varten (Henkalta ja Janneltakin onneksi löytyi jotain), osui kellarin nurkasta käteen muovipussi, jossa oli suht hyvin säilyneinä kaikkien demojen studiomaster-kelanauhat! Ehkä jonain päivänä ne käyvät läpi digitoinnin ja ilmestyvät kuultaviksi universumin bittivirtaan. Porossa Polvin –teoksia kertyi kaikkiaan noin 35, huh huh.


Porossa Polvin kokoonpanon eka studioreissu. Janne, Henkka, Jouni


Janne ja Jouni


Henkka, Jouni, Kai ja Janne


Henkka, Jani, Pasi, Jouni 1989