Salamakannel

Originaalikokoonpano:
Jussi Ala-Kuha (kitarat ja mandoliini), Hannu Saha (sähkökanteleet), Carl Rahkonen (alttoviulu), Rauno Nieminen (basso).

Tunnetuin kokoonpano:
Hannu Saha (kanteleet, huuliharppu, laulu), Jussi Ala-Kuha (kitarat, mandoliini, Eemeli-trumpetti), Kimmo Känsälä (bassot), Arto Järvelä (viulu, mandoliini, nyckelharpa ym.).

Salamakannel oli aktiivinen – ja paljon radiossa soinut! – nykykansanmusiikkiyhtye 1980-luvulla ja osin vielä 90-luvulla. Sen musiikissa yhdistyi pelimannimusiikki, erityisesti Perhonjokilaakson kantelemusiikki, amerikkalainen string band -musiikki ja erilaiset rock-vaikutteet. Olennaista oli myös yhtyeen jäsenten omat persoonalliset sävellykset.

Salamakannel syntyi alun perin vuonna 1983, kun Kaustisella toiminut soitinrakentaja Jussi Ala-Kuha oli luonut sähkökanteleen Kansanmusiikki-instituuttiin Hannu Sahan tilauksesta. Syntynyttä sähkökannelta testaamaan muodostettiin yhtye. Tämä alkuperäinen kokoonpano julkaisi äänitteen, neljän kappaleen EP:n vuonna 1984.

Yhtyeen tunnetuin kokoonpano julkaisi kolme LP- ja CD-levyä: Salamakannel (1989), Väinön paluu (1990) ja Koivunrunkorakkautta (1992).

Salamakannel lopetteli toimintaansa 1990-luvun ensimmäisellä puoliskolla, viimeinen esiintyminen Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla oli vuonna 1994. Yhtye soitti kuitenkin viimeiseksi oletetun keikkansa hyvissä puitteissa, presidentti Martti Ahtisaaren Mäntyniemessä 23.10.1997. Salamakanteleen osuuteen voi tutustua YouTubessa.

Nyt Salamakannel on palannut. Palanneessa Salamakanteleessa edesmenneen Jussi Ala-Kuhan (1952-2007) on korvannut yhtyeelle tuttu pelimanni Antti Kettunen (kitarat). Maaliskuun 17. päivänä 2017 olivat ensimmäiset reunion-treenit Kaustisella. Seuraavana päivänä oli pieni esiintyminen Jussi Ala-Kuhan soitinrakennusuraa kunnioittaneessa hienossa JAK-soitinten näyttelyssä Alavudella. Kesällä 2017 yhtye soitti Kautisen kansanmusiikkijuhlilla useammankin keikan, ja seuraavana kesänä oli vierailuja muutamassa muussa musiikkijuhlassa.

Homma toimi niin hyvin että jatkoa on seurannut. Salamakannel suunnittelee hiljalleen ilman kiireitä uutta pitkäsoittoa. Se ilmestynee viimeistään 2022.

Pätkä Salamakannel-reunionin treeneistä 6.5.2018: Waltz for Andrew (Saha)

Yhtyeen julkaisut Discogs sivustolla.


Yhtyeen alkuperäiskokoonpano Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla Kalliopaviljongilla.


Hannu Saha (kanteleet, huuliharppu, laulu), Jussi Ala-Kuha (kitarat, mandoliini, Eemeli-trumpetti), Kimmo Känsälä (bassot) ja Arto Järvelä (viulu, mandoliini, nyckelharpa ym.)