Wentus Blues Band

Wentus Blues Band on Kokkolassa vuonna 1986 perustettu blues-yhtye. Yhtyeen ensimmäinen albumi Wentus Blues Band julkaistiin 1989.

Wentus Blues Band on nykyään Suomen kansainvälisin blues-yhtye, se on esiintynyt yli 20 eri maassa ja soittaa noin 150 konserttia vuodessa.

Debyyttialbumin ilmestymisen aikaan Ari Vihanta haastatteli yhtyettäBotnia Beat 1/1990 lehteen.

Sampling Bar Room Blues
WENTUS BLUES BAND

Moni yhtye Suomessa tekee omakustannesinglejä. Kokkolalainen Wentus Blues Band teki sen mistä harvat uskaltavat edes uneksia: omakustanne LP-levyn. Ja vieläpä Suomessa niin harvinaista blues-musiikkia.

Kuitenkin vaikka kyseessä on omakustannelevy, ei laadusta ole tingitty, vaan levy on tehty tarkasti harkiten aina kansia myöten. Kannen kuvat on näpsinyt Timo Kirves, joka tunnetaan mm. J. Karjalaisen levykansien kuvista.

BLUES POWER
Levy sisältää yhtä kappaletta lukuunottamatta lainabiisejä aina Robert Johnsonista ja Sonny Boy Williamssonista Ray Charlesiin. Kysymys kappaleiden valinnasta saa pojat hetkeksi hiljaiseksi. Heidän mukaansa biisejä ei ole mitenkään harkiten valittu, osa vain on roikkunut keikkaohjelmistossa jo nelisenkin vuotta. Suurin osa biiseistä on sellaisia, joita suuri yleisö on tuskin kuullutkaan ja tutuistakin kappaleista on muokattu omat sovitukset. Miksei enempää omia sävellyksiä?
-Maailma on täynnä hyviä vanhoja biisejä, miks tehdä huonoja omia? kuuluu yhtyeen basistin Robert Hagnäsin vastaus.

Levyn saundit on mukavan ilmavat ja lisää kuulautta tuo mukanaan muutamissa biiseissä oleva torvisektio. Wentus Blues Bandin musiikki perustuu pitkälti hyvään soittofiilikseen ja live-meininkiin, joilla petrataan mahdollisia puutteita instrumenttien hallinnassa. Aikaa pojilla on kehittyä vielä vaikka minkälaisiksi virtuooseiksi, onhan nuorempi kitareista eli Niko vasta 17 vuoden ikäinen.

KUNINGASÄÄNI
Levyä kuunnellessa kiinnittyy huomio laulusolisti Anders Sjöbergin massiiviseen ja laaja-alaiseen ääneen, joka kenties on parhaimmillaan Wentuksen keikkabravuurissa When A Man Loves A Woman. Kappale vaatii laulajalta todella paljon, harvalla laulajalla on uskallusta edes esittää kyseistä kappaletta. Tosin Antti ei levyllä irroittele niin paljon kuin keikoilla, vaan hän satsaa äänen puhtauteen. Välillä kaipaisi Antilta ehkä hieman rupisempaa otetta.

Kitarat laulavat paikoin upeasti ja levyltä löytyykin monta maukasta kitarasooloa, esimerkkinä voitaisiin mainita kappale The Blues Had A Baby And They Named It Rock’n’Roll. Kitaroiden varressa roikkuvat Niklas Riippa ja Kim Wikman.

Pohjana tälle kaikelle on rumpali Mikael Axelqvistin ja basisti Robbanin kepeästi eteenpäin kulkeva vankka komppi. Lisähöysteinä levyllä on vielä jo edellä mainittu torvisektio, sekä hammond-urut ja huuliharppu, jonka olisi kyllä voinut miksata hieman enemmän pinnalle.

KÄYTÄNNÖSSÄ
Levystä on prässätty tuhannen kappaleen painos, 500 levyä ja saman verran kasetteja. Levymyynti on järjestetty paikallisten musiikkiliikkeiden kautta, mutta pääasiassa pojat myyvät itse levyään.

Keikkoja Wentus Blues Bandillä on riittänyt mukavasti aina Tammisaarta ja Turkua myöten. Pääasiallinen keikka-alue tähän mennessä on ollut ruotsinkielinen rannikkoseutu, mutta pojat ovat valmiita lähtemään vaikka Utsjoelle, jos vain kutsu kuuluu. Tyypillisin keikkamesta Wentuksella on kuulemma pieni savuinen klubi, mutta on muutama tanssilavakeikkakin tullut koettua.

Wentus Blues Band on valmis yhtye, joka tuskin jättää keikalla ketään kylmäksi. Sata tuntia kokkolalaisessa RAM-HAM studiossa on jättänyt jälkensä myös keikkatilanteeseen, pojat ovat oppineet kuuntelemaan enemmän toisiaan ja soitto kulkee tänään tiukempana kuin koskaan. Ennenkaikkea rohkeutta pojilta ei puutu. Siitä on osoituksena kokonainen LP-levyllinen omakustanne-bluesia meille ja vielä jälkipolvillekin. Mutta mikä tärkeintä: Terveisiä kaikille kissoille!

Teksti: Ari Vihanta.
Kuvat: Timo Kirves
Botnia Beat 1/1990


Kuva: Timo Kirves