Balance

Markku Keski-Mäenpää (kitara), Seppo Patteri (rummut), Reijo Hakola (basso), Pasi Patteri (koskettimet)

Markku Keski-Mäenpää muistelee:
Balance sai alkunsa yhdestä treeni-illasta vuonna 1991. C.A.D (Contend Against Disaster) oli tullut tiensä päähän ja heti sen jälkeen ko. yhtyeessä soittaneet Seppo Patteri ja minä aloimme suunnitella uutta poppoota. Bändiin tuli basistiksi Reijo Hakola, joka soitti Dead Endissä ja koskettimiin Pasi Patteri. Tyylisuunta oli heti alusta asti melodinen proge-cocktail.

Bändin nimi muotoutui monien vaiheiden jälkeen. Aluksi etsimme mahdollisimman upeaa ja tunteita herättävää nimeä ja päädyttiin nimeen Value, joka lehti-ilmoituksessa olikin kirjoitettu muotoon Valve... Nimelle oli tehtävä jotain ja syvällisten itsetutkiskelujen jälkeen päädyimme nimeen Balance. Elämä kun on yhtä tasapainoilua. Elettiin kesää 1991. Koukerot ja kikkailu olivat avain asemassa musiikin tekemisessä. Biiseissä (mm. Roots of Inequality, Just a Vision, Limelight and life, Echoes of Centuries...) täytyi olla myös paljon osia. Tällä reseptillä teimme musiikkia. Yhdessä sävelsimme ja sähläsimme.

Studioon Balance meni ensimmäistä kertaa 14.10.1991. Niinkuin monet muutkin Kuortanelaiset bändit, valitsimme paikaksi Aholan Kimmon AMS-studion. Keikkailimme harvakseltaan, mutta treenasimme melkein joka toinen päivä. Aluksi vanhan paloaseman bänditiloissa, mutta syksyllä 1992 saimme Hakolan Reijon mummolasta käyttöön keittiöhuoneen. Mummo aina vilkutti meille ikkunasta, kun saavuimme treeneihin. Huolimatta siitä, että soitimme pääsääntöisesti aina puoli neljään yöllä. Treenikämpässä saimme kuitenkin hautoa rauhassa uusia tekeleitä.

Seuraavan kerran studio kutsui, kun pääsimme mukaan Alavuden Rock-yhdistyksen kokoelmalevylle keväällä 1992. Seuraava mullistus tapahtui kesällä 1993, kun Laitilan Jyri liittyi bändiin saksofonineen. Saksofoni ja akustinen kitara toivat mukanaan uudenlaisen Balancen. Biisejä tehtiin yksinkertaisemmalla kaavalla. Unohdettiin kaikenlaiset hypotenuusan kolmiot. Viimeisen demon teimme studio Fox:ssa Alajärvellä keväällä 1994. Saman vuoden syksyllä Markku lähti armeijaan ja sen jälkeen bändin taival hiipui ja se siirrettiin telakalle, josta se nostettiin pois kertaalleen syksyllä 2004- kevääseen 2005 asti. Balancea ei ole oikestaan koskaan kuopattu; se on vain jäänyt pitkälle virkavapaalle.


Treenikämppällä. Kuvat Pasi Patterin arkistosta


Keikalla KuKun Maja 1992 / Alavuden Puustelli helmikuu 1993
Keikkakuvat: Kirsi-Maria Pänttönen. Kuvien fiksaus: Timo Hiironniemi