Cobra

Juha Sippola (kitara), Kalevi Ylinen (rummut), Asko Ylinen (laulu, basso), Jukka Laitila (kitara)

Teräskurkku Asko Ylisen aivan ensimmäinen kosketus bändimaailmaan oli 1970-luvulla, kun Kurikassa Maikin tuvassa soiteltiin kansakouluikäisenä kokoonpanolla Asko, kitara - Juha Sippola, laulu - Vesa Vilppula, rummut - Pekka Katajamäki, basso ja ainoan biisin nimi oli Paavo. Musiikki oli vähän niinku punkkia...

Cobra aloitti vuonna 1981 Ylisen erstuvassa. Bändin perustivat Juha Sippola ja Kalevi Ylinen. Veljensä Asko tuli bändiin hieman myöhemmin. Näillä kolmella synkkasi heti. Esikuvina olivat Black Sabbath. Thin Lizzy, Motörhead. Juhalla oli 17-vuotiaan agressiivinen soittotyyli ja Askon mikrofoni piti olla mahdollisimman ylhäällä niin kuin Motörheadin Lemmyllä.

Huivit piti olla jalassa ja käsivarressa - Hendrixin tyyliin. Kalevi harjoitteli paljon rumpujen soittoa erstuvassa yksin ja niinpä ne nopeat biisit kulkikin hyvin. Asko oli bändissä laulajana sekä myös pitkään basistina aurinkolasit päässä Hendrixin tyyliin satoi tai paistoi.

Asko Ylinen:
Harjoiteltiin ainakin viisi kertaa viikossa. Vanhemmat eivät kieltäneet sitä moluuttamista, vaikka joutuivat joskus menemään nukkumaan kuulosuojat päässä. Toki soitimme toisessa päässä taloa. Kiitos heille, kun saimme soittaa!

Cobran pojat eivät olisi millään halunneet lähteä keikoille, vaan soitella itsekseen ja turvallisesti erstuvan hämärissä, mutta kyllä sieltä poteroista sitten kuitenkin lähdettiin ihmisten ilmoille näyttämään taitoja armon vuonna 1981.

Ensimmäinen keikka siis oli Kuortaneen Ylipään kesäjuhlilla traktorin lavalla kesällä 1981 (kuva kesk.). Ensimmäiset biisit olivat Pelle Miljoonan Tahdon rakastella sinua (jonka Asko lauloi myös Let´s Eppelinin vierailevana solistina NS:llä heti perään 1992...) ja Thin Lizzyn Don´t Believe A Word. Sen jälkeen paikallista keikkaa pukkasi mm. kirkonkylän alaasteella 1982, jonne järjestettiin jopa ilmainen linja-autokyyti. (Jukka Viitasaaren nappaama kuva söystä oik.)

Laitilan Jukka tuli bändiin vuonna 1983. Bändineuvottelut käytiin Provinssi-Rockissa. Cobran musiikkiin tuli Jukan mukana kahden kitaran harmoniaa. Keikkaa pukkasi myös tällä kokoonpanolla aina, kun Kuortaneella rokki soi!

Cobra oli Suosikin Rock-Kuningas -kilpailujen Virtain osakilpailussa vuonna 1984 ja voittivat sen. Kilpailussa esitettiin Sippolan Juhan biisi Yksinäinen ja Laitilan Jukan biisi Pimeän kadun kulkija. Osakilpailuvoiton johdosta Cobra pääsi Nivalaan loppukilpailuun, josta heltisi viides sija. Samassa kilpailussa olivat myös Purgatory, nykyinen Tarot - Nightwishin Marco Hietalan bändi.

Nivalan reissusta ilmoitettiin yläasteen ilmoitustaululla ja sinne mentiin Korpelan Liikenteen linja-autolla Poku kuskina. Cobran kannattajat tekivät Cobran lakanan ja repivät toisten bändien lakanoita. Asko meni rauhoittelemaan että ei täs oo vielä mitään voitettu, että rauhoottukaa ny!

Levytysdiilikin oli kaiketi aika lähellä Rock-Kuningas -kilpailun jälkeen. Sopimuspaperikin allekirjoitettiin. CBS-levy-yhtiöstä Hans Rautio soitti Askolle kotiin - lankapuhelimeen - ja pyyteli demoja, Niitä ei sitten kuitenkaan saatu aikaiseksi ja olisiko Cobralla silloin ollut enää mitään annettavaa?? Se jää arvoitukseksi!!

Cobra teki myös studiossa biisit Herran Pelko, Spiidiin Sekosin, Yön Salamat. Studionauhoituksia varten bändiin tulivat soittamaan koskettimiin Esa Ala-Ruona, basistiksi Kalevi Kuusisto ja rumpaliksi Ossi Ilosalo.

Bändissä soittivat myös kitaristeina Laitilan Jukan jälkeen Aki Peltoniemi ja Timo Hiironniemi.

Cobran biisinikkarit olivat Asko Ylinen, Juha Sippola, Jukka Laitila ja sanoituksia tehneet edellisten lisäksi Juha Aho- Pynttäri, Kalevi Ylinen, Vesa Vilppula, Aila Alava ja Sari Hauta-aho.

Tässä tärkeimmät biisit: Raskaat silmät, Virta, Yksinäinen, Pimeän kadun kulkija, Herran Pelko, Unta en saa, Pilvessä, Raudan lujaa, Spiidiin sekosin, Yön kuningatar, Varo Cobraa, Hiekkarannalla, Merisairas, Aamun rusko, Yön salamat, Vuodet, Tummat pilvet, Äänetön tappaja, Jengi, Cobra.. Biisejähän löytyy vanhoilta kelanauhoilta ja kaseteilta paljon muitakin. Raakaa rokkia!

Cobra aktivoitui uudelleen isäinpäivänä 2014. Lähes 30 vuoden tauon jälkeen vanhat ajattomat teokset soivat uusina sovituksina entistäkin raskaammin. Cobra vuonna 2015 on Asko Ylinen, Juha Sippola, Jukka-Pekka Laitila + uusina "käärmeinä" Seppo Patteri (rummut) ja Reijo Hakola (basso).

Tekstin Azzyn ja Kallen sanailusta koosti Sari Ylinen, 2015


Nuori Cobra. Kuva: Juha Aho-Pynttäri


Kuhina-Rock 1983, kuva: Timo Kuha