Cora

Cora syntyi noin vuonna 1987 ja ensimmäinen kokoonpano oli Asko Ylinen (laulu), Kalevi Kuusisto (basso), Timo Majaniemi (kitara) ja Ossi Ilosalo (rummut). Ensimmäiset "reenit" pidettiin basisti Kalevin kotona, jossa Asko opetti uudelle tuttavuudelleen, kitaristille Majaniemelle Yön usvan kitaraluritteluja.

Bändille piti keksiä uusi nimi. Asko luki Jimi Hendrixin elämänkertaa, jonka viimeinen kappale oli nimeltään "coda" ja siitä keksi bändille nimen, mutta Viiskunta-lehdessä tuli painovirhe ja nimeksi oli kirjoitettu Cora - siinä se oli!

-rumpaleita ovat olleet Ossi Ilosalo, Antti Myllymäki (Töysä), Arto Riihinen (Soini), Paavo Pate Saari (Soini) sekä pisimpään Seppo Patteri (Kuortane). -kitaristeina ovat olleet Timo Majaniemi, Markku Keski-Mäenpää, Urmas Niemi ja pisimpään Vesa Yli-Mäenpää. Viimeisillä keikoilla on ollut soittamassa myös Marko Haapamäki. -basisteja on ollut vain kaksi - Kalevi Kuusisto ja Reijo Hakola. -laulajana on ollut Asko Ylinen. -monen vuoden ajan on koskettimia ja taustalauluja laulanut Pasi Patteri. Pasi on myös kuvittanut monet Coran cd:n kannet.

Coralla oli monta reenikämppää, mm. Töysän ns (Myllymäen Antin rumpalointiaikaan), Kuortaneen Ns:lla, Soinin Hautakylällä rumpalin Pate Saaren asumattomassa entisessä kotitalossa, Kuortaneen Paloaseman alakerrassa, Ylisen erstuvassa ja viimeiset yli 10 vuotta Hakolan vanhassa talossa ️, joka on purettu viitisen vuotta sitten.

Cora periaatteessa hajosi 90-luvun alkupuolella pariksi vuodeksi. Uusi herääminen tapahtui kun Vesa Yli-Mäenpää, Reijo Hakola ja Seppo Patteri soittelivat Hakolan reenikämpällä ja pyysivät siihen Askoa laulamaan. Myöhemmässä vaiheessa mukaan tuli koskettimia soittamaan Pasi Patteri. Bändin nimi ei tuolloin ollut oleellinen vaan Asko tunsi Coran saavan jatkoa näiden soittajien kanssa, olihan Vesa soittanut Corassa jo aikaisemminkin. Cora soitti tällä kokoonpanolla yli kymmenen vuotta.

Cora keikkaili mm. 1987 Keuruulla Suosikin Rock-Kuningas osakilpailussa sekä bändikatselmuksissa Alavudella ja Kuortaneella, joissa menestystä olisi tullut, mutta soittajat olivat yliikäisiä. Ähtärin Mustikkavuorella keikka soi yhdessä mm. nousukiitoon lähdössä olevan Kolmannen Naisen kanssa. Noitalinna Huraa ja Pikkuveli oli tuolloin pop. Veltto Virtasen Sammas siellä myös esiintyi. Ikaalisissa ja Seinäjoella käytiin keikoilla. Ja tottahan toki Kuortaneen Kuhinat ja kaikki pitäjän rocktapahtumat!

Cora kävi studiossa kuusi kertaa:

  1. 1987 Kauhavalla Kimmo Aholan Studiossa: Timo Majaniemi, Kalevi Kuusisto, Asko Ylinen, Ossi Ilosalo ja siellä syntyivät biisi Kun sarastaa, Yö usva, Sota.
  2. 1991 Kauhavalla Kimmo Aholan studiossa: Urmas Niemi, Vesa Yli-Mäenpää, Kalevi Kuusisto, Paavo Saari, Asko Ylinen. Biisit olivat Muisto (samana vuonna kuolleen Askon veljen Hannun muistolle), Ydintalvi, Elämä jatkuu, Rakkauden velka, Läpi kylmän yön.
  3. 1992 samalla porukalla taas Kauhavalla ja tuolloin äänitettiin biisit Aika lopussa, Jää, Yksin huomiseen, Päivä kesäkuun viimeinen (tämä biisi kertoo Askon veljen kuolinpäivästä).
  4. 1997 Marko Ketolan studiossa Alavudella Kolmannen Naisen treenikämpällä ja porukka oli Yli-Mäenpää, Ylinen, Hakola sekä veljekset Patteri. Siellä äänitettiin biisit Nouse äiti maan ja Tää kylä.
  5. 1999 Marko Ketolan studiossa samat soittajat ja biisit olivat Huoneessa, Puuta päin ja Kuun suudelma.
  6. 2001 Lapualla Ari Laurilan miksaamana entisellä Patruunatehtaalla paikalla Asko Ylinen, Vesa Yli-Mäenpää, Reijo Hakola sekä Patterin veljekset Seppo ja Pasi. Siellä äänitettiin biisit Tatuoitu maa, Perhosnainen, Rakkauskin ruostuu ja Pilvilinna. Muita biisejä olivat Maailman Poliisi, Taivas Palaa, Tartutaan ja Harhaa. Sanoituksia tekivät bändin jäsenet sekä Petri Perämäki.

Kronikoitsija: Sari Ylinen, kuvat Coran arkisto


Cora Kuortaneen NS:llä keikalla: Urmas Niemi, Vesa Yli-Mäenpää, Kalevi Kuusisto, Asko Ylinen ja rumpalina piilossa Paavo Saari.


Coran coda: Marko Haapamäki (kitara, laulu), Reijo Hakola (basso, laulu), Seppo Patteri (rummut), Azzy (kirkuminen), Vesa Yli-Mäenpää (kitara, laulu). TerwaPop 2014. Kuva: Timo Hiironniemi