Juggling Jugulars

Perustettu Lapualla 1989

1989-1990:
Mikko Hamm (laulu), Petteri Mikkilä (kitara & laulu), Tero Luoma (kitara), Jani-Markus Heinola (basso), Tommi Häyhä (rummut & laulu)

1990-1991:
Mikko Hamm (laulu), Petteri Mikkilä (kitara & laulu), Tero Luoma (kitara), Jantsa Kärkkäinen (basso & laulu) Timo Sinnemäki – rummut & laulu

1991-1992:
Petteri Mikkilä (kitara & laulu), Tero Luoma (kitara), Jantsa Kärkkäinen (basso & laulu), Timo Sinnemäki (rummut & laulu)

1992-2000:
Petteri Mikkilä (kitara & laulu), Tero Luoma (kitara), Jantsa Kärkkäinen (basso & laulu), Marko Nurmi (rummut & laulu)

2000-2006:
Arja Rantanen (laulu), Petteri Mikkilä (kitara & laulu), Tero Luoma (kitara), Jantsa Kärkkäinen (basso & laulu), Marko Nurmi (rummut & laulu)

2007-2019:
Arja Rantanen (laulu), Petteri Mikkilä (kitara & laulu), Tero Luoma (kitara), Jaani Mantere (basso & laulu) Marko Nurmi – rummut & laulu

2020-
Arja Rantanen (laulu), Petteri Mikkilä (kitara & laulu), Jaani Mantere (basso & laulu), Marko Nurmi (rummut & laulu)

...odotamme tarinaa

Arkistoartikkeli, Botnia Beat 1/1991

Tämän päivän radikaalit

Syksyllä Petteri ja Pekka valittelivat ULO lehdessä Juggling Jugulars yhtyeen tulevaisuuden näköalattomuutta. Nyt epämääräinen heittely tyylikarikoissa on takanapäin ja varsin jyrkkä nousu yhtyeelle alkoi suoraan kokoonpanovaihdosmutkien jälkeen. Uudeksi basistiksi yhtyeeseen on kiinnitetty Jantsa - mies Toinen Vaihtoehto lehden takaa.

Loistavan 3 biisin ’’Radicals Of Today” omakustanteen lisäksi saamme nauttia yhtyeen musiikkia lähiaikoina Hiljaiset Levyt -merkillä ilmestyvältä ’’Gun In My Heart” ep-levyltä. Yhtye on koettavissa myös lehtemme jäljestämässä konsertissa Seinäjoen Nuorisokeskuksessa 8. maaliskuuta.

Takavuosina vaikuttanut Sabotaasi-yhtye muistettaneen mallikkaista melodioista ja ilmeikkäästä soitosta kuin myös häiritsevän heikosta laulajasta, joka sai ’’kriitikot” järjestään tuomitsemaan bändin sinänsä kelvolliset vinyylit. Loppuaikoina vokalisti-ongelma ilmeni asianosaisen kroonisena treenihaluttomuutena ja viimein soittokunta turhautui harjoittelemaan keskenään, ja bändi päätettiin hajottaa. Myöhemmässä vaiheessa trio yritti vielä uudestaan Toy Votere -nimellä, mutta menestys ei ollut mainittava.

Nyt bändien kitaristi ja piisintekijä Petteri Mikkilä on jälleen ns. back in business ja tällä kertaa tuuli tuntuu puhaltavan myötäisenä. Uusi yritys on nimeltään Juggling Jugulars, jossa soittavat Petterin lisäksi Timo (rummut, ex-Sabotaasi), Mikko (laulu, ex-Musta Ruusu), Jantsa (basso) ja Tero (kitara).

Osasten yhteenliittäminen ei ole kuitenkaan tuottanut ongelmia ja näin Mikon ja Teron humalaspäissään organiseeraamasta hankkeesta kehkeytyi varsin pian vakavammin otettava akti.
- Meillä on nyt parempi laulaja, ei ole erimielisyyksiä siitä millaista musaa soitetaan ja bändissä on muitakin aktiivisia keikkojen hommaammisen ja kirjoittelun kanssa kuin minä, perustelee Petteri, joka uuden bändin toimivuutta kehaistessaan mainitsi Sabotaasista, että ”se soitti monta vuotta tulematta miksikään”.

- Tarkoitin sillä yleensä sitä, mitä me ollaan saatu aikaan palautteena. Sabotaasia kritisoitiin koko sen olemassaolon ajan huonosta laulajasta yms. JJ:n kanssa ei olla tehty kuin yksi demo ja siitä on pidetty - ainakin tuntuu siltä - enemmän kuin yhdestäkään Sabotaasi-levystä. Muutenkin kun me ei JJ:n kanssa yritetä tehdä mitään monimutkaisia piisejä, niin tuntuu, että tää linja toimii paremmin ja biisit saadaan nopeasti toimimaan.

Mainitulla demollaan Juggling Jugulars esittäytyy viiden melko tasavahvan piisin leveydeltä eikä Petterin tyytyväisyyttä tarvitse hämmästellä. Tuttua hyvin soitettua, nyt myös hyvin laulettua, kulkevaa ja melodista, paikoin raskaahkoakin materiaalia, joka toi lähinnä mieleen Instigatorsin terävimmillään, tuossa kakkos-lp:nsä tietämillä.
- Mun mielestä meidän musa on vanhaa punkkia hevisaundeilla. Sen kummemmin en osaa määritellä. Ei se HC:tä mun mielestä niinkään oo, ainakaan siinä mielessä, jos Napalm Death ja E.N.T. on sitä. Noista bändeistä me ollaan kaukana.
- Demosta ei ole oikeastaan tullut kuin positiivista palautetta. Jotkut tosin sanoo liian heviksi, mutta siinäpä se...

Vaikka JJ ei olekaan ex-Sabotaasi, tulee bändejä verranneeksi keskenään musiikillisten ansioiden lisäksi tekstien osalta. Vertailukohta on vieläpä olemassa, sillä Petteri huolehtii jälleen bändinsä lyriikkapuolesta, jossa olen havaitsevinani sabotaasimaisen huolestuneen kantaaottavuuden väistymisen.
- Joo. Ideat on samat, mutta JJ:n sanat ei oo ehkä niin maailman ongelmista kertovia. Nyt se syyttävä sormi käännetään ehkä enemmän itseen päin, kuten esimerkiksi kehitysmaiden kohdalla. Ongelman ydinhän on MEISSÄ ja MEIDÄN elintavoissamme.
- Kun Sabotaasille tein enemmän kantaaottavia yms. sanoja, niin JJ:lle teen enemmän ihmisistä kertovia. Esimerkiksi ihmisten rooleista työpaikoilla ja kotona, näiden seurauksista lapsissa (Results of our roles), ihmisten vallanhimosta: kuinka joku voi luvata vaalilupauksena mitään, koska jos hän voisi toteuttaa ne, hänestä pitäisi tulla diktaattori (Aims of dictator). Kuinka luonnonsuojelu ja jopa aseistakieltäytyminen on joillekin muotia sillä lailla, että ne eivät ’’mene” armeijaan, koska saavat ’’säkällä” hullun paperit tms. (Radicals of today).
- Mutta ei me niin hirveän huolestuneita olla, kyllä me hauskaa pidetään. Meitä on bändissä viisi ja jokainen on erilainen persoona, joku voi olla huolestunut - toinen taas voi olla ajattelematta koko asiaa. Jatkuvalla huolestumisella ei menetetä kuin elämänhalunsa, mutta samoin on jatkuvan hauskanpidonkin kanssa. Kaikissa asioissa ei kannata tehdä kompromisseja ja joissakin on pakko.

Kuten sulkulausekkeista on huomattavissa, lyyrikoissa on sisällön ohella uusittu välinettäkin. Petterin mielestä englanti sopii laulukieleksi suomea paremmin.
- Se on jotenkin helpompi käyttää sanoitusten teossa. Jotkut lauseet, jotka suomeksi olis kömpelöitä, ovatkin englanniksi ihan sujuvia. Ja onhan englanti ns. maailmankieli, jota monet ymmärtää.

Teksti: Pekka Suomaki, Botnia Beat 1/1991


Kuvat: Arto Kangas