Esko Nummisuutari / Nummisuutarit

Hannu Lehto muistelee:
Esko Nummisuutarien ensimmäisessä kokoonpanossa 1971, joka oli härmäläis-lapualainen, soittivat Mauno Mannio (rummut), Tapani Lepistö (kitara), Jukka Mäki (laulu), Heikki Puronvarsi (basso) ja Kari Tyni (kitara). Keikat myi Juhani "jogi" Varjonen. Sittemmin Jukka jäi pois, tilalle tuli Jorma "Käntty" Mäkynen sekä lisäksi tuli Jouko Kytömäki (kitara ja laulu). Kokoonpanossa kitaroi jonkun aikaa myös Timo Holm.

Vuonna 1975 päätettiin, että perustetaan kokonaan lapualainen bändi, jolloin mukaan tuli Heikki "soke" Soinlehto, ja nimi jäi käyttöön tälle kokoonpanolle. Alun perin em. nimi oli ollut käytössä härmäläisillä soittajilla, jossa mukana oli ollut mm. Kytömäki. Eli kokoonpano oli nyt, Mannio, Lepistö, Mäkynen ja Soinlehto. Pohjanmaan radiossa tehtiin nauhoitus ohjelmaan "Musiikkia maakunnista", josta saimme mukaan ko. nauhan. Manageri Juhani Varjonen lähetti nauhan suoraan levyyhtiö Fonovoxille, josta parin viikon kuluttua otettiin yhteyttä, ja haluttiin tehdä levytyssopimus. Yhtye oli harvoja näillä lakeuksilla, jotka saivat levytyssopimuksen.

Siitä sitten legendaariselle levytysstudiolle Pekka Nurmikallion Microvoxille äänittämään, Nurmikallio totesi, että tämä on ensimmäinen bändi, joka ei tullut treenaamaan studiolle vaan soittamaan. Ensimmäinen levy "Rauhaton Lakeus" julkaistiin vuonna 1977. Keikkoja oli tehty todella runsaasta jo alkuajoista lähtien ympäri Suomen. Kari Paananen (basso ja laulu) liittyi yhtyeeseen 1978. Toinen levy "Pois alta" julkaistiin 1978. Kyseisellä levyllä oli myös tunnetuin kappale "Kirkkonummen radalla", kappale osallistui myös Syksyn Sävel -ohjelmaan. Tuon jälkeen taas tapahtui muutoksia kokoonpanossa, ensin jäi pois Tapani Lepistö­, jonka tilalle tuli Timo Holm, sitten jäi pois Käntty Mäkynen, ja tilalle tuli Timo Ristilä, koskettimet. Kolmas LP "Nykyaika" julkaistiin vuonna 1980.

Vuonna 1981 minut kutsuttiin Nummisuutarit yhtyeeseen. Yhtyeessä soittivat tuolloin Heikki Soinlehto (kitara), Kari Paananen (basso, laulu), Mauno Mannio (rummut, laulu) ja minä tulin soittamaan kitaraa ja laulamaan. Sittemmin Soinlehdon Heikki jäi pois ja tilalle tuli Juha Finnilä koskettimiin ja vähän myöhemmin Esa Luhta toiseeen kitaraan.

1982 lapualainen laulaja Juha-Matti pyysi yhtyettämme taustabändikseen. Hän halusi pelkästään kolme miestä, eli trion, mutta ilmoitimme, että lähdemme vain koko bändillä tai sitten ei ollenkaan. Tähän suostui sitten Juha. Sitten alkoikin varsinainen keikkarumba, parhaimmillaan tehtiin yli 200 keikkaa vuodessa. Vuodet 1982-85 menivätkin Juha-Matin taustalla. Yksi mieleenjäävimmistä keikoista oli konsertti Lapuan Urheilutalolla 1983, jossa esiintyivät Juha-Matti sekä Armi & Danny, ja soitimme molempien esiintyjien taustalla. Soitto meni ilmeisen hyvin, koska keikan jälkeen Danny tuli kysymään meitä kesäkiertueensa bändiksi. Jatkoimme kuitenkin Juha-Matin matkassa, koska keikat olivat jo etukäteen sovittuja. 1985 päätimme vähän rauhoittaa keikkailua, ja jäimme pois Juha-Matin taustalta, samassa yhteydessä bändiimme tuli soittamaan saksofonia Esa Kivimäki. Esa soitteli mukana runsaan vuoden.

Tällä kokoonpanolla mentiin noin 30 vuotta kunnes Kari Paananen jäi pois ja tilalle palasi Jorma "Käntty" Mäkynen bassoon ja lauluun. Känttyhän oli soittanut jo vuosia kokoonpanossa 1970-luvulla. Tämä on edelleen yhtyeen nykyinen kokoonpano.

Nummisuutarit on tehnyt keikkoja tällä kokoonpanolla satoja ja satoja Helsingistä Ivaloon, parhaimmillaan 80-luvun alussa yli 200 keikkaa vuosittain.


Kuva Esko Nummisuutari-yhtyeen alkuajoilta 70-luvun alkupuolelta. Jouko Kytömäki, Mauno Mannio, Juhani Varjonen, Jukka Mäki, Kari Tyni ja Tapani Lepistö. Poppareita, vai rokkareita


Heikki Soinlehto, Mauno Mannio, Jorma Mäkynen, Juhani Varjonen, Tapani Lepistö. Yhtyeellä ja managerilla on päällä uudet Nummisuutarit-paidat, mutta kokoonpano oli vielä Esko Nummisuutari. Kuva: Jukka Ista.Esko Nummisuutari Rauhaton Lakeus lp:n (1977) takakannesta. Tapani Lepistö, Juhani Varjonen, Heikki Soinlehto, Jorma Mäkynen, Mauno Mannio


Nummisuutarit vuodelta 1981. Kari Paananen, Heikki Soinlehto, Hannu Lehto, Mauno Mannio


1982. Juha Finnilä, Hannu Lehto, Juha-Matti, Mauno Mannio, Kari Paananen, Esa Luhta


Vanha keikkajuliste vuodelta 1984: Hannu Lehto, Mauno Mannio, Kari Paananen, Juha Finnilä, Esa Kivimäki, Esa Luhta


Nummisuutarit yhtyeen nykyinen kokoonpano: Esa Luhta, Juha Finnilä, Jorma Mäkynen, Mauno Mannio, Hannu Lehto