Toinen vaihtoehto

Arkistoartikkeli, Botnia Beat, 1/1991

Se on se "aito ja alkuperäinen punkkareiden tiedotuslehtinen". Lehtinen ja lehtinen, joka hakkaa monet "oikeat pienlehdet". T.V. ilmestyy varsin säännöllisesti (2- 4 viikon välein) ja A5-sivumäärä pyörii 20 molemmin puolin. Sisältö Telkkarissa on edustava: bändihaastatteluja, levy/lehtiarvioita, pikkuilmoja ja mielipidekirjoituksia. Toisen Vaihtoehdon lukijat keskustelevat!

Lehden lukijamäärä on jatkuvasti nousussa - tilaajia peräti kuutisensataa. Parilla kaljalla, eli 20 mk/9 numeroa tai 10 mk/4 numeroa saa kivasti postia.

Jantsaa haastattelee Ismo "Ise" Räty.

TV:n juuret: edeltäjät/idea, mikä on lopullinen alkusysäys?
- Vaasassa oli v. -84 kahden ihmisen perustama ajatus, idea, liike, yhdistys nimeltä Vaihtoehto, jonka tarkoituksena oli saada porukkaa mukaan ja yhtenäisemmäks kaikenlaista toimintaa silmälläpitäen: lehtiä, levyjä, paitoja, kassuja, keikkoja, mielenosoituksia, yhteisiä taloja, kokouksia ym... homma kariutui lähinnä siihen kun porukat ei tullu mukaan tarpeeks aktiivisesti.
- Vaihtoehdon perusideoita oli asiatiedon ja sanoman levittäminen sekä passiivisuuden lopettaminen: "Mua kyllä oikeen ihmetyttää monet ihmiset kun mä katson ympärilleni, niin monet huutaa ettei kukaan tee mitään, mutta mitä ne itte tekee? Mitä ne luulee saavansa aikaan? Niittenhän pitäs enneminkin jokasen innostaa toinen toistaan asioissa ja yrittää itse henk.koht. jotain. Elämän perusideoita on just yksilöllisyys, mutta mitä luulet tapahtuvan, jos vaan sanotaan etten mä ny viitti, kait joku muu sen tekee... kuka se muu sit on? Lopeta passiivisuus, alkaa toimimaan yrittäen rakentaa jotain sitä mitä just itte haluatkin, kapula on sulla." Toinen vaihtoehto syntyi v. -89 samoista lähtökohdista kuin Vaihtoehtokin, eli siitä tunteesta ”ku olis ny jotain”. Lisäksi pänni huono tiedonkulku - keikoista, tapahtumista sai tietää vain välikäsien kautta, oli jatkuvasti kaikenlaisia huhuja huijauksista ym. mitään ajankohtaista keskustelua, tietoa oli vaikea saada mistään.

Alku taisi olla varsin vaikeaa: tuliko miten monta kertaa lopetusaikeita?

- Alku ei ollu itseasiassa niin kauhean vaikeata kun oli hirvee into ja optimismi päällä koko ajan. Tietysti alussa masensi vaisu tilaajamäärä, mut sit ajateltiin että "oikei, tyydytään sit tähän"... mutta on se pikku hiljaa kasvanu (varmaan just sen takia että monet luuli, että me lopetetaan vain muutaman numeron jälkeen). Lopetusajatuksia tuli eka kerran vasta joskus nro 6:den aikoihin, kun tehtiin vaan tappioo ja huomattiin ettei porukka tullutkaan niin hyvin mukaan (siis avustamaan lehtisen teossa), mutta siitä päästiin ylitse kun sitkeesti vaan puurrettiin. Lopetusajatuksia on sittemmin ollu lähes koko ajan, mutta aina se suljetaan pois mielestä ja ajatellaan että "vielä seuraava numero". On nousu- ja laskukausia.

’’PUNKRAAMATTU”
TV on nyt (punk) & pienlehtipiirien "Raamattu"? Olette eräänlainen "Suosikki" alan ihmisille, miltäs tuntuu?
- Siis kenen mielestä????! Et varmaan ole tosissas, et vissiin tarkota tolla mitään "pahaa", etkä voi täysin tarkoittakaan tuota, mutta jos noin olisi niin lähinnä hävettäisi. Me ei nähdä asiaa noin, ei haluta eikä pyritä tollaseen tilanteeseen. Me ollaan kyllä meidän mielestä lähinnä tollanen "mainoslehtinen" "oikeitten lehtien" joukossa. Tietysti on hienoa jos se on jonkinlainen "yhteinen linkki", mutta "we’re all in this together". Ei johtajia eikä johdettuja!

Pyrkiikö TV vaikuttamaan, aktivoimaan, aivopesemään... onko tietoista linjaa?
Kyllä olis hienoo jos tää vois innostaa tai olla kannustavana esimerkkinä muille... ja toki olis hienoo jos porukka olisi aktiivisempaa, mutta mitään aivopesuaineita ei pyritä käyttää (ei edes kirjopesussa). Tavallaan me halutaan vaikuttaa, mutta ei liikaa, eli ei tahdota antaa mitään valmiita vastauksia/ohjeita, vaan kysymyksiä, epäilyjä ja keskustelua - niin hyvin kuin pystytään. Linja on avoin, se muodostuu joka numeron myötä ihan itsekseen. Ja paljon on jätetty myös lukijoiden käsiin, eli se on jonkinlainen vapaa kanava (tai voisi olla), ja toivottaiski että se olis eräänlainen heijastuma kaikista porukoista. Eli jos porukka lähettää esim, typeriä kirjeitä tai pitkiä turhia tervehdysilmoja niin me ei sensuroida niitä, vaan annetaan olla, että "Tämä on me, tämä on tällänen, sä haluut tehdä tästä tälläsen".

TV:n tulevaisuus? Voisiko käydä niin, ett’ kun TV:n teko käy teille ylivoimaiseksi (esim. henk. koht, syyt), niin TV:n teko siirtyisi jollekin muille, mutta lehtinen jatkaisi ilmestymistään entiseen tapaan?
- Tulevaisuus on avoin, jokainen numero on ihme tavallaan. Koskaan et tiedä mitä tapahtuu. Voisihan sitä niin käydäkin tai ainakin toivois käyvän... mutta aika hankalaa se vois olla, kun nytkään ei tunnu löytyvän tarpeeksi porukkaa, päinvastoin: välillä se on lähinnä yhden henkilön työtaakka koko paska. Eka pitäs "kollektivisoida", eli saada aikaan toimiva ryhmä, jonka koostumus vois sitte vaihdella... joten...???!!!

KESKUSTELKAA!
Positiivista palautetta on varmasti tullut, entä negatiivista: on vittuiltu tarpeettomasta paskajulkaisusta tms. löytyykö ihmisiä, jotka vastustavat TV:tä ilmiönä tai sen julkaisijoita ihmisinä?
- Yllättävän vähän on tullu negatiivista. Eniten on moitittu arvosteluja ja naiveja kirjeitä (kts. julkaisukynnys kys 4). Varsinaisia vihamiehiä meillä tuskin on, ehkä jotain pientä kränää, mutta hyvin vähäistä — tilanne vois olla paljon pahempikin, sitte on kans moitittu että TV keskittyy liikaa punkkiin (eikös niitä ole jo ajankohtaislehtiä, jotka keskittyy muuhun kuin punkkiin ja ne hoitaa sen paremmin kuitenkin. Ja sitä paitsi kaikenlaiset jutut on yhä vain tervetulleita!)

Miten muitten lehtien/levyjen kauppaus tuli mukaan?
- Siinä sivussa lähes vahingossa, kun ne näytti käyvän hyvin kaupaksi, niin mikä jottei... välillä se tosin tuntuu vievän turhaan kallista aikaa ja sitä ollaankin hieman yritetty vähentää.

Miten paljon tulee palautetta, minkä osuus on suurin - ilmojen? Mikä posti ilahduttaa eniten?
- Kyllä niitä kirjeitä tulee joka päivä n. 5-25. Suurin osa on varmaan TV:n tilauksia ja osoitteenmuutoksia (kovin levotonta porukkaa on tilaajat - kova homma pitää osoitetiedot ajan tasalla, sitte seuraavaksi eniten tulee varmaan ilmoja ja myyntirojutilauksia. Sellanen posti ilahduttaa eniten, jossa on sanottu edes jonkinlaista palautetta. Ja tietty sellanen posti missä on sisällä todella hyviä ja mielenkiintoisia juttuja, kirjeitä...

Kumisaapas: uskotteko "kilpailijan"mahdollisuuksiin?
- Kyllä kaikilla on mahdollisuuksia, jos vain itse tekee sen eteen hommia, eli Kumisaappaalla on omat mahdollisuutensa omalla tahollaan (tietysti se myös tarvii apua että pääsee jaloilleen) ja on typerää edes ajatella mitään kilpailua kenenkään välillä. Eiköhän kaikki tee kuitenkin jotain "yhteisen asian" hyväksi niin hyvin kuin pystyy!?

Mikä levy/lehti on ollut "sytyttävin"?
-Kaikki sanomalehdet on hyviä takan/saunan sytyttäjiä, mutta jatkuvaan palamiseen tarvitaan tietty jotain "kovempaa" esim, sitten vaikka levyä. Levyistä ei olla tosin kokeiltu kuin vanerilevyn palasia kerran pari, joten ei oo varsinaista kokemusta, sori.

Teksti: Ismo "Ise" Räty (Gokooma), Botnia Beat, 1/1991