Freebirds

Jukka Kattelus (kitara), Matti Pollari (laulu, kitara), Tero Hautamäki (basso), Sami Pyhälahti (rummut)

1985-88 toiminut Freebirds oli nurmolaisten lukiolaispoikien ensimmäinen oikea bändi. Homma käynnistyi toden teolla kun yhtye sai kunnan nuorisotoimen myötävaikutuksella oman treenikämpän Nurmon keskustasta, entisen paloaseman ja junaradan välistä. Saman talon toisessa päädyssä treenasi nurmolainen Dragon’s Lair.

Freebirds toimi kokoonpanossa Matti Pollari, kitara ja laulu, Jukka Kattelus, kitara, Tero Hautamäki, basso ja Sami Pyhälahti, rummut. Keikkoja oli muun muassa maakunnan bändikatselmuksissa, puistorockeissa ynnä vastaavissa ja joskus myös koulujen iltamissa.

Tyylilajina oli amerikan rokki, nimeä myöten. Bändi nimittäin nappasi nimensä Lynyrd Skynyrdin hitistä Freebird. Lynnärit oli muutenkin yksi bändin esikuvia, vaikkei Freebirds ihan samanlaiseen vyörytykseen aivan yltänytkään.

Bändin omat biisit sävelsivät pääasiassa Matti Pollari ja Jukka Kattelus, Hautamäki kirjoitti joitain tekstejä. Bändillä oli esimerkiksi sellaisia omia kappaleita kuin Free as a Bird ja Mississippi Voodoo Man.

Freebirds oli tärkeä kokoonpano kaverusten ensimmäisenä oikeana, keikkailevana ja omia biisejä esittävänä bändinä. Vielä tärkeämpi se oli 16-18-vuotiaiden nuorten miesten identiteetin rakentajana. Kun oli bändi, oli oma juttu ja oma agenda. Se oli yksinkertaisesti siistiä. Siihen aikaan rock oli rajaton riemu.