Ragnar Hare

Peter Emas (laulu), Johan Granlund (kitara), Mika Sundqvist (rummut), Tumba Haldin (koskettimet), Lasse Strömberg (basso)

Arkistoartikkeli, Botnia Beat 3/1987

Pietarsaarelainen Ragnar Hare on perustettu jo noin kuusi vuotta sitten. Kokoonpano on vuosien varrella vaihdellut, alkuperäisestä kokoonpanosta tänään on mukana vain laulaja Peter Emas. Muut Ragnarit ovat Zazza (kitara), Rikki (basso), Petri (rummut) ja Tia (koskettimet).

Teiltä ilmestyi noin vuosi sitten mini-lp Barn till himlen, joko levy on myyty loppuun ja painetaanko sitä vielä lisää?
- Levyn painos oli 500 ja se on nyt loppuunmyyty. Ehkä sitä painetaan tulevaisuudessa lisää, mutta ainakaan juuri nyt ei ole rahaa.

Tehän teette kaikki uudet kappaleet englanniksi. Oletteko ajatelleet kääntää vanhoja ruotsinkielisiä kappaleita englanniksi?
- Ei. Olemme tehneet sellaisen päätöksen, että kaikki mitä tehdään englanniksi on uutta materiaalia. Me ei haluta mennä taaksepäin.

Teidän vanhaa Bit/Små flickor singleähän on vielä saatavilla.
-Ikävä kyllä. Tilanteen pitäisi olla toisinpäin, että single olisi loppu ja minilp:tä jäljellä.

Sven minns ingenting -videota näytettiin pari kertaa television ruotsinkielisissä ohjelmissa. Onko sitä näytetty lainkaan suomenkielisellä puolella?
-Ei, mutta ei se ole meidän vika. Se luvattiin näyttää levyraadissa, mutta ei sitä sitten tullutkaan.

Minkälaisissa paikoissa soitatte mieluiten?
-Ehkä klubeissa. Klubeissa porukka kuuntelee musiikkia vaikka siellä juodaankin. Tanssilavoilla porukka vain juo ja unohtavat usein kuunnella bändiä. Ollaan me soitettu kirkossakin (haha) ja siellä oli ihan hyvä fiilis, ei se niin paikasta ole kiinni, enemmän se on yleisöstä ja bändien omasta fiiliksestä.

Klubeillahan on vähän vanhempaa yleisöä. Meneekö teidän musiikki paremmin perille vähän vanhemmille?
-Ei vanhemmille mutta ehkä ajateleville, ei se iästä ole kiinni. Tanssilavoilla nuoret eivät välttämättä kuuntele bändiä vaan tapaavat kavereita. Ainoastaan jotain todella kovaa nimeä kuunnellaan, sellaista jota on kehuttu jossain Suosikissa.

Rumbassa teidän musiikkia luonnehdittiin keski-eurooppalaiseksi Sky-kamaksi. Mitäs siihen sanotte?
-Onneksi kaikilla ei ole sama näkökulma rumbassa. Hyvä ettei olla ainakaan keskisuomalaista Sky-kamaa. Kyllä termi keski-eurooppalainen on ihan hyvä. Mikä sitten sopii Suomeen? Popeda tai Juice Leskinen?

Mikähän olisi teille paras markkina-alue?
-Ehkä Benelux maat. Me päästään luultavasti Puolaan kiertueelle ja Ruotsissakin on jutut kesken.

Tehän teitte keväällä demon. Mitä sille on tapahtunut?
-Olemme lähetelleet sitä eri levy-yhtiöille. Joistakin on vastattu, että talli on täynnä ja ottakaa myöhemmin uudelleen yhteyttä.

Entä jos ette saa levytyssopimusta, oletteko valmiit kustantamaan levyjä itse?
-Ei enää. Välillä on kyllä turhauttavaa kun tekee biisejä, laittaa niihin kaiken energian ja sitten levy-yhtiö lähettää monistetun vastauskirjeen.

Oletteko koskaan ajatelleet radikaalia tyylinmuutosta?
-Me ei oikein edes tiedetä mikä meidän tyyli on tällä hetkellä. Se on muuttumassa koko ajan. Vaikea sanoa mihin päin, mutta ei mitään radikaalia muutosta ole kuitenkaan tulossa.

Kuka myy teitä keikoille?
-Ei kukaan. Tervetuloa talliin kaikki keikkamyyjät.

Provinssirockin keikalla teillä oli mukana taustalaulaja, entä jatkossa?
-Se laulaja lähti Sibelius-Akatemiaan. Se toimi kyllä hyvin. Huomio vaan kaikki hyvännäköiset tytöt Seinäjoella, tervetuloa.

Lopuksi?
-Meistä tulee ensi keväänä televisiossa ruotsinkielisen toimituksen tekemä ohjelma, joka on 25 minuuttia pitkä. Jota kattoo sitten vaan ruotsinkieliset? Japani on ehkä kaukana, mutta työvoitto tulee ihan varmasti.

Haastattelu: Heikki Tikka, Botnia Beat 3/1987


3/5 Ragnar Haresta: Peter, Rikki ja Zazza.