Sameli Rajala & The Backstrokes

Lodge Trembuckers/Triple Scratch/ The Backstrokes: Sameli Rajala (kitara, laulu), Miikka Kivimäki (basso), Kai Jokiaho (rummut)

Sameli Rajala muistelee:
Me oltiin bassotaiteilija Kivimäen kanssa kavereita jo kerhoaikoina kun oltiin jotain 5-vuotiaita ja soittohommat alkoi 12-vuotiaana.

Mun ekojen viritysten treenikämppä oli vanhalla nuopparilla keskustassa. Oli mahtavaa kun Big Boy, Saaren Arska ja muut jo pro-ukot treenasivat samassa kompleksissa. Alussa oli He's Master's Voice, sitten rumpalivaihdoksen jälkeen Lodge Trembuckers, mutta vuonna 1990 nimeksi vakiintui Triple Scratch, joka oli kuitenkin keikkajärjestäjille aivan liian vaikea kirjoitettava ja jossakin vaiheessa vaihdoimme nimeen The Backstrokes, joka keikkajärjestäjien toimesta muuttui Sameli Rajala & The Backstrokesiksi.

Me keikkailtiin paljon Etelä-Pohjanmaan baareissa vaikka oltiin vasta 16-17 vuotiaita. Bändi oli suosittu ja väki oli ihmeissään kun nuoret klopit pyhkii bluesia kuin Amerikan aikamiehet, mm. Provinssin päätösklubin keikka Ballsin lämppärinä oli kova juttu. Nummirockin kolmanneksi isoimmalla stagellakin käytiin. Samaan aikaan esiintynyt Living Colour kuitenkin vähän verotti katsojia ja Salakari-halli oli lähes tyhjä. Kerran lämmiteltiin amerikkalaista bluesduo Satan & Adamia, Dr. Feelgoodia lämpättiin myös.

Pari kasettia tehtiin, yhdellä niistä oli vieraana Ahlqvistin Pepe harpussa. Selmun studiolla kun touhailtiin, niin Veltto Virtanen yhtäkkiä pamahti tupaan, ihmetteli aikansa ja lausahti; “On hienoa olla nuori ja soittaa rokkia”, ja lähti pois. Heh.

Ratioonkin päästiin, kerrankin meidän parin tunnin show Lapuan Jailhouse Rock Barissa tuli suorana ulos Radio Paitapiiskasta.

Juttu kuivui kasaan niihin tyypillisiin armeijatouhuihin ja muualle muuttamisiin. Keikkoja tehtiin silti silloin tällöin edelleen 2000-luvun alkupuoliskolle asti, joista viimeinen oli vuoden 2005 “Cutting Down!” EP-levyn julkaisukeikka.


Keväällä 1991 Kivistön Yläasteella


Kuva: Marita Nyrhinen