Tara'N'tellas

Tero Hautamäki (bodhran), Joni Koski (kitara), Heikki Laakso (basso), Tara Ni Chonachain (viulu).

Tara’N’tellas oli vuosina 1998-99 vaikuttanut suomalaisirlantilainen folkyhtye. Bändi sai alkunsa kun Suomeen saapui irlantilainen viulisti Tara Ni Chonachain. joka tuli opiskelemaan Tampereen yliopiston etnomusikologian laitokselle. Samassa sylttytehtaassa opiskeli myös Tero Hautamäki Seinäjoelta. Hautamäki oli ollut paria vuotta aiemmin Irlannissa vaihto-opiskelijana Corkin yliopiston musiikkitieteen laitoksella, mitä kautta nyt vuorostaan Suomi-vaihtoon tuli Ni Chonachain.

Nainen oli ja on julmettu viulupelimanni, joka hallitsee irlantilaisen kansanmusiikin läpikotaisin. Ni Chonachain oli jo ennen Suomeen tuloaan kiertänyt myös yhden maailmankuulun Riverdance-kokoonpanon riveissä, joten soitto niin sanotusti pölähti.

Hautamäki taas oli Corkissa ollessaan ottanut sivusoitintunteja irlantilaisen Bodhran-rummun soitossa. Taitoa oli karttunut sen verran, että reelit ja jigit pystyi komppaamaan siedettävästi. Nuoruuden innolla hän ja seinäjokelainen kitaristi Joni Koski keksivät kysyä Ni Chonachainia mukaansa bändiin, johon basistiksi pyydettiin monipuoliseksi soittajaksi tiedettyä Heikki Laaksoa Seinäjoelta.

Yhtye keikkaili Kosken pakettiautolla 1998-99 pitkin poikin Keski- ja Etelä-Suomea. Vuonna 1999 bändi julkaisi Signwrite Recordsin kautta cd-formaatissa EP-levyn nimeltä Irish Locomotive. Levyä myytiin keikoilla mukavasti. Mukana oli irkkutyyliin kolme yhdistelmäbiisiä: King of The Pipers/Connaught Man’s Ramblers, Maids of Michelstown/Ril Bheara, Mountain Lark/Launching of The Boat sekä Jug of Punch.

Basisti Heikki Laakso äänitti ja miksasi levyn Tampereen VÄSsin studiossa. Laakso vastasi myös levyn kansitaiteesta.

Yhtye hajosi kun Ni Chonachain palasi Irlantiin. Muistoksi jäi monia mukavia keikkoja, joilla nähtiin myös irlantilaista step dancea Riverdance-tyyliin. Tanssista vastasi Tara tellasien säestäessä. And The Craic was mighty!


Kuva: Matti Pollari