Kun rock'n'roll saapui Seinäjoelle

Vuosi 1957 oli Seinäjoen nuorisokulttuurin käännekohta. Silloin alkuperäinen rock'n'roll saapui rämisten lättähattuineen ja villamyssymisseineen. Samaisena vuonna pidettiin ensimmäiset iskelmälaulukilpailut ja valittiin Seinäjoen ensimmäinen jive-tanssipari. Muutamaa vuotta myöhemmin saapui varsinainen kitararock Hagström kitaran sävelin.

Terho Kemppi muistelee: Rock'n'roll saapui Seinäjoelle vuonna 1957. Elokuvateatteri Kinossa esitettiin 26. tammikuuta elokuva Älä käännä heille selkääsi (Blackboard jungle).

Teatteri mainosti: ”Nähkää tämä tulenarka elokuva ja kuulkaa menestysiskelmä Rock around the clock”. Tämä Bill Haleyn uutuus oli ollut Suomen ulkomaisten levyjen kärjessä edellisenä vuonna, jolloin elokuva oli esitetty Helsingissä.

Lehdistö kirjoitteli nuorison hulinoinneista. Mitähän Seinäjoella tulisi tapahtumaan? No, ei tapahtunut yhtään mitään. Istuttiin hissukseen Kinon parvekkeella ja rockin soidessa vähän kopisteltiin kenkien raudoitettuja korkoja lattiaan.

Siinä sitä oli riehakointia kerrakseen. Ulkona taas hyytävä pakkanen jähmetti viimeisimmänkin kuumenneen. Ensimmäinen varsinainen rock-elokuva, jossa esiintyi Bill Haley and his comets ilmielävänä, oli nimeltään Tunnista tuntiin (Rock around the clock).

Sen ensi-illan yhteydessä 28. syyskuuta 1956 esiintyi Helsingissä nuorison ”levottomuutta”. Autoja oli yritetty kaataa, mutta lopputulokseksi jäi, että erästä henkilöautoa oli saatu siirretyksi pari metriä. Elokuva tuli Seinäjoelle Kinoon 11. toukokuuta 1957. Esitykset sujuivat rauhallisesti. Samoin kävi seuraavankin Bill Haley elokuvan (Uusi rock’n roll) kohdalla, joka näytettiin Seinäjoella 28. kesäkuuta 1957.

Lättähatut
Elokuva oli tuolloin lähes ainoa rockin levittämisen muoto. Äänilevy-yhtiöt eivät olleet juurikaan kiinnostuneita uudesta musiikista.
Rockin mainonta oli olematonta. Vuoden 1957 listoja hallitsi Annikki Tähden Balladi Olavin linnasta sekä Olavi Virran Poika varjoiselta kujalta.
Tuolloinen nuorten musiikkilehti "Ajan sävel" ei myöskään syttynyt rockille, Yleisradiosta puhumattakaan. Televisio teki vasta ensimmäisiä koelähetyksiään.

Rockin myötä tuli Seinäjoelle myös nuorisomuoti. Lättähatut ja villamyssymissit edustivat ns. levotonta nuorison osaa. Rockiakin kutsuttiin lättähattumusiikiksi. Tämän päivän näkökulmasta tarkasteltuna lätät olivat sittenkin melko viatonta joukkoa.

Elpin jengi
1950-luvun puolivälissä ei Seinäjoen kauppalassa ajeltu iltaisin autoilla korttelirallia. Nuoriso käveli. Innokkaalla lenkkeilyllä ei ollut mitään tekemistä nykyisen hölkkävillityksen kanssa. Nuoret hakivat vain tällä tavalla seuraa toisistaan ja autojen puutteessa oli käveltävä. Kadehtivia katseita luotiin ohi suhahteleviin Pobeda- ja Ifa-autoihin.

Kävelyreitti alkoi tavallisesti K-Marketin paikkeilla olleen jäätelöbaari Elpin kohdalta ja jatkui Kauppakatua länteen. Koulukatua käännyttiin oikealle poikki Keskustorin ja edelleen Keskuskadulle aseman suuntaan. Valtionkadulla ohitettiin poliisilaitos, VR:n asuintalot ja posti. Näin oltiin taas Kauppakadulla, jossa ympyrä sulkeutui Kahvi-Mökin ja Rautatieläisten kaupan jälkeen Elpin edessä. Sitten taas uudelle lenkille tai sisään baariin.

Jäätelöbaari Elpi oli Seinäjoen nuorison suosiossa. Siellä oli pienehkö baaritiski, jossa saattoi istua korkealla baarituolilla amerikkalaisten elokuvien malliin ja siemailla jäätelösoodaa. Ennen kaikkea Elpissä oli Rock-Ola, oikea levysoitinautomaatti. Se oli äänessä jatkuvasti. Päivisin oppikoululaiset kiiruhtivat lyhyellä ruokatunnillaan kuuntelemaan levysoitinta. Illalla paikka oli tupaten täynnä ja nuoriso tunsi suurta yhteenkuuluvaisuutta.

Istanbul ja Tiikerihai
Talvi-iltaisin nuoremmat kävivät luistelemassa. Seinäjoen vanha kenttä eli ”kapeikko” jäädytettiin joka talvi. Siellä järjestettiin "soittoa" useana iltana viikossa. Kaiuttimista kuultiin rämiseviä päivän iskelmiä ja nuoriso luisteli ympäri kenttää Istanbulin ja Tiikerihain tahdissa. Kovakaan pakkanen ei tahtia haitannut. Ne, joilla ei ollut luistimia, tyytyivät kävelemään muiden seassa. Heiteltiin lumipalloja, tehtiin pientä jekkua ja seurusteltiin toisten nuorten parissa. Ei olisi hassumpi harrastus meidän aikammekaan nuorille.

Iskelmäkarusellit ja Jazz in blues
Vuonna 1957 Seinäjoen nuoriso tanssi kesällä Törnävän saarella ja talvella Työväentalolla. Suosituimmat yhtyeet olivat Star-Boys, Jam-Session, AS-kvintetti, Swingers ja Isku-Pojat Seinäjoelta, sekä Esko Ala-Sihdon yhtye Ilmajoelta ja Tempo Kurikasta. Kaikki olivat enemmän tai vähemmän swingiä soittavia yhtyeitä. Se oli ajan suosituinta tanssimusiikkia. Rockia harrastettiin vain Seinäjoen Lyseon koulupoikien piirissä ja seuraavana vuonna pidettiin muutama rock-konsertti Lyseon juhlasalissa.  

Ajatus lyseon omien kevyen musiikin konserttien järjestämisestä syntyi koulun oppilaiden joukossa olleiden tanssimuusikoiden keskuudessa. Varsinkin neljänsillä ja viidensillä luokilla oli useita oppilaita, jotka tienasivat tarpeellisia taskurahoja soittamalla jo oikeissa yhtyeissä. 

Helsinkiläinen Olli Hämeen orkesteri laulusolistinaan Brita Koivunen käväisi pitämässä Iskelmäkaruselli-konsertin, ja juuri tästä tapahtumasta lyseon pojat näppäsivät idean itselleen. Konserteissa ei soittanut yleensä mikään vakio-orkesteri, vaan esiintyjät oli koottu eri yhtyeissä soittavista koulun oppilaista. Mukana oli myös joitakin koulun ulkopuolisia muusikoita. Lavalla esiintyivät mm. Raija Pennala ja Jorma Salo laulu, Aarre Kivimäki ja Terho Kemppi saksofonit, Veijo Vettenranta ja Pertti Hissa trumpetti, Tapio Kuusisto, Heikki Jutila ja Aatto Syrjämäki kontrabasso, Veikko Blomberg, Pertti Latvala, Juha Söder, Matti Saarikoski ja Asko Kallio rummut. 

Esitettävä musiikki oli etupäässä jazzia ja rock and rollia. Varsinaisia päivän iskelmiä ei soitettu eikä tilaisuuksissa tanssittu. Lyseon juhlasalin penkit täyttyivät hyvissä ajoin innokkaasta yleisöstä. Olipa eräissä konserteissa jopa lievää epäjärjestystä oppilaiden rynnätessä tuolit kaatuen soittolavan eteen viheltäen ja käsiään taputtaen. Tällaisesta lyseolla ennennäkemättömästä käytöksestä huolimatta järjestys säilyi yleensä ottaen erinomaisesti. Tapahtunut vain osoitti, että rock-elokuvia oli seurattu valkokankaalta tarkasti.

Virkistäviä poikkeuksia olivat myös ns. Jazz in Blues illat. Ne olivat pienimuotoisia jazz-konsertteja, joissa soitettiin yleisön tanssiessa kunnianhimoisempaa musiikkia. Vuonna 1957 oli kymmenisen jazz-iltaa. Peruskokoonpanossa soittivat Erkko Kivikoski (trumpetti), Aarre Kivimäki (tenorisaksofoni), Reino Hietamäki (hanuri), Jussi Kivimäki (basso) ja Aulis Mäki (rummut).

Helsinkiläisiä orkestereita kävi Seinäjoella perin vähän. Olavi Virta, Rita Elmgren, Jaakko Borg, Kalevi Korpi ja Laila Kinnunen poikkesivat villitsemässä täkäläistä nuorisoa.

Eila Pienimäki tuli Tuurista
Vuonna 1957 järjestettiin rockin vanavedessä Seinäjoen ensimmäiset jive-tanssikilpailut. Törnävän saaren tanssilavalla elokuun kuutamossa valittiin Seinäjoen jive-pariksi Hilkka Vainionpää ja Pertti ”Kikke” Latvala.

Vuoden kääntyessä kohti loppuaan pidettiin Seinäjoella myös ensimmäiset iskelmälaulukilpailut, joihin osallistui peräti 27 yrittäjää.

Tuomareina olivat säveltäjä Toivo Kärki ja kapellimestari Alpo Yrjölä. Miesten sarjan voitti seinäjokelainen Jorma Salo. Toiseksi tuli Arvi Kujala Ylihärmästä. Naisten vieraskielisen sarjan voitti Leena Kankainen Lapualta ja toiseksi ylti Raija Pennala Seinäjoelta. Naisten suomenkielisen sarjan voittajaksi selviytyi vielä tuntematon Eila Pienimäki Tuurista ennen laihialaista Hillevi Saarista. Voittajat saivat tilaisuuden koelaulantaan Helsingissä.

Yhteistalo myynnissä
Samana vuonna päättyi erään Seinäjoen maineikkaan tanssipaikan, Yhteistalon, taru. Itikanmäellä sijaitseva rakennus myytiin teollisuuskäyttöön. Viimeiset tanssit oli pidetty edellisvuonna. Talon rakensi isänmaallinen nuorisojärjestö Seinäjoen Nuija yhdessä Suojeluskunnan kanssa 1926. Sodan jälkeen Seinäjoen Urheilijat osti Suojeluskunnan osuuden ja teki laajan remontin. Taloa kutsuttiin siten välillä urheilutaloksi.

Yhteistalon menetyksen korvasi seuraavana vuonna Maakuntatalo, jonka juhlallisissa avajaistansseissa 16. maaliskuuta 1958 esiintyi mm. Mauno Kuusisto.

***

POST SCRIPTUM by Latvis

Rautakitaralankaa
Terho Kemppi muisteli myös, että varsinainen beat/kitararock saapui kaupunkiin joskus 1960/1961 kun Heikki "Heiska" Kauko (myöh. "Amerikan Kalle") palasi Ruotsista mukanaan Hagström sähkökitara. Terho Kemppi, Juha Söder ja Heiska olivat olleet tuolloin Ruotsissa kesätöissä asuen siellä Heiskan veljen luona Västeråsissa. Heiska oli säästänyt kaikki tienestinsä saadakseen sähkökitaran. Se oli kannattanut ja kuvista päätellen kitara oli ollut Hagström Standard. Heiska soitti sittemmin mm. Star-Boys kokoonpanossa, jossa yhdessä vaiheessa oli rumpalina Ippe Kätkä. 1960-luvun alkupuoliskolla Heiska vaikutti kaupungin ensimmäisessä kitarabändissä (The Vandals) ja myöhemmin The Yahoos kokoonpanossa Ippe Kätkän kanssa. Hänen viimeisimmäksi kitarabändiksi jäi Rautaset Lankaset, joka soitti The Shadows ja The Ventures kokoonpanojen tunnetuiksi tekemiä rautalankabiisejä yksiyhteen ellei paremmin.

Beat-/rautalanka-/ulkomaanbändien vierailuja Seinäjoella 1960-luvulla
Seuraavat tiedot on koostettu Etelä-Pohjanmaa lehdissä olleista huvi-ilmoituksista. Välttämättä kaikki tapahtumat eivät ole toteutuneet.

  • Los Paraguayos (Paraguay), Seinäjoen työväentalo 18.3.1962
  • The Hit Makers (Tanska), Maakuntalo 10.1.1964
  • Jan Rohde & The Adventures (Ruotsi), Maakuntatalo 3.4.1964
  • The Black Devils (Tanska), Maakuntatalo 3.4.1964
  • The Wintones (Ruotsi), Törnävänsaari 4.7. 1964
  • The Tremblers (Ruotsi), Törnävänsaari 13.7.1964
  • The Tremblers (Ruotsi), Törnävänsaari 20.7.1964
  • The Tremblers (Ruotsi), Maakuntatalo 8.8.1964
  • The Tremblers (Ruotsi), Törnävänsaari 10.8.1964
  • The Black Devils (Tanska), Törnävänsaari 3.8. 1964
  • The Lions (Tanska), Törnävänsaari 3.8. 1964
  • The Black Devils (Tanska), Törnävänsaari 24.8.1964
  • The Lions (Tanska), Törnävänsaari 24.8.1964
  • The Beethovens (Tanska), Törnävänsaari 14.9. 1964
  • The Beethovens (Tanska), Törnävänsaari 21.9. 1964
  • The Adventures (Ruotsi), Seinäjoen työväentalo 12.10. 1964
  • Jerry Williams, The Violents (Ruotsi), Maakuntatalo  10.11. 1964

  • The Lions (Tanska), Maakuntatalo 1.2. 1965
  • The Lions (Tanska), Lenne & The Lee Kings (Ruotsi), Maakuntatalo 15.2. 
  • The Renegades (Englanti), Maakuntatalo 3.3. 1965
  • Les Rivals (Tanska), Maakuntatalo 13.3. 1965
  • Peter Belli & The Les Rivals (Tanska), Maakuntatalo 29.3. 1965
  • The Beethovens (Tanska), Maakuntatalo 29.3. 1965
  • The Valiant (Ruotsi), Törnävänsaari 1.-2.5. 1965
  • The Strangers (Tanska), Törnävänsaari 14.6. 1965
  • Lenne and the Lee Kings (Ruotsi), Törnävänsaari 21.6. 1965
  • Jonny Vee & The Veelings (USA), Törnävänsaari 25.-26.6. 1965
  • The Hit Makers (Tanska), Törnävänsaari 28.6. 1965
  • The Lions (Tanska), Törnävänsaari 28.6. 1965
  • The Gamblers (Norja), Törnävänsaari 28.6. 1965
  • The Girlsboys (Ruotsi), Törnävänsaari 5.7. 1965
  • The Lions (Tanska), Törnävänsaari 12.7. 1965
  • Jose Guerra & Gilda (Kuuba), Törnävänsaari 2.8.1965
  • Chris Corday & Beat Incorporated (Ruotsi), Törnävänsaari 9.8. 1965
  • The Skippers (Ruotsi), Törnävänsaari 16.8.1965
  • Jan Rohde & The Wild Ones,Törnävänsaari 30.8. 1965
  • Lenne and the Lee Kings (Ruotsi), Maakuntatalo 8.11.1965
  • The Bootjacks (Englanti), Maakuntatalo 8.11.1965

  • Jan Rohde & The New Wild Ones (Ruotsi), Maakuntatalo 13.1. 1966
  • The New Wild Ones (Ruotsi), Törnävänsaari 11.7. 1966

On puhuttu myös, että Swinging Blue Jeans ja Jerry Williams (& Violents) olisivat vierailleet Seinäjoella 60-luvulla, mutta tähän ei ole löytynyt vahvistusta


Seinäjoen Lyseon juhlasalissa pidettiin rock'n'roll-konsertti tammi-helmikuussa 1958. Tässä tyylinäytteen antaa Terho Kemppi


Raija Pennala, Jorma Salo,  Lillu Saarikoski


Heikki Jutila, Jorma Salo, Pertti Latvala

Isku-Pojista tuttu Aarre Kivimäki


Star-Boys vuosimallia 1965: Ippe Kätkä, Pekka Sillanpää, Heikki Jutila, Paavo Kauppi, Jukka Latvamäki. Paavo Kauppi oli tuuraamassa armeijaan joutunutta Heiskaa