Alien

Urmas Niemi (kitara, laulu), Erkki Meskanen (basso), Paavo Saari (rummut)

Arkistoartikkeli, Botnia Beat 3/1987

Soinin muukalaiset
Soinin Yhteistalolla on menneen kesän ajan harjoitellut kolmimiehinen hevipoppoo Alien. Bändin nimi tarkoittaa muukalaista; ote musiikintekoon on varsin terveellä pohjalla, mitään avaruuslentoja pojat eivät harrastele.

Alienin biisit kertovat kaikesta mahdollisesta maan ja taivaan väliltä. Musiikki tyylinsä pojat määrittelevät ’’melodiseksi progahtavaksi heviksi ”.

Alienissa soittavat kitaristi Urmas Niemi, musta-valkoista bassoa rämpyttelee Erkki Meskanen ja rumpujen takaa löytyy Paavo Saari. ’’Yleisihmisen” ja managerin hommia hoitelee alajärveläinen Raimo Pesonen. Laulujen sävellykset ovat pääosin Urmaksen käsialaa. Biisien sovitukset on tehty porukalla ja laulujen sanoituksia on väsännyt Yleisihminen, Paavo ja Urmas.

Taustoiltaan pojat ovat sekä naimisissa olevia, että naimattomia; yksi muukalaisista on insinööriopiskelija, toinen väittää olevansa maailman nopeasormisin metsuri ja kolmas heistä on viljelijämaatalouslomittaja. Kolmikon keski-ikä on 25 vuotta; jotenka mistään haihattelevista taivaanrannanmaalareista ei ole kyse.

Määrätietoisuutta
Poikien oma musiikkinsa tyylilajimääritelmä osuu naulankantaan: se on rankkaa, progahtavaa heviä, yleissoundin säilyessä kuitenkin melodisena. Sanottavansa Alien esittää englanniksi - kuinkas muuten. Tavoitteita on roppakaupalla: keikkojen saaminen on tietysti ykkösenä, todellinen jymy-juttu olisi levy. Tuottajaksi pojat valitsisivat, jos voisivat niin tehdä, Halosen Kassun.

Demoja on lähetelty vähän joka puolelle. Lähiajan suunnitelmissa on painua kunnon studioon ja tehdä kunnollinen demonauha.

Keikkoja pojat ovat tehneet ympäri Järviseutua. Usein soittopaikka oli Tulivuorirockin ulkolava. Vaikka jengiä olikin vähän katsomassa, oli mahtava tunne soittaa, kun joku osasi miksata kunnolla. Harmitti tietysti, ettei paikalla ollut paljon ketään sateen pidellessä porukoita visusti sisätiloissa.

- Nyt me harjoittelemme tämän syksyn ROCK SM-karsintoja varten. Saimme jokin aika sitten tietää, että pääsemme alkukarsintoihin Viitasaarelle lokakuun puolen välin pakkeilla, valaisevat muukalaiset.

Töitä saa tehdä kaksinverroin
-Tämänhetkisistä huolenaiheista pahin on harjoittelutilojen puute. Kiinteä paikka kamoja varten olisi kullanarvoinen asia. Nykyään treenaamme Yhteistalolla. Muuten se on ihan kiva paikka, on lava ja kaikki, mutta aina sitä on muiden tiellä, tuskailevat pojat.

-Pinnalle pääseminen on vaikeaa. Sivussa kun asuu, saa tehdä töitä kaksinverroin enemmän kuin jos asuisi kaupungissa. Ja kun ei oo suhteita, niin hankalaa on. Näin paikallistasolla tukea on löytynyt aina kun sitä on tarvittu. Nuorisolautakunta ja kulttuurilautakunta ovat olleet erittäin myötämielisiä meitä kohtaan. Keikoilla yleisön kritiikki on ollut yllättävän myönteistä, mitä nyt kerran basistia on purtu nilkkaan, naureskelevat pojat.

Peltipurkkeja ja pahvilaatikoita
Alienin rumpali Paavo kertoo kolistelleensa jo alle kouluikäisenä peltipurkkeja ja pahvilaatikoita.
- Rumpupatterin takana olen touhunnut reilut kuusi vuotta. Suurina esikuvinani pidän Muppet Shown Animal. Neil Peart ja Tommy Aldridge ovat myös tärkeitä vaikuttajia. Muita mä en tarvi, toteaa Paavo.

Urmas alkaa ladella päättymätöntä nimilitaniaa; Tony MacAlpine, Yngwie Malmsteen. . . Niitä on niin paljon hän huokaa. Kitaraa olen soitellut kymmenisen vuotta.

Erkki toteaa vaatimattomasti olevansa itsensä idoli.
- Akustista kotisoitantaa olen harrastanut 16 vuotta, bassoon tutustuin nelisen vuotta sitten, paljastaa Erkki.

Haastattelu: Eija Keski-Levijoki, Botnia Beat 3/1987


Soinin muukalaiset: Urmas, Paavo & Erkki.