Lauri Tähkä & Elonkerjuu

Kari Komsi/Simo Ralli (kitara, laulu). Jarkko Suo / Lauri Tähkä (kitara, laulu), Marko Latvala/Lenni Paarma (rummut), Marko Anttila/Antero Naali (rummut)

Kun Kuudennnusmiehet taru oli lopussa teimme Teemu ry:n Rautasamettia levylle ja Rytmi-Instituutin Promo2000 kokoelmalevylle Mallu G nimellä pari biisiä. Silloin otimme taiteilijanimet käyttöön. Ajattelimme, että olemme niin kauan yrittäneet päästä levy-yhtiöön, että ne eivät edes kuuntele musiikkiamme. Jos keksimme uudet nimet, meitä ei tunnisteta. Mallu G:ssä soittivat siis ensi kertaa Lauri Tähkä, Simo Ralli, Lenni Paarma ja Antero Naali. Ei ajateltu, että nämä nimet jäisivät elämään.

Silloin tuli minulla ja Jarkolla mieleen, että tuota kansanlaulurokkihommaa voisi tehdä enemmänkin. Asia kypsyi ja yhtenä lauantai päivänä soitimme kaikki soittimet kahdestaan Harri Salmelan äänittäessä Martin Lunnin Jukka nimisen kappaleen. Olimme niin euforiassa, että kuvasimme siihen videonkin samana päivänä. Harrilla oli videokamera. Minä kuvasin, tyttöystävät kuskasivat ja Lauri ja Harri näytteli. Oli tunne että nyt olimme uuden äärellä!

Esitimme Vaasan poijille biisiä ja hekin innostuivat. Saunottiin meillä ja tuumattiin että kuka viides otetaan bändiin mukaan? Lenni ehdotti vaasalaista Julius Thöliksiä jonka kanssa oli soittanut omissa bändeissään. Päädyttiin kuitenkin pyytämään jos Lontooseen muuttanut Johanna Koivu lähtisi mukaan.

Tehtiin myös muitakin päätöksiä.

  • Päätettiin ettei enää yritetä mitään, tehdään mitä huvittaa ja keikoista pyydetään kunnon hinta. Jos ei pääse, ei mennä.
  • Niin kauan soitetaan, että saadaan kerättyä rahat yhteiseen Mallorcan reissuun, olemme sen ansainneet!
  • Tehdään Kiss- enkiset salmiakkimaalaukset naamaan. Nahkahousut jalkaan. Kyllä se jotakin vituttaa...
  • Päätimme että bändin nimessä pitää olla solistin nimi, vanhaan tyyliin. Nimeksi keksittiin Lauri Tähkä & Elonkerjuu- orkesteri.
  • Ensimmäisenä tehdään hienot T- paidat ja logo. Peke Perttula suunnitteli. Meillä ei ollut yhtäkään biisiä, mutta T- paitoja oli jo myytiin.
  • Levy-yhtiöihin ei lähetetä mitään demoja ja kaikki äänityksistä, promootioon ja keikkojen myyntiin tehdään itse.

Tiina Rantakoski oli oma ”puskapromoottorimme” ja Harri Salmela äänimiehemme.Tiina tekikin hyvää työtä. Ensimmäinen keikkamme oli Sunnuntai vekkari nimisessä tv- ohjelmassa. Toinen keikka oli Peräseinäjoen Kalajärvellä, sieltä tehtiin juttua televisioon uudesta yhtyeestä, joka yhdisti rokin, kansanmusiikin ja murteen ja jakaa kossua yleisölle.

Teimme EP: een vuonna 2000 ja sitä meni 1500 kpl kaupaksi heti kättelyssä. Nyt tapahtuu jotakin! Teimme Pistoja syrämmes albumiin 2001 ja sitten se tapahtui, levy-yhtiön setä Ari Oinonen soitti ja kysyi haluammeko levyttää kaksi seuraavaa levyä Media usiikille ja myydä Pistoja sydämmessä albumin heille.

13 vuotta sai lyödä päätään seinään ennen kuin joku kiinnostui.. Olimme kuitenkin sen verran kovapäisiä ettemme heti suostuneet.

Sopimus kuitenkin syntyi. Ile Vainio, Ari ja Asko Järvi oli takanamme. Kaksi levyä saimme äänitellä Gömmelissä ja MTV: n studiossa Jorma ” Hämis” Hämäläisen suojissa. Keikkoja oli paljon. Suurta levy menestystä ei vielä tullut. Kun siirryimme Universaalille ja tuottajaksi saimme pyynnöstämme Riku Mattilan, niin homma räjähti käsiin.

Se onkin eri tarina se!