Max

Anni Seppä (laulu), Asko Komsi (kitara, laulu, sävellykset & sanoitukset), Jari Siljamäki (basso, taustalaulu), Harri Haikonen (rummut)

Asko Komsi muistelee
Fortunen loppuaikoina 1977 alkoi bändin jäsenet jo haikailla vähän muunkinlaista musaa kuin sitä samaa kolmea sointua, ABAB-soolo-ABB rakennetta ja volaa! Omia biisejä olin tehnyt jo Fortunelle ja tietenkin englanniksi - rockin ainoalla oikealla kielellä. Angstia huonolla englannilla mutta jos Hurriganesin "Stop the building / Rockin’ is slow" toimii niin who cares? Jari ehdotti että jospa tehtäisiin musaa myös suomeksi ja ehdotti että teen ensimmäiset suomenkieliset biisit ja tekstit. Ensimmäinen biisi oli “Kristoffer Kolumbus” jossa isä kehui ihmeellistä nuorta sankaripoikaansa uuden maailman löytämisestä. Tänään en kirjoittaisi yhtä sinisilmäisiä sanoja aikamoisesta aikansa raakalaisesta mutta jostakin se oli aloitettava.

Laulajana Jenkkibändien upeat stemmalaulut kiinnostivat ja olisi hienoa kokeilla jos bändissä olisi erillinen laulaja. Mauri Sepän (kansanaedustaja ja maanviljelysneuvos) kaunis tytär Anni Seppä oli kiinnostunut laulamaan ja tuli mukaan kuvioihin. Annia oli laulaminen kiinnostanut jo pidempään ja nyt olisi mahdollisuus kokeilla toimisiko se bändissä. Biisirepertuaariin tulikin sitten jo vaihtelua sillä Annilla oli uutta musaa kuunneltavana yläkerran kämpässään ja niihin löytyi häneltä jopa nuotteja! Annin 12-kielinen akustinen kitara toi myös uusia sävyjä biiseihin. Muutamien omien biisien lisäksi repertuaari laajeni Beatlesista ja CCR:stä Shadowsiin, Santanaan (erityisesti ne soolobiisit), Eaglesiin, Neil Youngiin, Jonathan Richman & the Modern Loversiin, yms. 60-luvun hippivuodet olivat vihdoin saapuneet Teuvalle! "San Francisco (Be Sure to Wear Flowers in Your Hair)" oli yksi biiseistämme. Huvittavaa oli että asuessani myöhemmin Bostonissa (MA) se oli sattumalta Jonathan Richman joka tuli maalaaman asuntoni seinät ja muisti Suomen keikat vielä hyvin (ja maalasi ihan hyvin).

Uudet muusikot, uudet biisit ja tietenkin uusi nimi: Max. Lyhyt ja ytimekäs. Max osallistui sitten jopa Rock-SM kisoihin ensin voittamalla Karijoen esikarsinnat esittäen omia kappaleitaan. Siitä sitten seuraava askel oli keväällä Seinäjoen 1978 loppukisat jossa ei menestystä tullut mutta päästiin sentään "erikoisena" bändinä (miesporukan keskellä naislaulaja ja country-rockahtavat omat biisit) radioon haastatteluun! Muutama keikka taidettiin tällä kokoonpanolla tehdä jälleen kerran joissakin Ilsuissa mutta muuten bändi enimmäkseen harjoitteli. Keikkatilaisuuksia ei juuri tuon tyyliselle bändille ollut.

Max kokoonpanon seuraava kehitysaskel oli Nota Bene.