Brups

Alkuperäinen kokoonpano:
Pertti Koskela (kitara), Lasse (Lissu) Siik (kitara, laulu), Jukka Perälä (rummut), Esa Kalliomäki (basso)

"Brups perustettiin 1976 ollen tuolloin ainoa näkyvä vaasalainen punk-bändi. Energisen yhtyeen tekemät ensimmäiset kappaleet olivat Mä puren, Sä oksetat mua, Likkoja yök, Brups ja griis "Kappaleiden sanat on tehty kaikesta yököttävästä ja hyvää jälkeä on syntynyt."

Lasse ”Lissu” Siik muistelee:
Brups on perustettu jo 1976. Julkaistiin "Rampton/Tähtiä" single vuonna 1979. Se on Vaasan esimmäinen omakustanne vinyylisinkku. Vuonna 1980 Brups esiintyi Bang nimisessä nuorten TV-ohjelmassa ja oli tällöin vielä alkuperäisessä kokoonpanossa, mutta muutamien keikkojen jälkeen bändi kuitenkin hajoili.

Seuraavassa Brups versiossa vaikutti minun (laulu, kitara) lisäkseni Esa Kalliomäki aluksi bassossa ja sittemmin kitarassa, rummuissa oli Timo Ruokonen. Rumpupallilla vieraili myös lyhyempiä rykäyksiä tehneitä.

Bändi keikkaili harvakseltaan ja enimmäkseen Vaasan ympäristössä. Joitakin keikkoja oli mm Jyväskylässä ym. Brups osallistui myös Suosikin bändikisoihin voittaen karsinnan, mutta jatkoon ei silti kutsua kuulunut. Karsintapaikalla kun oli ”hiukan hämminkiä”!

Brups jäi tauolle 1982, kun muutin Tukholmaan. Silloin oli kuitenkin jo Petski jättänyt bändin ja traagisesti menehtynyt.

Vuonna 1997 palasin Suomeen ja Vaasaan. Vuonna 2000 ilmestyi Klamydian soittajien kanssa tekemäni EP:n ”Brups I Did It Again”. Tällöin päätin kysellä vielä elossa olevilta vanhassa Brupsissa mukana olleilta, josko kiinnostaisi jatkaa siitä mihin jäätiin. Esa ja Timppa lähtivät empimättä mukaan, jonka jälkeen mukaan tuli Jari ”Pärre” Pärenkö.

Tällä kokoonpanolla minä (laulu), Jari ”Pärre” Pärenkö (kitara), Timppa Ruokonen (rummut) ja soolokitaraan bassosta siirtynyt Esa Kalliomäki sekä bassoon tullut Timo Oravi tehtiin muutamia keikkoja mm. legendaarisessa Club25:ssä Vaasassa. Oravi jätti bändin vuonna 2005 ja bassoon tuli Rotteni.

Sittemmin on kokoonpano jälleen elänyt. Rummuissa on käynyt Hans ”Hasse” Montin, Heikki ”Hessu” Vieri ja nykykokoonpanossa soittava Peltsi. Esa Kalliomäen jättäessä kitaroinnin tuli tilalle Jyrki ”Jykä” Viitanen, joka kuitenkin jätti bändin 2020. Pärren pidettyä taukoa Brupsista tuli hänen tilalle A-P 2019, mutta Jykän jättäessä Brupsin, Pärre palasi bändiin.

Vuonna 2020 mukaan astui keikkamyyjä J-E Salmi, jonka myötä keikkoja alkoi olemaan tiheämmin. Alkuperäisestä Brupsista on tässä nykyään toimivassa kokoonpanossa ainoastaan minä

Edellä mainittujen julkaisujen lisäksi Brups julkaisi ”Taivas saa adottaa”-EP:n ja ”Kotkat/400v” vuonna 2006. Tämä jälkimmäinen single tehtiin Vaasan Sportin kannatuslauluksi ja Vaasan kaupungin 400-vuotisjuhlan kunniaksi.
Ainoastaan vinyylina painettu ”Pyhää/Mikään ei riitä” ilmestyi vuonna 2009. Lisäksi tehtiin vaasalaiselle jääkiekkojoukkue Red Ducksille biisi sekä video, joita tosin ei ikinä julkaistu, kun joukkue lopetti toiminnan.