Wild Force

Chris R. Holm (laulu, kitara), Jan Stolpe (kitara, taustalaulu), Putte Jansson (rummut), Tom Jansson (basso)


Arkistoartikkeli, Botnia Beat 4/1987

Wild Force kohti maailmaa?

Onko tämä nyt sitten se lopullinen läpimurto? ’’Uutta kansainvälistä rockia” mainostetaan lehdissä ja ulkomaillakin ollaan kiinostuneita. Kysymys on vaasalaisen Wild Forcen älppäristä, joka ilmestyi marraskuun alussa.

- No, otetaan nyt vähän iisisti, sanoo Chris R. Holm, laulaja ja lauluntekijä.
- Eihän toi mitään vielä merkitse, että kiinnostuneita ollaan. Me satsataan nyt täysillä kotimaan markkinoihin, eikä tässä vaiheessa sampanjapulloja korkata.

Mutta the fact is, hyvät ystävät, että tämä on iso juttu. Levy purkitettiin 5-6 viikon aikana kesällä Ruotsin puolella, tuottaja Dan Sundqvistin johdolla. Dan on aikaisemmin tehnyt duunia mm. Anne-Lie Ryden kanssa. Video tehtiin jo keväällä ilmestyneen sinkun Frozen heartsin yhteydessä, ja nyt on korkea aika suunnitella uutta.

Eli satsaus on suuri ja isosta rahasta on kysymys. Takana on vaasalainen firma Lace Factory, levy-yhtiö joka on perustettu oikeastaan vain Wild Force projektia varten. Miksi nyt juuri Wild Forcelle annetaan tämmöinen mahdollisuus?
- Me ollaan Chrisin kanssa tehneet duunia jo niin kauan, että on korkea aika saada jotain takaisin, kitaristi Janne Stolpe miettii.
- Kaikki uskovat tähän juttuun, sen takia ne uskaltavatkin panostaa tähän, Chris jatkaa.
- Mun mielestä Suomessa tehdään tämmöiset jutut usein niin sammakkotasolla, sanoo taas Lasse Backlund, mies Lace Factoryn takana. Mä haluan nähdä kuinka pitkälle pääsee jos otetaan vaasalainen bändi jolla on potentiaalia, ja satsataan siihen kunnolla.

Oikeastaan homman olisi pitänyt lähteä käyntiin jo puolitoista vuotta sitten. Silloin tuli voitto Suosikin Rock-Kuningas kilpailussa ja sopimus Finnlevyn kanssa. Mutta siihen se sitten jostain syystä jäi. Tuli toki sinkku Wild Force/ Inside lookin’ out, mutta sitä enempää ei tapahtunut. Jo vuotta aikaisemmin pojat tekivät pikkufirmalle sinkun You’re alright / Only the strong survive, joka sai hyvän vastaanoton ainakin Pohjanmaalla. Bändi perustettiin vuonna 1984, ja ensimmäisessä kokoonpanossa oli pari pietarsaarelaista kaveria ja Lapualta kotoisin oleva kosketinsoittaja mukana. Tänään ihan tuore kosketinsoittaja tulee Porista, niitä kuin ei taida löytyä Vaasasta. Perustajajäsenten Chrisin ja Jannen lisäksi bändissä soittavat Putte ”Ozzy” Jansson rumpuja ja Tomi Jansson bassoa.

Mistä nyt sitten tämä yhteistyö Dan Sundqvistin kanssa syntyi? Onhan askel Anne-Lie Ryden musasta Wild Forcen heavypoppiin aika pitkä.
-Joo, tietysti, mutta me ajateltiin että se olisi vain eduksi, että Danne voisi tuoda uusia elementtejä meidän musaan.
- Silloin kun etsimme mahdollisia tuottajia joku Tukholmassa asuva kaveri ehdotti Dannea. Me saatiin hänet lopulta kiinni Espanjasta, missä hän oli lomailemassa. Dannen mielestä oli niin hauska juttu, että vaasalainen bändi soittaa Espanjaan asti, että hän pyysi lähettämään demonauhan. Kotiin tultuaan hän syttyi 100 %:sti ja halusi heti ryhtyä töihin.
-Ja kyllä pitää sanoa että Danne oli erinomainen valinta. Paremmin ei yhteistyö olisi voinut sujua. Kerrankin saa sanoa, että me itse ollaan tyytyväisiä lopputulokseen.

Levy on purkitettu Uumajassa ja Tukholmassa, ja teillä on myös sopimus ruotsalaisen kustantajan CBS Songsin kanssa. Onko pakko lähteä lahden toiselle puolelle onnistuakseen?
- Ei, mutta meille se oli luonnollista kun meillä on ruotsalainen tuottaja. Ja onhan matka Uumajaan lyhyempi kuin Helsinkiin. Kyllä Suomestakin löytyy hyviä tuottajia, mutta niitä ei oo niin monta, ja sen takia ne on aika varattuja.

Kuinka vakava tää ulkomaan juttu on?
- CBS Songs on lähettänyt sinkun ja videon ympäri Eurooppaa ja monessa maassa on oltu kiinnostuneita. En viitti tässä vaiheessa sanoa siitä enempää, ne odottaa älppäriä ja sitten katotaan jos ja kun jotain konkreettista tapahtuu. Yritetään ensin saada CBS-merkillä ulos, niillä on aikaa tammikuun puoliväliin saakka, sitten menee tarjous muille yhtiöille.

Entäs tulevaisuus täällä Suomessa?
- No nyt on kaikenlaiset promotyöt, ja sit me lähdetään keikoille todennäköisesti ensi vuoden alussa.

Eikö tää ole vähän paha aika yrittää pinnalle kun joudutte kilpailemaan Bon Jovi- ja Europe kaltaisten bändien kanssa?
- Ainahan löytyy kilpailijoita, en tiedä onko tää nyt huonompi aika kuin joku muu. Me ollaan aina tehty tämmöistä musaa, ja toisaalta siitä voi olla hyötyä että se sattuu tänä päivänä olemaan suosittu.
- Mun tietääkseni ei Suomesta löydy samantyyppistä bändiä, että kyllä me tähän uskotaan, sanoo Chris R. Holm.

Teksti: Jacke Jacobson, Botnia Beat 4/1987