Matkalaukkumiehet

Alkuperäinen kokoonpano (1997): Tommi Vainio (kitara, laulu), Timo Ojanperä (basso), Antti Vainio (kitara), Risto Männikkö (laulu) ja Jarmo Isotalo (rummut).

MkII (1998-2000): Tommi Vainio (kitara, laulu), Timo Ojanperä (basso), Risto Männikkö (laulu) ja Jari Erkkilä (rummut). Mukana välillä olivat myös Jouni Lakaniemi (koskettimet), Ari Viitasaari (kitara) ja Mikko Höykinpuro (kitara)

MkIII (2000-2016) Tommi Vainio (kitara, laulu), Timo Ojanperä (basso), Jari Erkkilä (rummut).

Nykyinen kokoonpano (2016-): Tommi Vainio (kitara, laulu), Tero Kalliomaa (kitara, laulu), Ville Matintupa (basso), Jari Erkkilä (rummut)

Lisäksi kokoonpanossa ovat käväissyt myös Toni Luoma-aho (kitara).

Tommi Vainio muistelee:
1997 perustetussa Matkalaukkumiehissä on jäseniä aikaisemmin toimineista alajärvisistä bändeistä (mm. Griffin ja Ruotsin maajoukkue). Yhtye on keskittynyt alusta asti omien kappaleiden tekemiseen ja niiden taltiointiin. Studioon asti ei ole reilun 20 vuoden taipaleen aikana päästy, mutta omin käsin onneen tuotantoa löytyy senkin edestä.

Motiivi yhtyeen perustamiseen oli siis tarve taltioida omia sävellyksiä. Antti Vainion 1970- ja 80-luvulla säveltämien biisien äänitys oli 1997-98 ensimmäinen projekti.

Musiikkityyli on aina ollut kitaravetoista pop-rokkia suomeksi laulettuna. Sävellykset ovat ehkä enemmän kallellaan Amerikkaan kuin perus-slaavilaiseen meininkiin. Ei noista lauluista silti mollia puutu. Omia suosikkibändejäni ovat olleet esimerkiksi Big Country, Kolmas Nainen, Thin Lizzy, Jayhawks, Lynyrd Skynyrd ja Blackberry Smoke.

Ensimmäisissä kotiäänityksissä vatkasin Fostexin 8-raitaista diginauhuria pieteetillä, mutta melko pian tulin siihen tulokseen, että tämä ei riitä. 8-raitailun jälkeen siirryinkin käyttämään PC:tä 2000-luvun alussa ja työkaluksi valikoitui Reaper. Varmaan aika tavallinen tarina kotiäänittäjille.

Omien biisien säveltäminen, äänittäminen ja miksaaminen ovat olleet se liima, joka on pitänyt bändin pysytyssä kaikki nämä vuodet. Tällainen kotinysvääminen on vaan niin mukavaa, vaikka välillä myös turhauttavaakin. Ihan Bostoniksi ei ole ryhdytty. Eikä siihen riittäisi kyvytkään. Jokaisen kappaleen tuotannossa tulee se kohta, jolloin on paras päästää irti. Ja yleensä se kovin kriittisyys karisee ajan myötä. Vuoden päästä kuunneltuna miksauksen kipupisteet on jo unohtanut. Uutta materiaalia syntyy vielä, ja julkaisuja on jollain aikataululla tulossa.

Keikkoja ei alkuvaiheessa juurikaan tehty. Paikallisessa ravitsemusliikkeessä kuitenkin esiinnyttiin ja viime kesinä säännöllisesti kesäravintola Salakapakassa.

Omakustannelevyjä bändi on tehnyt viisi kappaletta ja ne ovat:
- Kylmästä sisään (1997)
- Joskus jossain (1998)
- Parhaita valheita EP (1998)
- Seisovaa vettä (1999)
- Syvempään (2000)
- V (2002)

Tämän jälkeen siirryttiin pois CD-formaatista ja myöhemmät tuotokset löytyvät pääosin internetin syövereistä.
- Kivierämaa (2015)
- EP (2017)
- Huuto vastatuuleen (2018)
- Kevyt ja helppo EP (2019)
- Sanomattomia sanoja EP (2020)

Näiden lisäksi yhtyeen YouTube kanavalta löytyy vielä paljon muutakin:

Uutta materiaalia on sävellettynä toukokuussa 2021 levyllisen verran, joten ehkäpä jo ensi vuonna on tarjolla uutta Matkis-musiikkia.


Treenikämpällä 1998. Vas. Tommi Vainio, Risto Männikkö, Jari Erkkilä ja Timo Ojanperä


Keikkakuvassa Matkalaukkumiehet MkII 14.11.1998 Alajärven Kitronhovissa. Keskellä Timo Ojanperä (basso ja laulu), oikealla Tommi Vainio (kitara ja laulu). Muut osittain näkyvät tai piilossa olevat vas. oik. Mikko Höykinpuro (kitara), Jari Erkkilä (rummut), Risto Männikkö(laulu) ja Jouni Lakaniemi (koskettimet).