Möksyn Katuvalot

Risto Lehtomaa (kitara), Ari Takala (basso), Jari Mäkelä (rummut), Pentti Höri (laulu)

Kokoonpano toimi 1980-1982

Pentti Höri muistelee:
Alajärven ja E-P:n itäisimmiltä reunoilta ponnistaneen bändin tarina alkoi kesällä 1980, kun lukiokaverini Riston kanssa innostuimme rustaamaan biisejä. Risto soitti sähkökitaraa, sävelsi ja minä sanoitin.

Tyylilaji oli vähän hakusassa: näytimme pitkätukilta jotka olivat juuri altistuneet punkin puremalle, ja kuulostimme myös. Ainoa motiivi oli ärsyttää ja provosoida. Tuolloin oivaltavaa Rocksennus-nimeä kantava duomme onnistuikin kohtalaisesti tavoitteessaan ensi keikallaan alkusyksystä Alajärven lukion illanvietossa.

Lupaavan debyytin jälkeen huijasimme joukkoon rumpali Jarin ja basisti Arin. Möksyn kylää halkovan valtatie 16:n pientareelle oli juuri pystytetty ja sytytetty kahdeksan aidolla sähköllä toimivaa katulamppua, joita kylän alati vaihtuvissa osoitteissa treenaava yhtye päätti kunnioittaa ja palvoa nimeään myöten.

Loppuvuodesta 1980 Möksyn Katuvalot osallistui alueelliseen bändikisaan Karstulan Suojalla. Jotenkin leimallista koko touhulle oli, ettemme ehtineet jäädä kuuntelemaan tuloksia, koska Vanhassa Tussarissa odottava puolukkavodka oli vaarassa väljähtyä.

Muuttuvat elämäntilanteet hidastivat lahjakkuuksien murtautumista laajempaan tietoisuuteen. Seuraavaan vuoteen mahtuivat silti keikat ainakin Kortesjärvellä, Alajärven Rokulipäivillä ja Vimpelissä, jossa soittoa riitti jopa kahteen settiin.

Osanotto Seinäjoella lokakuussa 1981 pidettyihin ROCK-SM -karsintoihin jäi lopulta viimeiseksi Möksyn Katuvalojen julkiseksi esiintymiseksi. Biisit olivat kaiketi pop-balladi "Maailma ei ole kauniita poikia varten" sekä pasifistishenkinen reggae-pastissi "Kutsu". Ilta venyi pitkäksi, sillä yhtyeiden määrä hipoi pariakymmentä. Vain kolme parasta julkistettiin, joten sijoituimme neljänsiksi.

Pian vuodenvaihteen 81-82 jälkeen riemu loppui erinäisiin motivaatio-ongelmiin.

Risto on myöhemmin niittänyt kitaroineen mainetta mm. yhtyeissä The Refreshments (Kokkola), The Phonies (Kokkola) ja Untogethers (Tampere). Oma rock-tähden urani jatkui jonkin aikaa kunnes sammui kyyjärveläisen Maaseudun Tulevaisuuden riveissä.