Akuutti mielenhäiriö

Pasi Kytöharju (kitara, laulu, sanat&sävelet), Mika Lahelma (rummut), Kristian Palmén (kitara), Tommi Hautalaakso (koskettimet)

Pasi Kytöharju muistelee:
Kokoonpano oli aktiivinen suurinpiirtein vuosina 1986-1988. Demoja tehtiin muutama Ketolan Jorman musiikkistudiolla. Keikkoja oli jokunen pitserian nurkissa ja erilaisissa tapahtumissa. Kerran muistaakseni soitettiin Kantakrouvissa silloin kun se oli vielä uimahallin mäessä. Soitetiin myös Kasinolla varmaankin 1987. Jos en väärin muista niin pääbändinä oli silloin Tanna.

Ei otettu juttua liian vakavissaan ja lukioon mennessä homma lopahti.

Joskus 1991 paikkeilla tehtiin muutama keikka triokokoonpanolla tuolla samalla nimellä ja jonkinlainen demokin. Vaihdoin tuossa kohtaa kitaran bassoon ja Mika & Kristian olivat myös mukana. Tästä triosta kehittyi aika pian sitten Puuttuva rengas.


Arkistoartikkeli, Botnia Beat, 1/1988

Kvasirankka kummallisuus?
AKUUTTI MIELENHÄIRIÖ

Pimeän tullen Kauhajoen Koskenkylässä syttyvät valot erään mattoliikkeen vinttihuoneeseen. Oudot rock’n´roll-pistoksen saaneet hoidokit hoippuvat valohoitoon airamin alle. Naivin hauskanpidon keskeyttää luihin tunkeutuva pakkanen ja ryhmä kokoontuu kimppaan lämmittimen ympärille. Nivelet naksuvat oudosti ja tämä nostaa hoidokkien kasvoille poskihampaat paljastavan hymyn.

Kuparijohdotusta
- Bändi lähti oikeestaan liikkeelle siitä kun selvisi, että mä (Pasi Kytöharju) ja Mika (Lahelma) ollaan synnytty samana päivänä eli 14.3. 1971. Tutustuttiin sitten siitä ja bändikin alkoi hahmottua. Tosin vauhtiin päästiin vasta kun Kristian (Palmén) tuli mukaan. Joskus kesällä -85 alettiin todella harjoittelemaan.
- Nimen kanssa tuli kiire, kun ekalle keikalle piti keksiä jotain. Meillä oli kaikenlaisia ehdotuksia. Eräskin Juha Mieto & Väsyneet Kädet, mutta tämä nyt on sitten vain jäänyt. Onhan siinä hieman punkkia, joka on yksi vaikuttaja. Muita on vanha heavy - Sabbath ja Frank Marino.

Imatran Voimaa aivolohkoon
- Meidän biisi ideat syntyvät usein jostain tyhmästä lauseesta, josta kehkeytyy valtavan prosessin kautta jokin järkyttävä tarina. Meillä on sellaisia biisejä kuten ’’Urheilu on kuollut”, ’’Pulunkönät kaljussa” ja tositapaukseen perustuva ’’Vesurilla päähän” (Päntä-Baarissa). Lobotomiaa. Suosikki biisi on ’’Paine”, siihen ei kyllästytä koskaan.

’’Hän on sairas mies. Hän makaa vaan. Hän on valmis maansa kavaltamaan. Syynä saattaa olla huono kunto, mutta missä omatunto?. . . Kuvitellut arvot luhistuu. Hän hallituksessamme istuu. Vieraalle vallalle vakoilee ja mieli jakoilee. . .” (Paine)

- Ei me olla akteeminen mielenhäiriö, vaikka lukiota käydäänkin ja yleensä biisi ideat syntyvät koulussa. Bändi on ensisijaisesti tapa rentoutua. Yhtye on työväline siihen. Toisaalta ei me pelkästään ittellemme soiteta vaan haluttais keikoille myös Kauhajoen ulkopuolelle. Kesällä olis aikaa.

Kooma
- Tuntuu, että hyvin harvalla nuorella on järkeä päässä. Se on vain suuri yksillä aivoilla ajatteleva joukkoliike, pelkkää massaa. Ja kun kaikki haluaa olla erikoisia, niin kuka on enää normaali?
- Koulussa on vaikea saada meidän musiikille yleisöä. Ne haluaa vain discoa tai sitten tätä discoheviä. Onneksi meillä on kuitenkin faneja muualla, saatiin La Lindan pizza-keikalla talo täyteen.
- Ei me digata nykyheviä, vaan vanhempaa. Meidän ulkonäkö ei riitä siihen. Yksi englanninkielinenkin biisi tehtiin vain sen takia, että saatiin näyttää, että osataan mekin matkia. Aito kopio.

Vapaakävelyllä
- Musiikillinen tilanne ei näytä hyvältä, koska jos kattoo vaikka Hittimittaria tai muuta musiikkiohjelmaa tuntuu, että juuri parhaat bändit jää pois julkisuudesta ja kaikenlaiset surkeat pääsee esiin.

Yö osastolla
- Nuorisolautakunnalle ja päättäjille haluttais sanoa, että joku kymppitonni ei oo iso raha. Veroäyriäkin vois korottaa vain sen vuoksi, että saataisiin kunnalle edes yhdet kunnon kamat.
- Meillä on senpuoleen hyvin asiat, että voidaan harjoitella koska huvittaa. Koulullakaan ei kuulemma ole saanut enää harjoitella, kun joku oli jättänyt bassovahvistimen yöksi päälle. Hirveetä. . .

Taudinkuva
- Suosikki mielenhäiriö on skitsofrenia ja tietenkin koulu. Sitten kaikenlaiset traumat ja vainoharhat.


Kuva: Latvis