Lex Kallio

Tapio Rinta-Antila, Harri Luhtala ja Michael Peltonen muistelevat:
Vuonna 1973 Harri Luhtala ja Mikko Tamminen soittelivat keskenään kitaraa ja pianoa. Tapio Rinta-Antila liittyi mukaan jamitteluun rumpujensa kanssa. Harri Norppa (kitara ja laulu) tuli mukaan kuvioihin joskus 1974 ja soitanta alkoi muistuttaa vähitellen bändiä. Harrin aikana esiinnyimme muutaman kerran nimillä Myrskyvaroitus ja Rattorimies. Kerran lehdessä oli kyllä esiintyvän bändin nimenä Rattomies, joten nimi ei ehkä ollut paras mahdollinen.

Norpan Harrin jäädessä kuvioista pois vaihtui Luhtalan Harrin ehdotuksesta nimi Lex Kallioksi vuonna 1974. Mikko otti laulusolistin tehtävät, samalla soittaen koskettimia sekä huuliharppuja. Michael Peltonen tuli mukaan vuonna 1975 soittaen saksofonia ja huilua. Hieman myöhemmin bändi laajeni lisää kun mukaan tulivat Matti Asumus (kitara) ja Ari Mäkiranta (basso). Ari ei ollut mukana kuin noin puoli vuotta ja sitten saimme basistiksi Kalevi Hautamäen.

Luhtalan Harrin lähtiessä armeijaan, tuli kitaristiksi Tapio Kananoja. Tammisen Mikon ja Asumuksen Matin lähdettyä armeijaan tulivat bändiin teuvalaiset Markku Suksi (Compositae) (kitara, laulu) sekä hieman myöhemmin Marita Penttilä (laulu).

Harjoittelupaikkana oli Räimiskä, tai kuten sen nimi vielä silloin oli, Räimäkotala.

Keikkoja Kauhajoen lisäksi oli lähikunnissa mm. Jurva, Teuva ja Karijoki. Kasinolle saimme muutaman keikan per kesä, soittaen pääesiintyjien tauot. Muut keikat olivat lähinnä koulujen tanssi-iltoja, ilsuja. Lex Kalliossa oli olemassaolonsa aikana kaiken kaikkiaan 9 eri henkilöä. Harri, Mikko, Michael, Matti, Ari, Tapio, Markku, Marita ja Tapio Rinta-Antila, joka oli ainoana mukana koko ajan.

Musiikkisuuntaus vaihtui sujuvasti vuosien ja henkilöstövaihdosten myötä. Alussa ohjelmistoon kuului musiikkia näiltä: The Moody Blues, Santana, Savoy Brown, Doors, Cream, The Allman Brothers Band, Neil Young, Fleetwood Mac, Bluesbreakers ja lopussa vastaavasti Eagles, The Doobie Brothers, Steely Dan, Wigwam ja Kaseva. Jonkin verran omiakin sävellyksiä oli mukana setissä loppuvaiheessa.

Vuonna 1978 alkuvuodesta Lex Kallio voitti Suupohjan mestaruuden Karijoella käydyssä kisassa. Bändejä oli mukana myös Karijoelta, Teuvalta ja Jurvasta. Pääsimme tuolla voitolla Vaasan läänin taidetapahtumaan karsimaan valtakunnalliseen kisaan. Tulimme siinä karsinnassa toiseksi. Voiton vei alavutelainen Rett Saapas uuden aallon huumorimusiikillaan.

Lex Kallio päästettiin bändien vanhainkotiin kesällä 1978. Kesän, syksyn ja seuraavan vuoden alussa armeija kutsui loputkin meistä ja sen jälkeen kukin lähti omille teilleen opiskelemaan.

Yksi comeback-keikka on tehty lokakuun lopulla 2019 pääkaupunkiseudulla 60-vuotispäivilläni. Mukaan pääsivät Harri, Mikko, Kalevi, Tapio, Markku, Marita ja minä. Reipas 40-vuotta soittamatta keskenämme ja niin vaan lähti rullaamaan vanhasta muistista.