Pasi Osmo muistelee:

Taisi olla vuosi -85 kun aloin räpeltään sähkökitaran kanssa. Veljeni Kimmo oli jo jonkun vuoden soitellut koskettimia ja kitaraa, sekä puhaltimia (puhaltimia Vesa Viitasaaren opissa) hyvällä meiningillä. Tuolloin asuttiin Teuvalla ja kuunneltiin kovasti heviä, esikuvina luonnollisesti Black Sabbath, Deep Purple, Rush ym. tuon aikaiset, sitten tuli Venom, Slayer, Celtic Frost yms. diggailu.

Kimmo kävi Teuvan ylä-astetta ja minä ammattikoulua Kauhajoella. Teuvan koulun opettaja Juhani "Snowman" Kaukosalo veti koululla "hevirokki kerhoa" johon Kimmokin sitten liittyi ja pian hänellä sitten jo olikin bändi koossa. Tuossa kokoonpanossa soittivat Kimmo Osmo (basso ja laulu), Jari Yli-Valkama (kitara) ja rummuissa taisi ensin käydä Jari Piikkilä, joka sitten pian vaihtui Jukka Sandbergiin.

Minä innostuin soittelemaan kitaraa ja rupesin kasaamaan bändiä - pitihän mullakin bändi olla. Soittelimme samassa paikassa kuin Kimmon bändi eli Teuvan ylä-asteen musiikkiluokassa ja Kaukosalo meitäkin opasti. Meidän kokoonpano oli Pasi Osmo (kitara ja laulu), Timo Seppälä (basso) ja rummuissa Tomi Leppiniemi.

Kimmon bändi muistaakseni heitti jopa keikkaakin tuolla kokoonpanolla ainakin jossain Teuvan bändikatselmuksessa. Muistan, että soittivat ainakin Kanoottilaulun ja Mun sormuksein. Myöhemmin Kimmo vaihtoi basson kitaraan ja bassoon tuli Timo Komsi. Jos en väärin muista bändi taisi olla Krypton.

Olikohan sitten vuosi 1986 kun mun, Kimmon ja Sandbergin Jukan tiet yhdistyivät ja toiseen kitaraan tuli vanha ystävämme Mika Ahlqvist ja laulajaksi Jukan serkku Seppo Sandberg. Bändin nimi oli Manitou. Riipin NS:llä, joka tuolloin oli meidän treenikämppämme, äänitimme itse muutaman biisin demokasetille, muistaakseni jotain 8-raita mikseriä ja stereoita hyväksi käyttäen. Siihen demolle tuli muutama oma biisi joihin Seppo ja minä teimme sanoja. Coveroitiin Metallican Phantom Lord nauhalle myös. Soittimia hankimme tuolloin Kullaan Sepon liikkeestä ja Musiikki Järvenpäästä. Järjestettiinpä me itse eka keikka tolla kokkarilla Riipissä.

Sitten kun laulajaksi vaihtui Kanadasta Kauhajoelle muuttanut Mika Talakoski (nyk.Luoma) alkoi homma toimia uudella nimellä.

A.O.D. treenasi kovasti, sai hyviä arvosteluita demostaan, tehtiin keikkoja ja menestyttiin bändikatselmuksessa. Jossain vaiheessa oli oikein CBS levy-yhtiökin meistä kovasti kiinnostunut. Tuohon aikaan vaan olisi pitänyt olla todella aktiivinen asian kanssa ja muuttaa nopeasti Helsinkiin missä kaikki tapahtui jne. Sitten alkoi armeijakausi ja siihen AOD tyssäsi.

Ollessani armeijassa 1989-90 Mäenpään Juhani tuli kysymään lähtisinkö Manic Toysiin bassoa soittamaan. Tarkkasen Mika halusi siirtyä miksauspyödän taakse ja oli hommannut PA-kalustoa. No lupasin lähteä ja syksyllä 1990 olimme taas AMS-studiossa, jossa äänitimme harvinaisen tupla-sinkun. Singlen jakelusta vastasi Maumau Music. Manic Toys keikkoja tehtiin kovaan tahtiin ympäri Suomea omalla PA-kalustolla ja bussilla joka ostettiin Salosen Reneltä. Hoidimme keikkamyynnin ja kaiken muunkin itse. Se oli kovaa touhua, mutta näin saimme keikkaa parhaiten. Paitoja ym. teimme ja myimme keikoilla. Jossain vaiheessa veljeni Kimmokin liittyi bändiin ja 1993 keväällä kävimme äänittämässä omakustannepitkäsoiton (Martian Correspondent) Master Recording studiolla, Helsingissä. Sitten oli taas kovasti keikkoja festareilla ym.

Sitten 1994 keväällä kävimme äänittääs Karmilan Mikon kanssa neljän biisin session Vuosaaressa Häst Holmenissa. Nuo äänitykset ovat todella kovaa kamaa, mutta jäivät julkaisematta...

Pian tämän jälkeen Kimmon ja mun osalta Manic Toys sarka tuli päätökseen. Bändi toimi vielä noin vuoden Valkaman Raimon ja Kivikankaan Timpan kanssa.

Vuoden 1996 nurkilla kasattiin G.G Spirit, jossa soittivat Mika Hankaniemi (laulu), Juha Pohto (rummut), Kimmo Osmo (kitarat) ja Pasi Osmo (basso). Käytiin Seinäjoella Soundwall-studiossa äänittämässä 4 biisiä. Jossain vaiheessa rumpuihin tuli tuolloin Sara-yhtyeessä vaikuttanut Eetu Uusitalo ja kävimme taas Soundwallilla. Äänitettiin pari biisiä lisää ja tehtiin 4-biisin omakustanne Pest. Joitain keikkojakin tehtiin. 1999 tehtiin vielä toinenkin 4-biisin omakustanne Teuvalla Gömmel-studiossa Komsin Karin ja Salmelan Harrin kanssa. Myöhemmin porukkaan liittyi nuorin veljeni Pekka Osmo, joka otti haltuunsa toisen kitaran.


Manitou


A.O.D., Kuva: Janne Mäki-Turja


Manic Toys