Wenus - Twilight - Setä suuttuu

WENUS:
Riku Saaranluoma (basso), Jani Luoma (rummut), Antti Kleemola (laulu, koskettimet), Sami Pitkämö (kitara, laulu), Jyrki Männikkö (kitara)

TWILIGHT:
Riku Saaranluoma (basso), Jani Luoma (rummut), Antti Kleemola (laulu, koskettimet), Sami Pitkämö (kitara, laulu), Sami Marttila (kitara), Tom Nevanpää (trumpetti)

SETÄ SUUTTUU:
Riku Saaranluoma (basso), Jani Luoma (rummut), Antti Kleemola (laulu, koskettimet), Sami Pitkämö (kitara, laulu), Sami Marttila (kitara), Jukka Pitkänen (trumpetti, flyygelitorvi), Antti Kettunen (tenorisaksofoni), Juha Kleemola (pasuuna), Tom Nevanpää (trumpetti)

Antti Kleemola muistelee:
Mulle tärkein oma bändi oli Twilight. Tosin bändillä ehti olla 10 vuoden aikana kolme eri nimeä. Bändi kaikkine variaatioineen oli meille kova juttu, kasvettiin siinä samalla pikkupojista nuoriksi miehiksi ja hevibändi muuntui ajan kuluessa enemmän pop/rock/soul-suuntaan. Mutta koko ajan omat biisit oli se juttu.

Sami Pitkämö muistelee:
Ensimmäinen kokoonpano, jossa olin mukana oli Venus, joka perustettiin 1984. Myöhemmin kokoonpano laajeni torvisektiolla ja kosketinsoittajalla ja toimi nimellä Twilight ja myöhemmin nimellä Setä Suuttuu vuoteen 1993.

Bändin tyyli oli aluksi hard rock/heavy metal-covereita, mutta myöhemmin tehtiin omaa materiaalia. Musiikkityyli muuttui hiljalleen ja oli lopuksi suomenkielistä soulia. Biisit kirjoitti pääasiallisesti Antti Kleemola ja minä, aluksi myös Jani Luoma.

Harjoiteltiin Yläasteella, Musiikkiopistolla, Räimiskällä ja Seurakunnan bändikämpällä. Keikkapaikkoina oli Kasino, Mietaa, Latosaari yms. joihin joku antoi aina kyydin, koska oltiin alaikäisiä aluksi. Ei meillä ollut lavashowta. Ei todellakaan. Siskolta lainasin nahkatakin. Markkinointiakaan ei erityisemmin ollut, mutta meillä oli semmonen koominen keikkajuliste vuonna 1987, johon saimme Säästöpankin sponssin. Osallistuttiin muutamiin bändikatselmuksissa ja -kilpailuihin, mutta ei tullut menestystä. Tuomarit eivät meistä pitäneet.

Teimme ensimmäisen demon 1986 Jorma Ketolan studiolla Kauhajoella. Toinen demo tehtiin Kauhavalla Kimmo Aholan AMS- studiolla 1987. Kolmas demo Soundwall Studiolla Seinäjoella 1988 ja neljäs demo Kauhajoen evankelisen opiston studiolla 1989. Sitten äänitettiin single-levy Mika Sundqvistin Studiolla Lempäälässä 1990 ja EP-levy Kaktus-studiolla Jyväskylässä 1991. Meillä oli oma "levy-yhtiö" YesButNo Records, joka julkaisi yhtyeemme singlen ja EP:n. Tein siitä myöhemmin ihan virallisen firman ja pyöritän toimintaani sitä kautta.

Mitä sattumuksiin tulee niin kaikenlaista tapahtui toki, mutta koomisinta oli se usko, että 14-vuotiaat kundit Kauhajoelta soittaa kohta ympäri maailmaa. Me aidosti uskoimme siihen. Se naurattaa nyt. Ei niillä biiseillä. Ei me oltu mitään Brian Wilsoneja, heh.


Pohjanmaarock 1987 Teuvalla. Kuva: Latvis


Keikalla La Linda pitseriassa. Kuva: Latvis