Sami Pitkämö muistelee

Musahommat aloitin 10-vuotiaana, vuonna 1984. Aloin soittamaan ensin pasuunaa ja viikkoa myöhemmin sähkökitaraa. Akustisen olin saanut jo 6-vuotiaana, mutta se ei vielä silloin napannut. Stray Cats oli eka musajuttu josta innostuin vuoden 1980 paikkeilla, mutta Van Halen sai tarttumaan kitaraan.

Musiikinopettajani Hannu Panula (ex-Noitarovio) oli ehdottomasti suuri innostaja ja bändikaverit tietysti myös. Paikallisista bändeistä muistan Valse Tristen, Haupitzin, Skädämin, Band Of No Returnin, AOD:n ja Akuutin Mielenhäiriön.

Nykyinen Panula-Opisto oli paikka, jossa sain pasuunaan soitinopetusta. Opettajina olivat Vesa Viitasaari, Raine Koivisto ja Jorma Talvitie.

Kauhajoen Musiikki liikeeestä ostin joitain soittimia ja paljon levyjä. Liikkeenpitäjä Seppo Kullas oli myös innostaja.

Musiikki Järvenpäältä Seinäjoelta haettiin mulle ensimmäinen sähkökitara, joka oli japanilainen Les Paul-kopio. Ja Helsingistä hain ensimmäisen kitarani joskus 1980-luvun lopulla. Ensimmäinen kokoonpano, jossa olin mukana oli Venus, joka perustettiin 1984. Myöhemmin kokoonpano laajeni torvisektiolla ja kosketinsoittajalla ja toimi nimellä Twilight ja myöhemmin nimellä Setä Suuttuu vuoteen 1993.

Bändin tyyli oli aluksi hard rock/heavy metal-covereita, mutta myöhemmin tehtiin omaa materiaalia. Musiikkityyli muuttui hiljalleen ja oli lopuksi suomenkielistä soulia. Biisit kirjoitti pääasiallisesti Antti Kleemola ja minä, aluksi myös Jani Luoma.

Harjoiteltiin Yläasteella, Musiikkiopistolla, Räimiskällä ja Seurakunnan bändikämpällä. Keikkapaikkoina oli Kasino, Mietaa, Latosaari yms. joihin joku antoi aina kyydin, koska oltiin alaikäisiä aluksi. Ei meillä ollut lavashowta. Ei todellakaan. Siskolta lainasin nahkatakin. Markkinointiakaan ei erityisemmin ollut, mutta meillä oli semmonen koominen keikkajuliste vuonna 1987, johon saimme Säästöpankin sponssin. Osallistuttiin muutamiin bändikatselmuksissa ja -kilpailuihin, mutta ei tullut menestystä. Tuomarit eivät meistä pitäneet.

Teimme ensimmäisen demon 1986 Jorma Ketolan studiolla Kauhajoella. Toinen demo tehtiin Kauhavalla Kimmo Aholan AMS- studiolla 1987. Kolmas demo Soundwall Studiolla Seinäjoella 1988 ja neljäs demo Kauhajoen evankelisen opiston studiolla 1989. Sitten äänitettiin single-levy Mika Sundqvistin Studiolla Lempäälässä 1990 ja EP-levy Kaktus-studiolla Jyväskylässä 1991. Meillä oli oma "levy-yhtiö" YesButNo Records, joka julkaisi yhtyeemme singlen ja EP:n. Tein siitä myöhemmin ihan virallisen firman ja pyöritän toimintaani sitä kautta.

Soittaminen ja keikat ovat olleet ihan parasta alkuajoista lähtien. Vaikein paikka oli kun bändikatselmuksessa Seinäjoella 1990 tuomaristo (Mm. Veltto Virtanen ja Dave Lindholm) haukkui bändimme olematta paikalla. Lähtivät baariin juuri ennen esiintymistämme. Se satutti silloin. Daven kanssa olen tutustunut myöhemmin ja nauramme asialle nyt.

Mitä sattumuksiin tulee niin kaikenlaista tapahtui toki, mutta koomisinta oli se usko, että 14-vuotiaat kundit Kauhajoelta soittaa kohta ympäri maailmaa. Me aidosti uskoimme siihen. Se naurattaa nyt. Ei niillä biiseillä. Ei me oltu mitään Brian Wilsoneja, heh.