Skädäm

Jukka "Riitis" Riitaluoma (kitara), Pasi Tuovinen (kitara), Harri Heikkilä (rummut), Jukka Ojala (basso), Jukka "Frogley" Mänty-Sorvari (laulu). Myöhemmin rumpaliksi tuli Esko Mänty-Sorvari

Jukka Mänty-Sorvari muistelee
1980-luvun alkupuolella meillä oli Kauhajoella monia kokoonpanoja. Runko oli yleensä Tuovisen Pasi ja minä, myöhemmin Jukka Riitaluoma. Näistä Kasa Piikkejä, Noidankehä, Sacred Cows, Niska väsyy bändeistä alkoi muotoutua Skädäm. Niin Kasa Piikkejä kuin Noidankehä tekivät demon Suikin Botniasound studiolla. Monesti näissä esi-Skädämien demoissa oli Latviksen sanoitusmapista napattuja tekstejä yms. Hän myös keksi Frogley lempinimeni.

Skädäm teki useita demoja Aholan Kimmon AMS-studiolla Kauhavalla ja osallistuttiin monenlaisiin kisoihin mitä siihen aikaan oli. Vuonna 1985 osallistuttiin Suosikin Rock-Kuningas kisaan. Se yllättäen voitettiin ja saatiin levytyssopimus CBS-yhtiölle. Tehtiin Mustat joutsenet levy ja muutama single ja keikkailtiin muutama vuosi ahkerasti.

Salosen Rene, Nevalan Nessu ja Huhtasen Pete olivat teknistä henkilökuntaa ja Aholan Kimmo lähes vakituinen miksaaja. Lisäksi meillä oli oikein Fan Club.

Skädäm laitettiin jossain vaiheessa telakalle, josta se aika ajoin tekee yllätyshyökkäyksiä.

Jukka Riitaluoma muistelee:
Kun Niska Väsyy kokonpanon nimi oli vaihtunut muotoon Skädäm niin erosin bändistä jonkun historian sumuun jääneen syyn takia, kunnes Rokli soitti ett meille on tarjottu mahdollisuus mennä Porin Laser-studiolle demoa äänittään. Sama mesta missä Dingo ja Eve teki demojaan. Paikalla oli myös Simmons rummut, joita Rokli soitti. Ja sille tielle jäin. Demo äänitettiin 15.9.84. Tallennettiin Yhdessä jatkamme matkaa, Tuuli, Kuolet, lennät, Kuoleman himosuudelma, Mustat Joutsenet (tais olla hidas versio) ja Yksin.

Tällä nauhalla osallistuttiin Rock-Kuningas kisoihin ja voitto tuli Nivalan Tuiskulassa, Garbo oli hopealla. Levytyssopimus tehtiin CBS Recordsin kanssa ja iso pyörä pyörähti käyntiin.

Rumpalina oli tähän aikaan ja ekalla sinkulla ”Sydän sykkii” Harri Heikkilä. Levy-yhtiön pyynnöstä/käskystä rumpali meni vaihtoon ja mukaan tuli Esko ”Eepo” Mänty-Sorvari, Roklin veli. Mutta sitä ennen kaksi sinkkua levytettiin Roklin ollessa rummuissa; ”Älä lähde pois” ja ”Katujen kuningatar”, kaikki ’85. Tuottajana oli Kassu Halonen. Hän läks perustamaan Flamingo yhtiötään ja puikkoihin tuli T.T. Oksala. Loppu albumista äänitettiin hänen johdollaan, kuten myös sen jälkeinen single, ”Silmissäs on taikaa”.

Mustat joutsenet albumia on myyty liki 10000 kapaletta. Todettakoon myös, että Mietaan Ns yleisöennätys on Juicella; 4200 lippua. Skädäm kakkosena, 4000 lippua. Voi niitä aikoja.

Kakkosalbumia varten äänitettiin lukuisia demoja Aholan Kimmolla, joka oli myös livemiksaajamme siihen aikaan. 1987 aloitettiin uuden levyn äänitykset, tuottajana olisi toiminut Costello Hautamäki. Kävimme preproduction äänityksissä Costin silloisella pajalla, joka sijaitsi hänen vanhempiensa kellarissa. Maxi sinkku piti olla eka julkaisu; Tien päällä taas, Suuri rakkautesi ja Jää, yöksi jää. Viimeinen olisi ollut debyyttini levylaulajana. Onneksi ei tapahtunut. Nimittäin samaan aikaan Tampereen Aulabaarissa käytiin salaisia ja varsin kosteita neuvotteluita Jari Yliahon kanssa, joka oli naimisissa Roklin siskon kanssa. Ja Northwind sai alkunsa. Tosin alussa bändissä oli eri laulaja ja nimi; Japanese Dream. Rokli, Pasi ja Ojala ilmoittivat minulle ett Skädäm menee telakalle ja he siirtyvät tähän uuteen ryhmään.

1987 perustin bändin Rockheart’s Project, josta tuli myöhemmin Mistress.


Rock-kuninkuus keikalla. Kuva: Latvis


Mustat joutsenet debyyttialbumin julkaisukeikka Helsingissä. Kuva: Latvis

Räimiksen treenitilojen takahuoneessa


Provinssirock 1986. Kuva: Latvis