Skyline

Alkuperäinen kokoonpano 1974-1978:
Juha Paukku (basso), Pekka Passinmäki (komppikitara), Tuppu Orrenmaa (soolokitara, laulu), Jaakko Passinmäki (rummut, laulu)

Skyline-trio 1978-1982:
Juha Paukku (basso), Tuppu Orrenmaa (kitara, laulu), Jaakko Passinmäki (rummut, laulu)

Jaakko Passinmäki muistelee:
Jo Kauhavan Kosolan kansakouluaikoina Orrenmaan Tuppu ja minä soittelimme yhdessä 1960-luvun lopulla kitaralla ja koskettimilla. Tuolloin päätettiin, että jossain vaiheessa perustetaan oikea bändi. Esikuvana oli tuolloin mm. Tupun vanhemman veljen Ollin bändi E.T-Sextet.

Skyline perustettiin elokuussa 1974, kun lähdin eräänä elokuisena iltana pyytämään Tuppua kitaristiksi minun, veljeni ja bassoa soittavan Markus Rengon samana kesänä aloittamaan bändiin. Tavattiin Kauhavan aseman kupeessa olleella tenniskentällä. Tuppu oli kutsusta innostunut ja lupasi lähteä mukaan.

Muutaman päivän kuluttua oli ensimmäiset treenit Nikkarinkujalla meidän autotallissa. Yhtyeeseen oli hiljakkoin liittynyt toiseksi kitaristiksi Juha Paukku. Markus, Juha ja Pekka soittivat Cimarin kitaroilla höyryradioiden kautta ja minulla oli omatekemät metallirunkoiset rummut. Tuppu toi mukanaan Ibanezin Stratocaster kopion, jossa oli vibrakampi. Tupun kitarakaappi oli Tapio ”Lönkä” Alhon tekemä ”Custom” ja vahvistimena oli Guild Thunderbass, lisälaitteena CryBaby wah-wah-pedaali.

Ensimmäinen biisi ekoissa treeneissä, jonka Tuppu täräytti ilmoille, oli Jimi Henrixin Voodoo Chile. Kaikki katsoivat monttu auki 13-vuotiaan kitaristin taitavaa sooloesitystä. Pikkuhiljaa alkoi kylän porukkaa kokoontua autotallin läheisyyteen. Kvartetiksi muodostuneen ja Skyline nimen saaneen yhtyeen treenit jatkuivat lähinnä biisilistan rakentamisella. Hurriganesin ja suomirockin alkutaipaleen biisien sekaan tuli Tupun myötä Hendrixiä, Creamia, Santanaa, Jeff Beckiä yms.

Tupusta tuli saman tien bändin liideri, johtuen ensisijaisesti hänen poikkeuksellisesta musikaalisuudestaan ja suvereenista soittimien hallinnasta. Tinkimättömän johtajan myötävaikutuksesta Skylinestä kehittyi varsin nopeasti taitava porukka. Jo ensimmäisissä treeneissä "pomo" antoi ohjeet mitä laitehankintoja tulisi tehdä: pitää olla oikeat kitara- ja bassovahvistimet, oikeat rummut ja myöhemmin omat PA-kamat, pasmat olivat sen suhteen selvät. Bändin jäsenet olivat tuolloin 12 – 15 vuotiaita.

Kun syyskuussa 1974 saimme hankittua oikeat vehkeet mm. Drum Mate rummut, Yamaha B115 Bass amp. , Carlsbro 50 TOP kitaravahvistin Guild 2 x 15” kaapilla, niin alkoi olla selvää, että täytyy siirtyä harjoittelemaan muualle, koska kotoväki ja naapurusto ei sitä pauhua kestänyt. Ensimmäinen treenipaikka oli Kauhavan yhteiskoulun juhlasalin näyttämö, jossa verhoja säätämällä saatiin muutettua akustiikkaa. Vasta hankitut Simms-Wattsin PA:t moikasivat hienosti. Pikkuhiljaa alkoi talonmiehen rahanperintä - neljä markkaa oven avauksesta jurppia, joten siirryimme kesäksi treenaamaan viereiseen rakennukseen Kauhavan NS:lle. NS:llä treenattiin kellarin kuppilassa ja välillä tanssisalissa. Myöhemmin treenipaikkana oli Kauhavan yhteiskoulun vanhan puupuolen luokat tai liikuntasali talviaikaan.

Skyline keikkaili vuosien 1975-1978 aikana. Keikka-autona toimi 1962 mallin Dodge Dart. Ensimmäinen julkinen esiintyminen oli Kauhavalla hotellin yläkerrassa eli Kauhavan Kantakievarin nuorisoillassa keväällä 1975. Voidaan sanoa, että Skylinen merkittävin keikka oli juhannuksena 1976 Kauhavalla Lentäjien Juhannuksen päälavalla. Kyseinen keikka jatkui vielä tanssihallissa.

Viimeinen esiintyminen alkuperäisellä kokoonpanolla oli tutuksi tulleella lavalla Kauhavan NS:llä Hard Rock Sallisen kanssa 19.11.1978. Tämä keikka meni Hard Rock Sallisen kanssa hienosti putkeen, joten päätettiin että meitä voitaisiin markkinoida yhdessä. Kuvassa myyntiesite tuohon ideaan liittyen.

Kun Tuppu siirtyi ammattiuralle mm. Jussi Tammisen ja Sonja Lumpeen Popula bändiin muuttui kokoonpano trioksi, joka lähinnä treenasi ja nauhoitteli omaksi ilokseen. Alkuvaiheessa aktiivista toimintaa jatkui vuoteen 1982.

Tuon jälkeen tehtiin lähinnä duolla minä ja Tuppu nauhoituksia mun autotallistudiossa, tarkemmin sanottuna alkaen 1984 Tascam Porta Onen hankinnan jälkeen. Tuppu asusteli Tampereella ja Helsingissä ja siirtyi ns. ammattipiireihin.

Viimeinen keikka Skyline triolla, jossa oli mukana kosketinsoittaja Juha Liinamaa, oli heinäkuussa 2009. Tuppu löydettiin kotoaan Helsingin Pihlajamäestä äkilliseen sairauskohtaukseen menehtyneenä 24. 10. 2019.


Vuoden 1978 keikkajulisteessa ylhäällä vasemmalta lukien Juha Paukku ja Pekka Passinmäki. Vasemmalta alhaalta lukien Tuppu Orrenmaa ja Jaakko Passinmäki. Kollaasikuvassa treenit Kauhavan NS:lla kesällä 1977.


Yhteismarkkinointia HRS ja Skyline & keikka-auto Dodge Dart 1962