Hole In One

Alkuperäinen kokoonpano (1989)
Kimmo Koivisto (kitara), Kuisma Koivisto (basso), Anssi Rantanen (rummut), Markku Hautala (kitara), Samppa Taivalmaa (laulu).

Nykyinen kokoonpano
Kimmo Koivisto (kitara), Samppa Taivalmaa (laulu), Ismo Välikangas (rummut), Lasse Mäki-Soini (basso, taustalaulu), Seppo Suvisalmi (kitara)

Hole In One on perustettu vuonna 1989 Kauhavalla, mutta on sittemmin kotiutunut Seinäjoelle. Kokoonpano aloitti keikkailun vuonna 1990 nimellä The Big Hollywood Bananas & Tropical Show & Blues Band, mutta vaihtoi muutaman keikan jälkeen nimekseen Hole In One, lähinnä nimen helpomman muodon ja muistettavuuden vuoksi.

Bändin musiikillinen tausta on 60-70-80 -luvun rock ja blues. Alkuaikojen rokkaavampi ilme on vuosien varrella muuttunut bluesvoittoisemmaksi, mutta tiukka kitarointi on pitänyt pintansa. Tuttuihin biiseihin on tehty koko bändin olemassaolon ajan omia sovituksia. Musiikillisesti bändin tyyli liikkuu Creamin ja Hendrixin kautta Stevie Ray Vaughaniin ja Gary Mooreen.

Alkuperäisessä kokoonpanossa soittivat: kitara Kimmo Koivisto, basso Kuisma Koivisto, rummut Anssi Rantanen, kitara Markku Hautala ja laulu Samppa Taivalmaa. Hautalan jäätyä pois kokoonpanosta, mukaan liittyi koskettimiin Yrjö Sompinmäki. Rantanen jäi pois 1990-luvun alkupuolella, mutta vieraili myöhemmin muutamilla keikoilla. Välillä yhtye oli kosketinsoittaja Sompinmäki ja kaksi kitaristia  (Jyrki Puronsivu ja Markku Hautala) ja rummuissa jatkoi useita eri soittajia, mm. Esa Holkkola (mm. Frederik, Juhamatti, Rokkipää), Matti A Takala (mm. Juice Leskinen Slam, Catwalk, Takala Project), Mika Lilja (mm. Yölintu) kunnes vuonna 1994 rumpaliksi vakiintui Hannu Jouppi. Takala kuitenkin soitti vuosina 2002-2004 useita keikkoja. Sompinmäki jäi pois 1990-luvun puolivälissä, samaten Puronsivu. 2000-luvun taitteessa kitaristiksi bändiin liittyi kitara- ja soitinrakentaja Jussi Ala-Kuha (mm. Wat 69, Salamakannel, Bill Hota & Pulvers).

Bändi keikkaili ahkerasti lähinnä Pohjanmaan alueella, mutta Jussi Ala-Kuhan menehdyttyä vuonna 2007 bändi vietti hiljaiseloa muutamia vuosia satunnaisia esiintymisiä lukuun ottamatta. Bändi aktivoitui jälleen Koivistojen, Joupin ja Taivalmaan, sekä vierailevien kitaristien kanssa, kunnes seuraava takaisku koitti basisti Kuisma Koiviston menehdyttyä syksyllä 2012. Bändi soitti helmikuussa 2013 yhden vuorokauden aikana kolme Koiviston muistokeikkaa Kauhavalla ja Seinäjoella, jolloin Koiviston Jussi Ala-Kuhan rakentamaa JAK-bassoa soitti Lasse Mäkisoini. Kitaristina vieraili Seppo Suvisalmi.

Bändi tulevaisuus oli mietinnän alla, mutta alkuperäisjäsenet kitaristi Koivisto ja solisti Taivalmaa päättivät, että bändi jatkaa. Muutaman keikan jälkeen rumpaliksi vakiintui Ismo Välikangas ja kitaristiksi Seppo Suvisalmi. Mäkisoini jatkoi bassossa. Tämä on myös nykyinen kokoonpano.

Satunnaisia vierailijoita on edelleen nähty bändin keikoilla: kitaristi Juhani Nisula, kosketinsoittajat Timo Ristilä, Matti Ågren ja Harri Vainiola, sekä rumpali Kari Ahvenniemi ovat soittaneet useilla keikoilla. Myös Matti A Takala on vieraillut perkussionistina.

Bändin 30-vuotisjuhlakiertue peruuntui Covid19 pandemian johdosta vuodelta 2020, mutta suunnitelmissa on tehdä se vuonna 2021.

Yhtyeen tuotantoa löytyy Hole In One YouTube kanavalta.


Kuvat: Samppa Taivalmaan arkistosta