Jonah Vex

Timo Vaaranmaa (kitara), Ismo Välikangas (rummut), Seppo Ahonen (laulu), Juha Kankaanpää (basso), Jukka Kuoppala (kosketimet). Myöhemmin kosketinsoittimissa oli Harri Vainiola

Timo Vaaranmaa muistelee:
Taisi olla joskus 1980 kun Jonah Vex bändissä oli Kankaanpään Juha bassossa, Kuoppalan Jukka soitti koskettimia, Välikankaan Ismo soitti rumpuja, minä kitaraa ja Ahosen Seppo lauloi ja soitti vähän toista kitaraa. Meillä oli treenikämppä vanhalla nuopparilla Puskantiellä. Pirun ahkerasti me siellä treenattiin. Entisaikaan puhuttiin leipätreeneistä eli otettiin evähät mukahan ja koko saakelin päivä siellä soitettiin. Kahvia välillä naamaan ja taas jatkettiin.

Kun jokaisesta treenikämpästä kuului samoja biisejä, Claptonia ja ZZ Toppia niin ainakin mua rupes kyllästyttämään, että ei nyt aina näitä samoja, ruvetaan tekemään omia kun ei se niin vaikiaa voi olla. Melekeen siitä paikasta kun sanoin jäbbisille, että kokeilahan omia niin mentiin Kankaanpään Juhan kotia ja lyötiin joka jätkälle kynä kätehen ja paperia etehen. Meillä kitaristeilla oli joitain riffejä olemassa mihin ruvettiin sitten sanoja rustaamaan. Ja niin vaan sieltä rupes omia biisejä tulemaan ja meidän mielestä ne kuulosti ihan ok.

Ei me niitä omia biisejä oltu kovin montaa tehty, olisko ollut joku kymmenkunta, kun jo osallistuttiin alueradion Rock-tulva kilpailuun ja voitettiin se. Otettiin osaa myös Rock-SM-kilpailuun 1982. Loistavalla menestyksellä Jonah Vex oli siellä kakkosena. Silloin oli jo koskettimissa Harri "Vainu" Vainiola, jolla oli helevetin hieno syntsa. Rock-SM kisan hopeasija saavutuksella kierretiin sitten seuraava kesä, aika monella festivaalila käytiin ympäri Suomen. Tehtiin Ovilehmä/Syypää single ja Kemu-kasetille tehtiin käännösbiisi Young Man Blues, josta tein ihan suoran käännöksen.

Ei meillä keikkabussia taikka PA-laitteita ollut, saati jotain harjoiteltua showta taikka esiintymisasuja. Oli vain biisilista ja lavakamat. Kun mentiin jonnekin festivaalikeikalla niin ei mulla ollut varmaan edes omaa vahvistinta mukana. Se olikin sitten vaikiaa saada sitä oikiaa soundia pihalle vieraista vehkeistä.

Sitten Kuosmasen Sakari jollain kumman konstilla tuli Jonah Vexiin. Yksissä treeneissä olin missä Sakke oli mukana. Sitten mua rupes vituttamaan kun niitä samoja biisejä mitä me oltiin veivattu jo ties kuinka kauan alettiin munklaamaan toiseen suuntaan ja mä en tykännyt siitä yhtään. Olisin halunnut että oltais tehty uutta ja menty etiäpäin mutta kissanpissi. Mä jäin siitä sitten pois ja lomareissun jälkeen syntyi uudella porukalla Munakan mittausasema.


Kuvat: Jukka Male