Tuomas Palonen muistelee:

Kävin ala-asteen loppupuolella veljieni Nuutin ja Pertun ja parin muun kaverin kanssa bändikerhossa, joka oli aluksi ohjattua toimintaa meille taaperoille, mutta yläasteiässä jo omaehtoisempaa. Soitimme mm. autokaupan avajaisissa, ammattikoulun joulujuhlissa ja vastaavissa erikoiskekkereissä. Myöhemmin päästiin ravintoloihinkin esiintymään. Bändin nimeksi keksittiin jossain vaiheessa Bootleg ja siinä vaiheessa bändiin kuuluivat minun, Nuutin ja Pertun lisäksi Ilkka Kleemola, Joonas Viskari ja Olli Ketola. Treenasimme ensin meillä kotona kellarissa, sitten nuorisotalo Räimiskän tiloissa. Soitimme coverina erilaisia rockbiisejä. Noin vuonna 95 pistettiin pillit pussiin.

Lukioiässä 1995 eteenpäin aloin coverien sijaan tehdä enemmän omaa musaa. Musiikinopettaja Hannu Panulan siunauksella päästiin Olli Ketolan ja Jukka Kujansivun kanssa perjantai-iltaisin yläasteen musiikkiluokkaan äänittämään neliraiturilla omia biisejämme. Se oli minulle äärimmäisen tärkeää aikaa. Siinä oppi biisinteosta ja äänittämisestä paljon, kun saatiin ihan keskenämme säätää ja säheltää ja myös tsempata toisiamme biisinteossa.

Jossain vaiheessa syntyi bändi nimeltä Flood, jossa minä ja Tuomas Järvinen laulettiin, Jonni Kullas soitti bassoa, Nuutti rumpuja ja Otto Seppelin kitaraa. Treenattiin Tiilelässä, josta muodostui meille muutenkin tärkeä hengausmesta ja kohtaamispaikka. Floodin tyylilajina oli skeittipunk / grunge / metalli, mutta bändi jäi aika lyhytikäiseksi. Biiseillä oli hienoja nimiä kuten Yo örks, Sortanan jyllääsy, Japanin nautinnot ja idän ihmeet.

Sitten perustettiin From Beyond -trio Jonnin ja Kimmo Kivistön kanssa. Olin bändin laulaja-kitaristi ja pääbiisintekijä. Myös Jonnin kynästä syntyi muutama biisi. Tyylilajia voisi kai nimittää indierockiksi. Treenattiin Tiilelässä. Saatiin Valse Tristen vanha kämppä, jonka VT oli laittanut hienoksi, huone oli maalattu tosi räikeäksi ja kattoon oli naulattu tuoli. Ensimmäinen keikka soitettiin 1996 Kauhajoella bändikatselmuksessa. Mukana oli mm. Saran esiaste Kellariväkeä. Ennen vuotta 2000 keikkailtiin lähinnä Kauhajoella ja muutaman kerran lähipitäjissä Etelä-Pohjanmaalla. Koko muusikonurani eksoottisin keikka lienee ollut vuonna 1997 From Beyondin keikka Isojoen Merita-pankilla. En muista, miten keikka oikein järjestyi, mutta soitettiin pankin kellarikerroksen kerhotiloissa, ovessa luki "Disko". Vedettiin setti omia räkärock-biisejämme kouralliselle ala-aste-ikäisiä. Meille tarjottiin kakkua ja mehua. En oo koskaan antanut niin paljon nimmareita kuin tuolla keikalla. Kaikki paikallaolijat halusivat soittajilta nimmarit pahvisiin kakkulautasiin. Seuraavana vuonna mentiin Tampereelle Happy Road Studioon äänittämään neljän biisin Heartless EP, jonka äänittämisestä vastasi Marko Tetri. Julkaistiin EP omakustanteena ja Miettinen kehui sitä Radio Mafian Räkärodeossa. EP:llä olevasta Ride-nimisestä biisistä tehtiin musiikkivideo, jonka kuvasi Jonni ja ohjasi Jonnin tuolloinen opiskelukaveri, räppääjänä paremmin tunnettu Asa.

Lähimpiä hengenheimolaisia meillä oli The Prisondream. Diggailtiin ja tehtiin aika samantyylistä musaa ja velipoika Nuutti soitti bändissä. Teuvalainen Nicole myös ponnisti samaan aikaan kuin me ja pyörittiin samoissa porukoissa. Olen kateudella seurannut bändin pitkää ja komeaa uraa kotimaisessa metalliskenessä. Minua jonkin verran vanhemmat Harri Joensuu ja Janne Mäki-Turja toimivat isoveljellisessä roolissa ja tutustuttivat minut moniin bändeihin, joita en aiemmin tuntenut. Mäki-Turjan toimittama Mutiny-zine on todellinen aarre, jonka arvo, laaja-alaisuus ja poikkeuksellisuus kotimaisessa musajournalismissa tuntuu vain korostuvan, kun asiaa katsoo nykyvinkkelistä.

Vuonna 2000 From Beyondin nimi muutettiin Cosmobileksi. Samana vuonna muutin Kauhajoelta Tampereelle ja Cosmobile alkoi keikkailla laajemmin ympäri Suomea. Kauhajoen elävän musiikin yhdistys (Kelmu) julkaisi 2001 Spoonriver Anthology kokoelma-CD:n, jossa oli meiltä kaksi biisiä ja lisäksi niin ikään kaksi biisiä The Prisondreamilta ja Galdean Urilta. Biisit äänitettiin Teuvalla Gömmel-studiossa Harri Salmelan ja Kari Komsin toimesta.

Kerron vielä lyhyesti tämänjälkeiset tekemiseni: Cosmobile jatkoi toimintaansa vielä kymmenisen vuotta, julkaisi kaksi EP:tä ja kaksi täyspitkää. Varsinkin täyspitkät saivat hyvän vastaanoton ja keikkailimme ahkerasti ympäri Suomea ja Balttiassakin. Vuonna 2011 laitettiin pillit pussiin. Cosmobilen jälkeen perustimme Kimmon kanssa uuden Kaveri Special -nimisen pumpun, tyylilajina afrikkalaisesta kitaramusiikista ammentava rytmimusa. Debyyttialbumi ilmestyi 2014. Perustin tämän jälkeen myös Kuparilinna-nimisen bändin, tyylilajina iskelmärock. Kuparilinna teki levyn 2016. Vuonna 2018 tein sooloalbumin, tyylilajina folk. Sekä Kaveri Special, Kuparilinna että sooloalbumi ovat saaneet hyvän vastaanoton. Sooloalbumi valittiin Teosto-palkintoehdokkaaksi. Keikkoja minulle on siunaantunut kaikki kokoonpanot yhteenlaskettuna vuoteen 2021 mennessä yli kolmesataa. Levyistä on kiinnostuttu viime aikoina myös ulkomailla, vaikka mistään isoista myyntimääristä ei voikaan puhua.

Loppuun vielä maininta niistä kauhajokisista instituutioista ja palveluista, jotka olivat itselleni ja oman ikäpolveni tekijöille tärkeitä kehityksen mahdollistajia. Yläasteen musiikkiluokan vapaa-aikakäytön jo mainitsin. Kelmu ry:llä oli merkittävä rooli Kauhajoen rock-elämän ylläpitäjänä monella tavalla, mm. keikkojen järjestäjänä. Redneck-baari oli 90-luvun lopulla hieno ja viriili matalan kynnyksen keikkapaikka, jossa pääsivät vähemmänkin tunnetut bändit lavalle. Oli myös hienoa, että Kauhajoelta löytyi oma levy- ja soitinkauppa, Kauhajoen Musiikki. Kirjasto oli olennainen yleissivistyksen lähde. 

Lisäksi iso merkitys oli sillä, että Kauhajoella panostettiin jo hyvin varhaisessa vaiheessa internettiin koululaitoksissa. Jaakko Panulalla oli tässä iso rooli. Se takasi minulle ja muille ikäisilleni varhaisen pääsyn internetiin ja sitä kautta mahdollisuuden sivistyä musiikillisesti, saada tietoa ajankohtaisista soundeista maailmalta. Samalla se tuotti mm. sellaisen lieveilmiön, että suosittujen jenkkiartistien Wutangin ja Ramonesin maailmanlaajuisesti suurimpia fanisivuja pyöritti pari teini-ikäistä 15000 asukkaan Kauhajoella. Tämä erikoisuus kertoo minusta hyvin sen, miten edistyksellistä internetin kanssa oltiin Kauhajoella tuolloin. 

Toivottavasti jatkossakin Etelä-Pohjanmaalla panostetaan kulttuuri- ja koulutusinfraan sekä tuetaan paikallisten musiikkijärjestöjen ja keikkajärjestäjien toimintaa. Nämä luovat sitä hedelmällistä maaperää, josta nuoret artistit voivat ponnistaa.

Ps. Ylläpidin verkossa viitisen vuotta 90-luvun lopussa ja 2000-luvun alussa Kauhajoki Band List -nimistä sivua, jossa oli listattuna kaikki minulle ilmiannetut senhetkiset bändit, jotka olivat Kauhajoelta tai joissa oli kauhajokelaisia mukana. Tämän nimiset bändit oli sivulla listattuna: Aktio, Akvaario, Astrognome, Buzzer, Censored, Dark Brothaz, GetAwayCab, From Beyond / Cosmobile, Louse, Nicole, Onnenlantti, Prisonfree / the prisondream, Rankat Ankat, Steamroller Bluesband, Ryhmäterapia, Timber, Valse Triste, Junni Vepsä & Saamattomat.


Cosmobile, 2000