Rasa / R.A.S.A.

MkI: Sakari Pesola (kitara), Pasi Kallioniemi (rummut), Kari Keisala (basso), Jukka Mänty-Sorvari (laulu).

MkII: Sakari Pesola (kitara), Pasi Kallioniemi (rummut), Raimo Valkama (basso), Jukka Mänty-Sorvari (laulu).

MkIII (R.A.S.A.): Sakari Pesola (kitara), Pasi Kallioniemi (rummut), Raimo Valkama (basso), Timo Löyvä (kitara, laulu), Pauli Hanhiniemi (laulu, kosketinsoittimet) ja Jyrki Oksaharju (kitara).

Sakari Pesola muistelee
1978 jouluna syntyi ensimmäinen varsinainen kokoonpano, jossa olin mukana. Yhtye treenasi Pasi Kallioniemen kodin vintillä, Mänty-Sorvarin Jukan kotona ja sitten Tuurin Nuorisoseuralla. Ilsuesiintymisiä varten otettiin nimeksi Shit City Rollers - nolohkoa, mutta niin se oli. Kai se oli jotain murkkuvinoilua BCR diggaajille. Sit meillä oli pari keikkaa SHIT -nimellä. Kun menin lukioon 1979, nimi muuttui RASAksi ja basistiksi vaihtui Valkaman Raimo, johon tutustuin lukiossa kun olimme ihan samalla luokalla.

RASA soitteli kaikkia uuden aallon biisejä ja varsinkin aloittaessamme myös Kontra yhtyeen hengessä kaiken maailman popklassikoita. Alavuden lukioon mennessäni 1979 aloin tekemään omia biisejä, ja sanoittelinkin niitä, mutta vuotta myöhemmin Pauli Hanhiniemi sai tuoreessa miehityksessämme sen tehtävän.

Heinäkuussa 1980 oli RASAlla keikka ja ennen keikan alkua ilmeni yllättäen miehistössä vajetta. Silloin sattumalta paikalla olleet Timo Löyvä ja Pauli Hanhiniemi tulivat mukaan. He olivat tehneet musta aiemmin jutun Aliipi -nuorisolehteensä ja sitä kautta olimme tutustuneet syksyllä 1979 - talvella 1980.

Timon ja Paulin mukaantulon myötä kokoonpanoksi vakiintui minä (kitara), Raimo Valkama (basso), Pasi Kallioniemi (rummut), Timo Löyvä (kitara, laulu), Pauli Hanhiniemi (laulu, kosketinsoittimet) ja Jyrki Oksaharju (kitara). Tällöin yhtyeen nimeen tulivat pisteet ja keikkailualue laajeni. Tuli koettua mm. Ähtärin Työväentalo, Seinäjoen ekat keikat Kauppaopistolla, Harrin Ranta Alavudella, Taidetapahtumia yms.

1981 R.A.S.A. julkaisi omakustannesinkun Ujo Poika/Tuu takaisin, joka äänitettiin oikein Suikki Jääskän Botniasound studiolla Seinäjoella.

Vuonna 1982 syksyllä otimme käyttöön uuden nimen Kolmas Nainen rockin SM-kisojen karsintoja varten. Tällöin Jyrki Oksaharju siirtyi lavalta miksauspöydän taakse, mutta miehitys ei siis muuttunut periaatteessa miksikään.


Keikkapaikka ja ajankohta todennäköisesti 1981 Tuurin Ns. Kuvaaja tuntematon.


Rasa trio muodossa Tuurin Nuorisoseuralla 1980. Kuvat Arto Rissa


Kuvat Arto Rissa