Mad Genius

Timo Saari (basso, laulu), Pepe Pitkäkoski (kitara, laulu), Arto Pohto (koskettimet, laulu, huuliharppu), Antero Leppälä (rummut)

Pertti Pitkäkoski muistelee:
Kokoonpano syntyi 1973 ja oltiin aluksi nimellä Bald Organ. Liki saman tien lähdettiin keikoille vaikka ei paljoa vielä osattu. Eka yhtyekeikka oli ilsuissa 6.4.1973.

Yhtyeen harjoitustilat olivat Törnäväntie 7 piharakennuksessa. Lähes joka päivä siellä kesälläkin harjoiteltiin. Itse lähdin Hyllykalliolta asti kitara polkupyörän jopparilla. Ensimmäisen kitarani olin ostanut Musiikki Järvenpäältä. Se oli Ibanezin stratokopio, jossa oli "Bigsby". Sen jälkeen mulla oli Höfnerin tekemä Telecaster ja Framuksen tekemä SG kopio. Myöhemmin sitten kokovalkoinen Fender Srato 1973 ja sittemmin Gibson ES-335 1974. Tuo ES-335 johtui innostumisesta Tolosen soittoon. Tilasin kitaran Musiikki Järvenpäältä ja unohdin mainita väristä mitään. Sain sitten komian punaisen.

Ensimmäinen keika Mad Genius nimellä oli 29.9.1973 Pukkilansaaressa. Tuolla ekalla keikalla oli pääesiintyjänä Tapani ja Juha Kansan yhtye. Yhtyeessä oli urkuri-laulajana Kassu Halonen, jota kuunneltiin tarkasti kuin myös kitaristi Juha Björnistä.

Aika ennakkoluulotonta oli meillä meininki kun jo 7.12.1973 päätettiin osallistua Rock-SM karsintoihin Helsingin Vanhalla Yo-talolla. Mentiin Jussi Raittisen kämpälle ja se sanoi, että ootte päivää liian aikaisessa täällä. Lehdessä oli väärä päivämäärä. Raittinen antoi sitten jostain Popmuusikoiden kassasta rahaa että päästiin jonnekin halpaan yömajaan yöksi. Yksi oma kappale oli siellä kisassa esittää. Se oli tekemäni Sit down and burn - "istu ja pala". Sinä vuonna voitti Vanha Isäntä, jotka olivatkin jo ammattilaisia. Meille kerrottiin ehkä lohdutukseksi, että tulimme neljänsiksi.

Sitten kun me oltiin niin kiireellisiä taiteilijoita alkoi Rintamäen Kari hommata meille keikkoja kun luvattiin 10% palkkioista sille. Keikkapaikkojamme olivat koulutapahtumien lisäksi ainakin Pukkilansaari, Alahärmän Onnela, Perhon NS, Lapuan Urheiluhalli, Pyhäjärven Pohti , Ylistaron Alapää, Seinäjoen Rautatieläistentalo, Mietaan NS, Alajärven Haalin lava, Voltin Kisamaja, Törnävänsaari, Kauhajoen Kasino, Disko Jousimies...

Hietasaaressa Vaasassa järjestäjä tuli heti auton kaartaessa pihaan kysymään kukas teistä on se Mad Genius. "Ei sattunut olemaan sillä keikalla mukana". Tuolla keikalla oltiin matkassa Jalavan isolla bussilla. Siinä oli isot kattoluukut ja kesä kun oli piti ne tietenkin avata ja katsella maisemia ulkopuolelta käsin. Laulaminen olikin sitten jokseenkin vaikeaa keikalla.

Kerran kun soitettiin Törnävänsaaressa niin siellä esiintyi The Swinging Blue Jeans. Jälkeenpäin kuultiin, että tuon englantilaisen bändin solisti oli kuunnellut meidän englanninkielistä ohjelmistoa ja todennut, että tuo suomenkielihän muistuttaa etäisesti englantia.

Aluksi meillä oli jotkut vanhat laulukamat jonka mikserivahvistimen jännä kiekkokaiku välillä toimi tai ei. Sitten myöhemmin ostettiin Niemen Konnilta joku niiden vanha PA ja niiden kaappien taakse oli hienosti spreijattu "Tasavallan Presidentti". Jossain välissä oli valolaitteetkin ja jokin strobontapainen efekti. Auto piti aina vuokrata ja saada jostain kuski kun oltiin kaikki alaikäisiä. Yleensä kuskille meni lähes kaikki keikkapalkat, hyvä jos pääsi itse jonnekin hampurilaisen syömään. Silloin sai keikkoja, ei tarvinnut kuin soittaa ja kysyä. Ei niitä paikallisia rock-yhtyeitä silloin montaa ollut. Super Suikkis oli samaan aikaan, Lehtisen Akilla oli Ristilukki ja Ojalan Olgella oli Jönesit, muut olivat lähinnä tanssibändejä. Me ei ainakaan tiedetty muita.

Ohjelmisto oli kaikkea rokkia mitä silloin oli, käännösbiisejä On jäätelö hyvää kun yksin syö, Jussi raittisen tuotantoa. Osa ohjelmistosta oli suomeksi ja osa englanniksi. EP-Kakin (Etelä-pohjanmaan Keskusammattikoulu) keikalta on olemassa keikkaäänitys, mutta siinä on sellainen vika, että kaveri joka äänitti sen hyvällä stereomikillä ja kelanauhurilla oli unohtanut vaihtaa patterit. Kun äänitystä kuuntelee niin se koko ajan kiihtyy ja kiihtyy.

Sitten kun syksyllä 1975 lähdin armeijaan Mad Genius hiipui ja osa soittajista perusti Rocktail kokoonpanon.

Armeijasta päästyäni perustettiin Ultima Thule.


Kuva: Taisto Peurala


Kuva: Taisto Peurala