Pasi Järvinen

mm. Muzzy Train, Louhi, Barock, Hard Rock Sallinen

Olen syntynyt Alavudella 1960. Soittoharrastus alkoi joskus 1972 tai -73, ensin akustisella ja aika pian Hagström sähkökitaralla. Vahvistimena oli aluksi vain vanha radio, joka ei ollut putkiradio vaan jokin ihan tavallinen.

Ensimmäinen impulssi ja innoitus oli Jimi Hendrix ja 1971 talvella nähty Woodstock-leffa. Sitten pian iskivät muutkin kitarasankarit mm. Johnny Winter ja bändeistä Black Sabbath ja kotimaisista Hurriganes ja Royals. Paikallisia bändejä muistaisin olleen WAT 69, Wallesmannit, Hallanvaara ja Kuortaneelta "Hänen Leipänsä". Nehän soittivat aika hyvin.

1970-luvun alkupuolella Alavuden nuorisotoimi järjesti joitain kivoja juttuja, nähtiin mm: Tasavallan Presidentti, Juice & Coitus int, Kaamos jo varhaisessa vaiheessa. Rippikoulun käytyä päästiin Aulavalle ja siellä nähtiin tietysti sitten monia sen aikakauden huippuyhtyeitä.

Ei mulla ollut varsinaisesti soitinopetusta. Muutaman kerran kävin kansalaisopistossa Pertti Karin kitaratunneille, mutta ei siitä mitään tullut.

Oman bänditouhun vauhdittajana oli aluksi Jorma Järvikangas, joka tuolloin toimi nuorisotalon valvojana. Jorma oli itse soittanut WAT 69:ssä bassoa ja tiesi kuvioista. Jorma järkkäsi meille ekan keikan ja PA-kamat. Keikka oli perjantaina 10.10.1975 Alavuden nuorisotalolla. Jorma järjesti ainakin kerran myös jamisesssion, jossa soitettiin vähän niinkuin bluesia. Mukana oli mm. Matti Takala Töysästä ja me ihmeteltiin kun se veti "tremoloa" tuplabasareilla.

Tuo ensimmäinen bändi päätettiin perustaa rippileirillä Alavudella Aittoosaaressa kesäkuussa 1975. Nimeksi tuli Muzzy Train (Are You ready, Muzzy Train is coming soon?). Kokoonpano oli Lasse Lahdenmäki laulu, Riku Perälä Basso, Keijo Siltakorpi rummut, Kari Virkamäki ja minä kitarat.

Muzzy Train harjoitteli Sydänmaan Nuorisoseuran talolla. Siellä oli talvella jokinlainen puhallinlämmitys ja joskus järkkärit sanoivat, että sen voi jättää treenien jälkeen päälle, jotta on "bingoksi lämmin". Tuosta hokemasta sitten eräs yhtye nappasi nimensä.

Muzzy Train soitti "ränttätänttää" mm. Hurriganesta. Roadrunnerin biisit oli melkein kaikki ohjelmistossa, myös Dr. Feelgoodia jne. Ainakin yksi oma biisi tehtiin, joka oli "Get on"-tyylinen "Mess around town". Yhdessä sävellettiin ja Perälän Riku teki sanat kun oli jo silloin hyvä englanninkielessä.

Jotain keikkoja buukattiin itse tai sitten oli vaan sattumia. Mitään ohjelmatoimistopalveluja ei käytetty. Muzzy Trainin keikat olivat Alavudella; Nuorisotalo, Nuorisoseura, Työväentalo, Sulkavankylän urheilutalo, Aulava. Keikalle mentiin kavereiden tai niiden isoveljien tai -siskojen, joilla oli ajokortti ja auto, kyydittäminä. Osa kalustosta oli omaa, joskus jotain lainattua. Markkinointi oli sitä, että Muzzy Train -tarroja tehtiin.

Seuraava kokoonpanoni oli Louhi, joka aloitti joskus 1976 syksyllä. Kokoonpano oli Pekka Mäkinen laulu, Juha Miettinen saksofoni, Martti Peltomäki basso, Kimmo Alho rummut ja minä kitarassa. Louhen treenipaikka oli Alavuden nuorisotalo. Joitain keikkojakin tehtiin. Louhi yritti muka vähän "fiininpää" mitä Muzzy Train, progeakin kuunneltiin. Biisit olivat sellaista ehkä "aikuisempaa" rockia. Louhi-juliste oli hieno, Aki Paavolan piirtämä.

1977 loppukesästä Ojalan Olke soitti, että sillä oli myytynä muutama keikka, mutta soittajia puuttui. Lähdimme Alhon Kimmon kanssa sitten Barockiin. Aluksi mentiin triona, myöhemmin mukaan tuli Riku Perälä bassoon. Kimmo lähti jossain välissä inttiin ja rumpuja soitti välillä Jouko Mäenniemi Töysästä. Minä lähdin lokakuussa 1980 armeijaan ja kitaraa tuli soittamaan Ari Nevala.

Kaikki Barockin keikat olivat tietääkseni Olken myymiä ja hänellä oli oikein keikkabussi jolla kuljettiin. EP:n tuttujen paikkojen lisäksi vierailtiin rannikolla Åminnessa ja Korsnäsissä, Raahessa ja kauempanakin kuten Haapajärvi, Lestijärvi, Evijärvi, Nivala, Muhos, Ämmänsaari, Hartola, Jämsänkoski, Haapamäki ja Köyliö. Joskus keikkoja oli viikonloppuna kaksi, pe ja la. Barock soitti melko suoraviivaista hard rockia ja aika lailla "korvakuulolla".

Laitearsenaalia kaupitteli Alavuden Musiikki ja Askartelu (Pertti Kari), Tampereen Musiikki (eka vahvistin), Seinäjoen soitinkauppa (Fender Strato) ja Musiikki Järvenpää Seinäjoella. 70-luvulla rahaa oli aina liian vähän, ei oikein voinut ostaa mitään kunnollista. Minulla oli vanha Vox-kitaravahvistin joka kerran syttyi palamaan, kun oltiin Åminne folkparkissa keikalla. Ristilän Mikki sanoi, että nyt oli "kaupallista". Ei ollut varaa uuteen styrkkariin, joten hain Alavuden paikalliselta TV-korjaaja Asialalta uudet putket ja putkien kannat ja itse tinasin kannat paikoilleen ja taas toimi.

Rokkibändihommien ohessa tein vuosina 1977 - 80 keikkoja myös joissain paikallisissa "humppapumpuissa". Soitettiin häissä, tanssilavoilla, seuroilla, ravintoloissa ja pikkujouluissa jne. Se musa ei kiinnostanut nuorta poikaa yhtään, mutta keikoilta sai aina vähän rahaa, josta silloin oli aina pula. Kerran lähdettiin Olken kanssa Jalavan Martin matkaan, keikka oli Sotkamossa, Joupin Hanski oli rummuissa ja gongikin oli mukana. Ilmoituksessa taisi olla nimenä Super Suikkis.

Kesällä 1981 pääsin intistä ja aika pian sen jälkeen Sallisen Seppo otti yhteyttä ja pyysi soittamaan Hard Rock Sallinen kokoonpanoon, joka oli silloin Seppo Sallinen basso ja laulu, Juke Sallinen rummut ja Jare Renko kitara. Loppuvuodesta 1981 tehtiin jonkin verran keikkoja. Hard Rock Sallinen oli hyvä bändi siihen aikaan, oli kunnon kamat ja hyvät saundit. Ja olihan Rengon Jare jo melkoinen virtuoosi silloin. Hard Rock Sallisen ohjelmisto oli valikoitua hard rockia ja homma oli jämptiä. Sallisella on omiakin biisejä. Yhtyeen levytyksissä en ollut mukana.

Talvella 1982 sain Sallisesta potkut kun taidot eivät riittäneet. Keväällä ja kesällä 1982 minä ja Jouko Mäenniemi soiteltiin vielä joidenkin ähtäriläisten kanssa. En muista nyt kaikkien nimiä, mutta kosketinsoittaja oli Salonen ja hän veti sitä touhua. Tehtiin muutamia keikkoja mm. Mustikkavuorella jolloin toisena bändinä oli Kalle Kiwes Blues Band tai joku heidän "reunion". Viimeinen keikka tehtiin loppukesällä Karstulaan. Kun Salonen-bändillä ei ollut järkkärien toivomia keikkajulisteita niin minä lähetin vanhoja Barockin julisteita, joten soitettiin Barockin nimellä. Sen jälkeen en ole soittanut.

"Ehkä koko "rock-urani" kohokohta oli jo 1976 huhtikuussa, kun olimme Alavuden NS:llä Royalsien lämppärinä. Spring ´76 oli juuri ilmestynyt ja sitä oli kuunneltu jo ahkerasti. Muzzy Train bändissä olimme noin 16-vuotiaita ja saimme siitä vielä vähän rahaakin, noin 100mk per nuppi. Keikkajärjestäjä ohjeisti, että "älkää heti ryypätkö kaikkia rahoja", se oli kai joku viittaus Albertiin.


Barock, 1980: Pasi Järvinen, Kimmo Alho, Olavi Ojala, Riku Perälä