Herrasmiesrock

Teemu Vähäkangas muistelee:
Tapahtuma alkoi Herrasmiesten Hiihtokisoista ja muista sekoiluista tunnetun Herrasmiesklubi-nimisen kollektiivin halutessa omille bändeilleen lisää keikkaa. Pienestä alkanut ja reippaalla huumorilla väännetty tapahtuma kasvoi nopeasti maanlaajuisesti tunnetuksi klubifestivaaliksi avainsanoinaan epäkaupallisuus ja omaleimaisuus. Perusidea oli myös että ns. valmiiksi isoja nimiä ei kiinnitetä vaan uransa alkutaipaleella olevat lupaavat bändit saavat tilaisuuden joten Herrasmiesrockin lavoilla kävikin monta bändiä ja artistia jotka ovat nyttemmin hyvinkin tuttuja isolle yleisölle. Järjestävän tahon tunnisti siitä he olivat pukeutuneet vanhan ajan nukkavieruihin vaateparsiin, henki saattoi tuoksahtaa ja sisääntulijat aina käteltiin.

DIY-henkisesti ensimmäinen Herrasmiesrock pidettiin 1994 edesmenneessä ravintola Botnia Innissä. Soittamassa oli kaveriporukan omia bändejä kuten Astaroth, Impulse, Rutja, S.C. Turkey, Derivation ja Miss Fist. Seuraavana vuonna homma levisi jo kolmipäiväiseksi ja lavojakin tungettiin tupa täyteen trubaduureine kaikkineen. Botnia Inn oli mennyt juuri konkurssiin mutta Selmun suosiollisella avustuksella kemut saatiin pidettyä vielä samassa kiinteistössä, baarin nimi oli tuon kolmen päivän ajan Herrasmiesklubi. Aiemmin mainittujen lisäksi paikalla remusivat Slumgudgeon, Juggling Jugulars, Airvan, P.M.A, Yell jne. Lisäksi krapulaista sunnuntaita kävi piristämässä myös yllätysesiintyjänä Harri Marstio.

Vuonna 1996 siirryttiin huomattavasti isompiin tiloihin Törnävän Sorsanpesälle. Herrasmiesrockin primus motoreilla eli Hessu Rantasella, Joni Koskella, Teemu Vähäkankaalla ja Tommi Latikalla oli käytössään iso hotelli ravintoloineen joten musiikin lisäksi mukaan mahdutettiin taidenäyttelyä, teatteriharrastajia sekä muuta performanssia. Bändejä viikonlopun aikana oli pitkälti yli 40, kuten Zen Cafe, Thee Ultra Bimboos, Valse Triste, Jack Meatbeat and the Undergound Society, Time Flies, The Protestants jne.

Seuraavana vuonna siirryttiin takaisin Seinäjoen keskustaan Cityhotellin ravintolasokkeloon, myöskin useiden lavojen kera. Cityhotellin johto ja työntekijät alkuun vähän vierastivat roisin näköistä rokkaria mutta hymyä alkoi löytymään kun huomasivat että retkut hoitivat hommansa kuten sovittiin ja vähän vielä päälle. Vuoden 1997 lukuisista bändivieraista nostettakoot framille juuri nimensä uudistanut Kotiteollisuus, Maij Karman Kauniit Kuvat, Weepikes, Submerged, Laura Lähde & Näkymätön Koira. Yhteistyö Cityhotellin kanssa toimi niin hyvin että kaikki loput Herrasmiesrockit pidettiin samoissa tiloissa ja seuraavien vuosien aikana tapahtumassa esiintyivät muun muassa Innpeach, Mother Goose, Zen Cafe, Wee People, Sara, Goodenough, Oscar H.O.T. Quartet, Charon, Ville Leinonen ja Valumo, Rotten Sound, Stigma, Pauli Hanhiniemen Perunateatteri jne.

Vuosien vieriessä tapahtuman aktiivinen talkookaarti oli hiljakseen valunut maailmalle opintojen ja töiden perässä. Isotöisen klubifestivaalin järjestäminen muualta käsin lähes nollabudjetilla alkoi käydä turhan raskaaksi joten tekijäkaarti päätti että vuoden 2000 Herrasmiesrock sai olla viimeinen laatuaan.